Μέλι, ο υγρός χρυσός

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο άνθρωπος ανέκαθεν χρησιμοποιούσε το περιβάλλον γύρω του για την επιβίωσή του. Η ανθρώπινη τεχνολογία και ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε το οικοσύστημα γύρω μας έχουν εξελιχθεί προ πολλού και αυτό έχει οδηγήσει σε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα τα οποία είναι άκρως σημαντικά. Ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά είναι το μέλι. Η τεχνολογία όσον αφορά το μέλι και οι σύγχρονες επιστήμες έχουν αναδείξει το  μέλι και τις ευεργετικές του επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και ευζωία. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες.

Σύσταση μελιού

Το μέλι είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων αφού αποτελείται κατά κύριο λόγο από φρουκτόζη και γλυκόζη (σάκχαρα) εκ των οποίων προέρχεται και η γλυκιά του γεύση τα οποία περιέχει σε ποσοστό 70%-78%. Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα νερού 14%-18% και επίσης σημαντικών βιταμινών όπως Β1, C και Α οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Οι ποικιλίες μελιού οι οποίες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι και αυτές οι οποίες προέρχονται κυρίως από ένα είδος άνθους. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης είναι σημαντικός γιατί τα σάκχαρα αποδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό άμεσα ενέργεια. Όσο περισσότερα σάκχαρα έχει το τρόφιμο το οποίο καταναλώνουμε τόση περισσότερη άμεση ενέργεια αποκτούμε με την πέψη του.

Ο δείκτης αυτός λοιπόν επηρεάζει όχι μόνο το πόσο άμεσα χρησιμοποιείται αυτή η ενέργεια από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και  για πόσο διάστημα είναι διαθέσιμη. Έτσι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (πατατάκια, γαριδάκια, ζάχαρη, γλυκά) προσφέρουν ενέργεια για σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με το μέλι που προσφέρει ενέργεια για αρκετή ώρα. Ενδεικτικά 100 γραμμάρια μελιού περιέχουν περίπου 300-350  kcal ενέργειας.

Μέλι, ο υγρός χρυσός

Ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Το μέλι έχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα βοηθά στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος (καταπολεμά τα παράσιτα και παθογόνα μικρόβια), είναι ελιξίριο ομορφιάς αφού αποτελεί τροφή για το δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό με τις βιταμίνες που περιέχει ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους το καθιστά ιδανικό για σχεδόν κάθε διατροφή ακόμα και αυτών που είναι χαμηλές σε σάκχαρα.

Bonus tip: Αρκετές φορές μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το μέλι κρυσταλλώνει. Αυτό δεν είναι δείκτης ούτε καλής ούτε κακής ποιότητας. Απλά λόγω θερμοκρασιών δημιουργούνται ανισορροπίες στην κατανομή της υγρασίας. Μπορείτε να το θερμάνετε με την χρήση ενός μπεν μαρί και θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.