Μέσω του θηλασμού οι μητέρες δίνουν ζωή στα παιδιά τους

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο θηλασμός είναι ένα θέμα που διχάζει μητέρες αλλά και γιατρούς. Σε διάφορά ενημερωτικά site οι μητέρες σχολιάζουν διαφωνόντας μεταξύ τους ως προς το αν είναι απαραίτητος ο θηλασμός, για πόσο καιρό είναι κατάλληλο να θηλάσεις το παιδί σου, πόσο είναι υπερβολικό κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον πιο απλά τα πράγματα.

Το μητρικό γάλα υπήρξε ανέκαθεν η ιδανική τροφή για τα νεογνά και τα βρέφη. Άρα ο θηλασμός είναι απολύτως απαραίτητος γιατί μέσω αυτού η μητέρα εξακολουθεί να δίνει ζωή στο παιδί της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Από εκεί και πέρα, αν μια γυναίκα δεν μπορεί να θηλάσει ή πραγματικά δεν θέλει, δεν μπορούμε και να την εξαναγκάσουμε.

Τα οφέλη του θηλασμού

Το μητρικό γάλα είναι ασφαλές, δεν έχει υποστεί επεξεργασία, δίνει στα βρέφη τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία των βρεφών από τις κοινές ασθένεις της παιδικής ηλικίας.

Επίσης συμβάλλει στη δημιουργία ένος ισχυρού και μοναδικού δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, καθώς είναι η μοναδική πράξη που κυριολεκτικά ενώνει τη δημιουργό με το δημιούργημά της, μια ιδιαίτερη σχέση εξάρτησης και επιβίωσης, με τη μητέρα να συνεχίζει το έργο που είχε αναλάβει 9 μηνές πριν, να προσφέρει ζωή στο παιδί της.

Για πόσο καιρό είναι απαραίτητος ο θηλασμός;

Αν και ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σε πολλές χώρες, εντούτοις η περαιτέρω βελτίωση αυτών των ποσοστών είναι απαραίτητη για την υγεία των βρεφών και των παιδιών.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης παροχής συμβουλών για τον θηλασμό, ακόμη πάρα πολλές μητέρες διακόπτουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Όσο ξεχωριστή και αν είναι αυτή η διαδικασία, πολλές μητέρες δυσκολεύονται να παραξουν γάλα, κουράζονται από τους συνεχείς τροφικούς περιορισμούς ή τη δέσμευση χρόνου που απαιτεί ο θηλασμός και ξεκινούν το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γιατροί το συνιστούν, μπερδεύοντας τις νεαρές μητέρες σχετικά με το τι είναι σωστό και τι όχι.

“Εκτιμάται ότι παγκοσμίως μόλις το 35% των βρεφών ηλικίας 0-6 μηνών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα”, λέει η δρ Ελίζαμπεθ Μέισον, διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το τμήμα της Παιδικής και Εφηβικής Υγείας και Ανάπτυξης, “αλλά αν όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και στην συνέχεια λάμβαναν θρεπτική συμπληρωματική τροφή παράλληλα με τον θηλασμό έως και τα δύο έτη, θα σώζονταν κάθε χρόνο οι ζωές 1,5 εκατ. επιπλέον παιδιών κάτω των πέντε ετών”.

Ο θηλασμός σώζει ζωές

Τα “Δέκα βήματα για σωστό θηλασμό” είναι ένα σύστημα ενημέρωσης που αναπτύχθηκε από τον ΠΟΥ και τη UNICEF στις νέες μητέρες και στα μαιευτήρια. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες μητρότητας παρέχουν τη σωστή εκκίνηση για κάθε βρέφος και την απαραίτητη υποστήριξη για τις μητέρες που θηλάζουν. Σήμερα αυτός ο κατάλογος ελέγχου χρησιμοποιείται από νοσοκομεία σε περισσότερες από 150 χώρες και είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για κάθε νέα μητέρα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…