Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, υπάρχει στον πλανήτη μας αρκετή ενέργεια μέσω των ανέμων για να καλυφθούν όλες οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες! Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση υπέρ της αιολικής ενέργειας και, παράλληλα, οι αναγκαίες τεχνολογικές βελτιώσεις. Οι μελέτες αυτές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.
Στην πρώτη από αυτές, επικεφαλής ήταν οι Κέιτ Μάρβελ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και ο Κεν Καλντέιρα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία ατμοσφαιρικών γεννητριών, που θα μετατρέπουν τους πιο σταθερούς και πιο ισχυρούς ανέμους των μεγαλύτερων υψομέτρων σε ενέργεια, θα μπορέσουν να παράγουν αρκετά περισσότερη αιολική ενέργεια σε σχέση με τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες στο έδαφος και τις θάλασσες.
Το σημαντικό είναι πως δόθηκε έμφαση στις γεωφυσικές δυνατότητες της αιολικής ενέργειας και όχι στις τεχνοοικονομικές παραμέτρους. Το πρόβλημα έως τώρα για τους ερευνητές είναι πως οι υπάρχουσες επιφανειακές ανεμογεννήτριες, δημιουργούν αντίσταση στον αέρα με συνέπεια η προσθήκη νέων ανεμογεννητριών να αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Βάσει εκτιμήσεων οι επιφανειακοί άνεμοι στη στεριά και τη θάλασσα μπορούν να «δώσουν» συνολικά πάνω από 400 τεραβάτ ενέργειας, ενώ οι ατμοσφαιρικοί άνεμοι, σε μεγαλύτερα ύψη, θα μπορούσαν να παράγουν πάνω από 1.800 τεραβάτ, δηλαδή υπερτετραπλάσια ενέργεια. Σύμφωνα λοιπόν, με τη νέα μελέτη, θεωρητικά τουλάχιστον, οι χαμηλού ύψους άνεμοι μπορούν να υπερκαλύψουν κατά τουλάχιστον 20 φορές την τωρινή συνολική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, ενώ οι μεγαλύτερου ύψους ατμοσφαιρικοί άνεμοι πάνω από 100 φορές.
Όσον αφορά στη δεύτερη μελέτη, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Ντελάγουερ, με επικεφαλής αντίστοιχα τον καθηγητή πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής Μαρκ Τζέικομπσον και την καθηγήτρια γεωγραφίας και φυσικής ωκεανογραφίας Κριστίνα Άρτσερ. Σύμφωνα με αυτούς οι άνεμοι μπορούν να υπερκαλύψουν πολλές φορές τη συνολική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση έως το 2030. Συγκεκριμένα, οι υπολογισμοί τους πραγματοποιήθηκαν για το θεωρητικό μέγιστο δυναμικό της αιολικής ενέργειας στον πλανήτη, θεωρώντας -υποθετικά- ότι θα ήταν δυνατό να εγκατασταθούν παντού ανεμογεννήτριες, πέρα από τους όποιους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, κλιματικούς ή οικονομικούς περιορισμούς. Απαραίτητη σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα κατάλληλα μέρη. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας.