Μελιτζάνες με κασέρι στο φούρνο

Συντάκτης: Flowmagazine

Μελιτζάνες. Το λαχανικό που μαγειρεύεται με δεκάδες παραλλαγές, σκέτες, με σάλτσα ντομάτας, με τυριά, με άλλα λαχανικά αλλά και με κρέας σαν κοτόπουλο. Όπως και αν τη δοκιμάσουμε το γευστικό αποτέλεσμα πάντα θα μας εκπλήττει. Εδώ σας δίνουμε μια απλή αλλά τέλεια συνταγή για μελιτζάνες με ντοματούλες και κασέρι σου φούρνο που μπορείτε να τις σερβίρετε ως μεζέ με μια μπύρα ή λευκό κρασί ειδικά αν τις προτιμήσετε πικάντικες με τη καυτερή πιπερίτσα, αλλά και ως κυρίως πιάτο. Δοκιμάστε τες!

Υλικά συνταγής

6 μελιτζάνες τσακώνικες

6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια

1 μεγάλο (ή 2 μέτρια) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη καστανή

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη

ελαιόλαδο

αλάτι

10 φέτες τυρί κασέρι


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνταγές για τις πιο γευστικές σαλάτες


Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε τις μελιτζάνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χωρίζετε στη μέση. Χαράσσετε σταυρωτά τη ψίχα τους, φροντίζοντας να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι τη φλούδα τους.
  2. Τις αλατοπιπερώνετε, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, τις τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζετε από το φούρνο χωρίς να τον σβήσετε.
  3. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το κρεμμύδι, το πασπαλίζετε με τη καστανή ζάχαρη χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  4. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½-1 λ επιπλέον ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς να καεί. Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τους χυμούς τους, τη πιπερίτσα, αλάτι (και πιπέρι αν δεν προτιμήσετε τη καυτερή πιπεριά). Ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα σας για 25 λ περίπου ή μέχρι να “σωθούν΄ τα υγρά τους.
  5. Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο, και όπως είναι μέσα στο ταψί, με ένα κουτάλι πιέζετε τη ψίχα τους για να δημιουργηθεί μια “λακούβα”. Γεμίζετε τις ΄λακούβες” με σάλτσα ντομάτας και τις καλύπτετε καλά με τις φέτες τυριού. Κρατάτε στην άκρη τη σάλτσα που περίσσεψε.
  6. Εναλλακτικά βγάζετε με ένα κουτάλι μέρος της ψίχας μελιτζάνας (αφήνοντας αρκετή ψίχα εσωτερικά) τη ψιλοκόβετε, την ανακατεύετε με τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Τις καλύπτετε με τις φέτες τυριού.
  7. Ρίχνετε ανάμεσα στις μελιτζάνες τη σάλτσα ντομάτας που περίσσεψε, ξαναβάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνετε τις μελιτζάνες για άλλα 10 περίπου ή μέχρι να λιώσει και ροδίσει ελαφρώς το τυρί. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις σερβίρετε αμέσως ζεστές όσο ακόμα το τυρί είναι λιωμένο. Καλή σας όρεξη!

Μπορείτε να τις ψήσετε και να τις σερβίρετε σε μικρά πυρίμαχα σκεύη για ατομικές μερίδες

Πηγή: sintayes.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…