«Είμαι απλώς άτυχη!», είναι μία φράση που ακούμε συχνά από γυναίκες που έχουν απογοητευθεί από τις επιλογές συντρόφων. Όσο και …
Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τον περίγυρό μας
«Τα πάντα στη ζωή είναι επιλογές» ακούμε όλο και συχνότερα στις μέρες μας. Αν και στην πραγματικότητα αυτό ισχύει ως ένα βαθμό (δεν επιλέγουμε οικογένεια ούτε συναδέλφους ως ένα βαθμό), το ποιους βάζουμε στη ζωή μας και ποιους αφήνουμε απέξω είναι μια σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται από διάφορους καθοριστικούς παράγοντες. Η τελική μας επιλογή συνήθως είναι ζήτημα… δευτερολέπτων, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται τόσο γρήγορα τα στοιχεία που του δίνονται, ώστε να γνωρίζει ποιοι του ταιριάζουν και ποιοι όχι από την πρώτη στιγμή, άσχετα αν η τελική απόφαση έρθει σε βάθος χρόνου.
Είμαστε οι επιλογές μας
Οι επιλογές μας μάς καθορίζουν και μας χαρακτηρίζουν. Οπωσδήποτε στα πολύ πρώτα χρόνια της ζωής μας άλλοι αποφάσιζαν για μας. Στη συνέχεια όμως και στις περισσότερες (υγιείς) περιπτώσεις, η διαδικασία των επιλογών είναι παντού και μας καλεί.
Καλούμαστε να επιλέξουμε φίλους μόλις πάμε σχολείο. Αργότερα καλούμαστε να επιλέξουμε επαγγελματική κατεύθυνση, ενώ στη συνέχεια επιλέγουμε σύντροφο και κατευθυνόμαστε προς ένα εργασιακό περιβάλλον που θεωρούμε ότι μας ταιριάζει.
Η κάθε μας μέρα είναι μια σειρά επιλογών. Ακόμα και το πού θα διασκεδάσουμε, με ποια σπορ θα ασχοληθούμε, ποια χόμπι είναι τα αγαπημένα μας και ποια όχι είναι όλα επιλογές. Σκεφτήκαμε ποτέ όμως, τι είναι αυτό που μας παρακινεί ώστε να επιλέξουμε το Α από το Β, τον έναν άνθρωπο από τον άλλο;
Μπορούμε εύλογα να συμπεράνουμε ότι τα κριτήρια επιλογής μας πηγάζουν αρχικά από το χαρακτήρα μας, όπως είναι αυτός διαμορφωμένος, εν μέρει εκ γενετής, εν μέρει βάσει οικογενειακού περιβάλλοντος.
Σε δεύτερη φάση όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες: Επιλέγουμε να δώσουμε χώρο στη ζωή μας σε ανθρώπους με τους οποίους μας δένουν κοινοί στόχοι, πεποιθήσεις, συνήθειες, ενδιαφέροντα, αξίες και εμπειρίες. Κοινώς, αναζητάμε και τελικά μας έλκουν εκείνοι με τους οποίους νιώθουμε ότι ταιριάζουμε καλύτερα, τους εμπιστευόμαστε, επικοινωνούμε καλά, δηλαδή «εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος» και ξέρουμε ότι α. μπορούμε να περάσουμε μαζί τους ευχάριστα και β. μπορούμε να παραδειγματιστούμε από αυτούς και να αποκομίσουμε οφέλη που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε.
Μπορεί να επιλέγουμε όμως και ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι τόσο όμοιοί μας, αλλά με κάποιον τρόπο μας συμπληρώνουν, έχουν αυτό που δεν έχουμε, είτε στην επαγγελματική μας ζωή είτε στην κοινωνική, είτε στην προσωπική. Εδώ ισχύει το «τα αντίθετα έλκονται».
Επιλέγουμε όμως, και βάσει άλλων κριτηρίων, όπως βάσει θαυμασμού. Γοητευόμαστε και θέλουμε στη ζωή μας ανθρώπους ειλικρινείς, ευφυείς, ταλαντούχους, γρήγορους και ικανούς, που τελοσπάντων έχουν κάτι που εμείς επικροτούμε και ίσως μας λείπει.
Επίσης, γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι για όλα. Π.χ. έχουμε στο πλάι μας έναν υπέροχο σύντροφο, αλλά δε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ποτέ μαζί του επαγγελματικά. Ή έχουμε έναν πολύ καλό, πιστό φίλο που όμως δε θα μπορούσαμε ποτέ να τον δούμε ερωτικά. Παρόμοια παραδείγματα μεταξύ διαφόρων ρόλων υπάρχουν πολλά, οπωσδήποτε και στη δική σας ζωή.
Εν κατακλείδι, καλό θα ήταν να καθίσουμε και να σκεφτούμε μια φορά τι στ’ αλήθεια καθορίζει τις επιλογές, που οι περισσότεροι από μας κάνουμε αυτόματα. Γιατί το πώς και πόσο γρήγορα επιλέγουμε, πόσο διατεθειμένοι είμαστε να επιλέξουμε και το πόσο διάστημα παραμένουμε πιστοί στις επιλογές μας είναι αυτά που τελικά καθορίζουν την εικόνα μας προς τα έξω, αλλά και το παρακάτω της ζωής μας.