Μέλι και κανέλα: και μαζί και μόνα τους κάνουν πολύ καλό!

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το μέλι και η κανέλα αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς γευστικούς συνδυασμούς παγκοσμίως. Δείτε ποια είναι τα οφέλη των δύο συστατικών και μαζί και ξεχωριστά.

Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας του χρησιμοποιεί τα ζώα και άλλους οργανισμούς ώστε να παράγει τρόφιμα. Μια από τις πιο σημαντικές τροφές που χρησιμοποιήθηκε ευρέως είναι το μέλι. Το οφέλη του για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικά αλλά σε συνδυασμό με την κανέλα, η οποία επίσης έχει σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές τροφές για την υγεία μας.

Μέλι

Το μέλι είναι μια τροφή με ποικίλες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.  Αρχικά είναι μια καλή πηγή ενέργειας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (σημαίνει ότι η ενέργεια μετά από την κατανάλωση του μειώνεται σταδιακά και όχι γρήγορα όπως στην περίπτωση της ζάχαρης). Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία δρουν εναντίων των ελεύθερων ριζών οι οποίες προκαλούν αρκετές ασθένειες, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και βοηθά στην επιδιόρθωση των φθορών και των ζημιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέλι και κανέλα: και μαζί και μόνα τους κάνουν πολύ καλό!

Κανέλα

Η κανέλα από την άλλη επιδρά στην υγεία μας με διαφορετικό τρόπο από ότι το μέλι. Περιέχει και αυτή αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι καλό φαρμακευτικό σκεύασμα λόγω της ουσία που περιέχει της κιναμαλδεΰδης η οποία εκτός από θετικές επιδράσεις για την υγεία μας, βοηθάει και στην απώλεια του περιττού λίπους από το σώμα μας. Επιπλέον ρυθμίζει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και μπορεί να μας προστατεύσει από την καρδιακή ανεπάρκεια μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας.

Μέλι και κανέλα: και μαζί και μόνα τους κάνουν πολύ καλό!

Μέλι με κανέλλα

Οι δύο ουσίες φαίνεται να δρουν συνδυαστικά. Εκτός από την ωραία γεύση και ευωδία, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας (όπως και η κανέλα), τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με την αντιμικροβιακή ουσία την οποία περιέχει. Επίσης αν συνδυαστεί με ένα ζεστό τσάι και νερό είναι πολύ καλό γιατρικό και καταπραϋντικό για τις φωνητικές μας χορδές, ενώ  έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών των κύστεων καθώς.

Επιπλέον, μια και η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάνει καλό στον διαβήτη.

Κρέμα από μέλι και κανέλλα

Συμπληρωματικά μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ καλή κρέμα η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση δερματικών προβλημάτων και φθορών. Η λογική είναι ότι αναμειγνύουμε 3 κουταλιές μέλι με 1 κανέλλα. Έπειτα τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ώστε να γίνει πάστα (δεν πρέπει να καίει πολύ). Αν το επαλείψουμε στην περιοχή της βλάβη τους δέρματός μας θα δούμε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί. Είναι σημαντικό να το κάνουμε αμέσως μετά τον φούρνο μικροκυμάτων. Σε περίπτωση μόλυνσης η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Ενάντια στη δυσοσμία του στόματος

Αν επίσης έχετε προβλήματα με την οσμή της αναπνοής σας το μέλι και η κανέλλα είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε. Αν καταναλώνετε μαζί μέλι και κανέλλα η ρευστότητα αυτής της πάστας μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξει τις άσχημες οσμές και να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει πολύ πιο όμορφα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.