Μερικές ωραίες συνταγές για το φθινόπωρο (Μέρος Α’)

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Το φθινόπωρο έχει ήδη μπει για τα καλά, οι μέρες μικραίνουν και ήρθε η ώρα να πάρουμε ιδέες για συνταγές της εποχής.

Κούπες μαρουλιού με μπέικον

Υλικά για 8 κούπες, χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά

Ψημένο μπέικον, ψιλοκομμένο

Σάλτσα για κοτόπουλο

Φύλλα μαρουλιού

Ντοματίνια

Κομματάκια ροκφόρ

Μαρινάρουμε τα κομματάκια του μπέικον σε σάλτσα για κοτόπουλο. Βάζουμε τα κομματάκια του μπέικον σε φύλλα μαρουλιού μαζί με κομμένα ντοματίνια και κομματάκια ροκφόρ.

Πηγή

Γερμανικό κέικ μήλου

Υλικά για 10 κομμάτια, χρόνος προετοιμασίας 7 λεπτά, συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Σπρέι μαγειρέματος

2 μεγάλα μήλα

Χυμός από ½ λεμόνι

½ φλιτζάνι βούτυρο

2/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά

3 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα

2 κουταλιές του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 ½ φλιτζάνι φαρίνα

2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

Ζάχαρη άχνη για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και ψεκάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση με το σπρέι μαγειρέματος.

  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα κάθε μήλο και χύνουμε χυμό λεμονιού πάνω τους ώστε να μη ροδίσουν κατά το ψήσιμο.

  • Βγάζουμε τον πυρήνα από κάθε κομμάτι και τον βάζουμε να κοιτάει προς τα κάτω. Βάζουμε για βοήθεια οδοντογλυφίδες ή chopsticks σε κάθε ένα από τα κομμάτια, και κόβουμε σε λεπτές φέτες χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα ανάλαφρο και φουσκωτό. Χτυπάμε ένα αβγό τη φορά, μέχρι να αναμειχθούν όλα, και έπειτα αναμειγνύουμε την ξινή κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας.

  • Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε τη φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα υλικά αυτά στο άλλο μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα.

  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το νέο μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Βγάζουμε το κέικ από τη βάση και περιμένουμε να κρυώσει πριν πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή

Σούπα με λαχανικά του αγρού

Υλικά για 4 μερίδες, χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά, χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά

1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα, ψιλοκομμένα

2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένα

50 γρ. ξηρές φακές

1 ½ ζωμό κρέατος

2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες

175 γρ. κουνουπίδι

1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ λάχανο, αφαιρώντας τα κοτσάνια και τα φύλλα ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το λάδι μέσα σε μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Βάζουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, και τα καρότα, και τα τηγανίζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα μέχρι να αρχίσουν να αποκτούν χρώμα στις άκρες.

  • Βάζουμε και τις φακές, ανακατεύοντάς τες, και μαγειρεύουμε για 1 ακόμα λεπτό.

  • Βάζουμε τον ζεστό ζωμό, προσθέτουμε τον ντομαντοπελτέ και το θυμάρι και ανακινούμε καλά. Βάζουμε το πράσο, το κουνουπίδι, το κολοκυθάκι και το σκόρδο, τα φτάνουμε σε σημείο βρασμού, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

  • Βάζουμε το λάχανο και το βασιλικό. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και μοιράζουμε το μείγμα στα μπωλ. Η σούπα αυτή διατηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες και μπορεί να ξαναζεσταθεί στο τηγάνι.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.