Μέλι: Θρεπτικό και αναντικατάστατο

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Γιατί να έχουμε το μέλι στο καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής; Πόσο θρεπτικό είναι; Ποια τα οφέλη του για την υγεία μας;

Το μέλι είναι ένα φάρμακο της φύσης. Μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας, με πάρα πολλούς τρόπους. Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει ότι μια κουταλιά μέλι μπορεί να μας ανακουφίσει από τον βήχα που μας ταλαιπωρεί. Βάζοντάς το όμως στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής θα βελτιωθούν πολλές πτυχές της ζωής μας.

Σε μία παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2006 στο «BMC Complementary and Alternative Medicine», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υποκαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι στα επεξεργασμένα τρόφιμα, βελτιώθηκε η εντερική μικροχλωρίδα των αρσενικών ποντικών. Το μέλι ως αρωγός στα στομαχικά προβλήματα ανακουφίζει ή ακόμα και θεραπεύει τις εσωτερικές διαταραχές και τα έλκη του στομάχου.

Γιατί είναι αναντικατάστατο;

Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα αρνητικό. Είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που το κάνει αναντικατάστατο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν μπορεί να νοθευτεί. Αναμιγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία.

Θρεπτική αξία του μελιού

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Μέλι και σωματικό βάρος

Το μέλι μπορεί να δράσει ευεργετικά έναντι καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε υγιείς, αλλά και σε άτομα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου. Σε σχετικές μελέτες φάνηκε πως σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, η μέτρια κατανάλωση μελιού αντί ζάχαρης μείωσε το σωματικό βάρος και λίπος τους, την ‘κακή’ χοληστερόλη τους και τα τριγλυκερίδια. Προσοχή όμως. Η πλούσια περιεκτικότητα του μελιού σε απλά και άμεσα απορροφήσιμα σάκχαρα καθιστά τη χρήση του πολύ φειδωλή από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…