Τα ψέματα είναι εύκολο να ειπωθούν, όμως το σώμα και οι κινήσεις του λένε την αλήθεια. Πώς η γλώσσα του σώματος …
Με μικρά σημάδια η γλώσσα του σώματος ξεσκεπάζει το ψέμα
Ένας «αποκωδικοποιητής» της γλώσσας του σώματος θα βοηθούσε να εντοπίσουμε πότε μας λένε κατάφωρα ψέματα. «Σημάδια» γραμμένα στη στάση του σώματος, το βλέμμα και τις κινήσεις προδίδουν το ψέμα…
Στην προσωπική επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και στην προσπάθεια να περάσουν ένα μήνυμα, κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το ψέμα προκειμένου να αποκρύψουν κάτι αλλά να γίνουν πιστευτοί.
Η γλώσσα του σώματος φανερώνει αν λέμε ψέματα
Χάρη στη γλώσσα του σώματος και στην ανάλυση της, υπάρχει τρόπος να αντιλαμβανόμαστε πότε και αν κάποιος μας λέει ψέματα. Είναι τόσο εύκολο όμως να διακρίνουμε έναν ψεύτη ο οποίος μπορεί να έχει κάνει σύστημα την ψευδή διασπορά ειδήσεων;
Και από το σώμα μας και από τις κινήσεις και φυσικά και από την στάση της γλώσσας του σώματος, σε μεγάλο βαθμό φαίνεται πώς αισθανόμαστε, πώς αντιδρούμε, αν είμαστε ειλικρινείς, κλπ. Έτσι, μπορούμε να κωδικοποιήσουμε και να καταλάβουμε αν κάποιος μας λέει ψέματα.
Λόγοι που κάποιος μπορεί να καταφύγει στο ψέμα
Ζητώντας την επιβεβαίωση και ενδεχομένως από ανασφάλεια έχει αποδειχτεί ότι μερικοί άνθρωποι “αραδιάζουν” ψέματα συνειδητά. Μάλιστα, υιοθετώντας την “συνήθεια” να λένε ψέματα, αρχίζουν να κάνουν αναλυτική περιγραφή, τόση που στο τέλος θα πίστευαν όσα ισχυρίζονταν ακόμα κι αυτοί οι ίδιοι.
Αποφυγή αναφοράς στον εαυτό τους
Σύμφωνα με την διερεύνηση υποσυνείδητων μοντέλων συμπεριφορών ανθρώπων που λένε ψέματα, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί αποφεύγουν να αναφερθούν στον εαυτό τους και να παραδεχθούν ένα σφάλμα τους. Επιρρίπτουν, λοιπόν, τις ευθύνες τους στους άλλους και συνήθως μιλούν ή και γράφουν σε γ’ ενικό πρόσωπο. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τα ψέματα τους.
Χρησιμοποιούν αρνητικό τρόπο ομιλίας
Δεν αισθάνονται υπερήφανοι για τα ψέματα τους οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μην είναι ειλικρινείς με άλλους ανθρώπους. Ένα άλλο τέχνασμα που συνήθως χρησιμοποιούν είναι ο αρνητικός τρόπος ομιλίας.
Προσπαθούν να μη μιλούν περίπλοκα
Προκειμένου να γίνουν πιστευτοί στους άλλους, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απλές προτάσεις, αποφεύγοντας να διατυπώνουν πολύπλοκες σκέψεις. Θέλουν να είναι “καλυμμένοι”, σε περίπτωση που η μνήμη τους προδώσει. Προτιμούν λοιπόν να μην μιλούν με πολλές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να μην εκτεθούν.
Φτάνουν σε σημείο υπερβολής
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ψέμα ως τρόπο επικοινωνίας, είναι η προβολή ασήμαντων λεπτομερειών, ώστε να φανούν σημαντικές.
Είναι δηλαδή λεπτομερείς και περιγραφικοί, σε προσπάθειά τους να πείσουν τον συνομιλητή για την αληθοφάνεια των ισχυρισμών τους, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερβολικοί.
Τόνος φωνής και διακυμάνσεις
Σύμφωνα με πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί, συνήθως η φωνή κάποιου ο οποίος ψεύδεται, τείνει να είναι πολύ ψηλή και δυνατή ή πολύ χαμηλή με μικρής, μάλιστα, διάρκειας τρεμουλιάσματα.
Επίσης ένα ενδεχόμενο στην περιγραφή ή την αφήγηση σε παροντικό και όχι σε παρελθοντικό χρόνο, δε χρησιμοποιούνται λέξεις όπως “αλλά”, “όμως”. Εναλλακτικά όταν υπάρχει συναισθηματική αποστασιοποίηση (είτε με λέξεις, είτε με εκφράσεις ) από την όλη κατάσταση.
Το πού κατευθύνεται το βλέμμα του «ψεύτη», προδίδει
Βάσει μιας θεωρίας που έχει επικρατήσει, αν όταν μιλάς σε έναν δεξιόχειρα, εκείνος κοιτάει προς την αριστερή κατεύθυνση την ώρα που σου αποκρίνεται (ακόμα κι αν είναι πάνω αριστερά ή κάτω αριστερά το βλέμμα του), τότε λέει ψέματα.
Εκφράσεις προσώπου και νοήματα
Δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις προσώπου κατά την διάρκειας μια συνάντησης ή μιας συζήτησης με κάποιον, με βάση τις κινήσεις του σώματος του, μπορούμε να πάρουμε κάποια μηνύματα για το αν μας μιλάει με ειλικρίνεια ή όχι.
Μερικές περιπτώσεις, στις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε ποτέ κάποιος μας λέει ψέματα:
Για παράδειγμα εάν η στάση του σώματος του είναι μαζεμένη, καθώς κάθεται και έχει παράλληλα τα πόδια σταυρωμένα και τα χέρια κρυμμένα (σε περίπτωση όρθιας στάσης σε αντίστοιχη περίπτωση μπορεί να έχει τα χέρια στις τσέπες/ στην πλάτη) ή και να μην μπορεί να μείνει σταθερός/ή σ’ ένα σημείο.
Αμήχανες κινήσεις, όπως το να πειράζει συνεχώς κάποιος τα μαλλιά του, να αγγίζει το πρόσωπό του, να τρίβει τα μάτια του, το κεφάλι του, να ξύνει τα αυτιά του ή την μύτη του, κλπ επίσης μπορεί να υποδηλώνουν νευρικότητα λόγω του ότι κάποιος μας είπε ψέματα.
Εάν κάποιος πιέζει τις μύτες των ποδιών προς τα κάτω, έχοντας τα πέλματα του σηκωμένα ή κουνάει τα δάχτυλα των ποδιών του και έχει και Έντονη εφίδρωση, δείχνει άγχος. Πιθανόν και εδώ να μας λέει ψέματα. Βέβαια, τα παραπάνω δεν ισχύουν πάντα και για όλους και παρατίθενται με κάθε επιφύλαξη. Εάν κάποιος θέλει να έχει μια εμπεριστατωμένη άποψη, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ανίχνευσης ψεύδους.