Μελομακάρονα
Το εορταστικό κλίμα έχει αρχίσει, ανυπομονούμε να φτιάξουμε τα υπέροχα γλυκά και να μυρίσει το σπίτι μας αρώματα. Εορτές χωρίς μελομακάρονα …δεν γίνονται! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη συνταγή…
Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι κανελογαρίφαλα
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μπέικιν – πάουντερ
4 κουταλιές κονιάκ
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Καρύδια χοντροκοπανισμένα
Αλεύρι μαλακό, όσο χρειάζεται για να γίνει ζύμη μαλακιά (περίπου 1300 γρ.)
για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη και προσθέτετε τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέικιν – πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το γιαούρτι, το ξύσμα, τα καρύδια και το αλεύρι.
- Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί.
- Τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
- Αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε το σιρόπι.
- Μόλις βράσει σε χαμηλή φωτιά, βουτάτε τα μελομακάρονα, τα αφήνετε ένα λεπτό και τα ανασύρετε με τρυπητή κουτάλα.
- Τα πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα.