Μελιτζάνες αλά Κρήτη
Η μελιτζάνα είναι από τα αγαπημένα φαγητά των Κρητικών και γι’ αυτό την χρησιμοποιούν με φαντασία και ποικιλία. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός και ιδιαίτερα αγαπημένος στην Κρήτη είναι μελιτζάνες με ξινόχοντρο. Ο ξινόχοντρος είναι σπασμένο σιτάρι βρασμένο με ξινισμένο πρόβειο γάλα, το οποίο απλώνεται στον ήλιο και στεγνώνει. Ο ξινόχοντρος έχει μια γλυκόξινη γεύση και είναι πολύ θρεπτικός, αφού αποτελείται μόνο από σιτάρι και γάλα. Μαζί με τις πλούσιες σε μέταλλα και πρωτεΐνες μελιτζάνες φτιάχνουν ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο. Ας πάμε να το δοκιμάσουμε λοιπόν!
Υλικά (4 μερίδες)
½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 μελιτζάνες, μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. ντομάτες πομοντόρο, κομμένες σε μικρά κομμάτια,
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2/3 του φλ. κρητικό ξινόχοντρο ή ξινός τραχανάς ή πλιγούρι
Εκτέλεση
- Ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε σε μια λεκάνη με μπόλικο αλάτι.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις ανακατεύετε καλά με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
- Προσθέτετε το σκόρδο και τις ντομάτες
- Αλατοπιπερώνετε
- Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα αρκετό νερό, μέχρι να καλύψει τις μελιτζάνες.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 45-50’, ώσπου να μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες.
- Αν χρειάζεται προσθέτετε συχνά νερό στην κατσαρόλα μέχρι να μελώσει το φαγητό και ανακατεύετε συνέχεια για να μη κολλήσει.
- Περίπου 15’ πριν το αποσύρετε από τη φωτιά, ελέγχετε τα υγρά της κατσαρόλας.
- Προσθέτετε ξανά αρκετό νερό μέχρι να καλύψει τις μελιτζάνες και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε μέσα το ξινόχοντρο ή τον τραχανά και ανακατεύετε.
- Σιγοβράστε για 15’ ή ώσπου να μαλακώσει.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε.
Συνοδεύεται με σαλάτα εποχής και καλή παρέα!