Με Botox δεν νιώθω συναισθήματα;

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Με Botox δεν νιώθω συναισθήματα;

Τι κάνει το Botox;

Το μπότοξ είναι μια δημοφιλής ένεση κοσμητικής, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ρυτίδων του προσώπου και αποτελείται από μια εξαιρετικά τοξική πρωτεϊνη, την αλλαντική τοξίνη.

Η ουσία αυτή δρά παραλύοντας προσωρινά τους μυς που προκαλούν τις ρυτίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν φαίνονται ρυτίδες αλλά ούτε και κίνηση των μυών, γεγονός που κάνει το άτομο να δείχνει ότι έχει παγωμένη έκφραση.

Το Botox απενεργοποιεί εκφράσεις του προσώπου

Το μπότοξ παραλύει και τα συναισθήματα. Μια γνωστή παρενέργεια του Botox είναι η αδυναμία του ανθρώπου να παίρνει διάφορες εκφράσεις και να εκφράζει πλήρως τα συναισθήματά του. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, ο άνθρωπος όταν βιώνει κάποια συναισθήματα οι μύες του προσώπου του συσπώνται με αποτέλεσμα να σχηματίζουν συγκεκριμένες εκφράσεις. Ειδικά τα 7 βασικά συναισθήματα αποτυπώνονται οπτικά στο πρόσωπο των ανθρώπων παγκοσμίως με την ίδια εικόνα. Όπως απέδειξε ο Paul Ekman, άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όλων των ηλικιών δείχνουν τη χαρά, τη θλίψη, την αηδία την έκπληξη, το φόβο τους κ.ο.κ. με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό φυσικά καταργείται στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει ένεση Botox στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμα μια παρενέργειά του είναι ότι παραλύει και το συναίσθημα.

Απενεργοποεί και τα συναισθήματα;

Με Botox δεν νιώθω συναισθήματα;Οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί να επηρεάσουν τις συναισθηματικές επειρίες. Έτσι ένας άνθρωπος με περιορισμένη ικανότητα για εκφράσεις του προσώπου μπορεί ενδεχομένως να έχει και περιορισμένη ικανότητα να νιώθει συναισθήματα!

Όταν δείχνω κάτι, το νιώθω επίσης;

Το συμπέρασμα των επιστημόνων έχει λογική, αν σκεφτείτε το γεγονός ότι αν χαμογελάσετε, έστω και προσποιητά, αυτόματα νιώθετε καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Έτσι όταν το πρόσωπό σας σχηματίζει την έκφραση του γνήσιου χαμόγελου (ανοιχτό, πλατύ, συμμετρικό χαμόγελο που φαίνονται δόντια), νιώθετε σαν να χαμογελάτε πραγματικά.

Οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν και την αντίληψη

Αντίστοιχα, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι αν διαβάζετε ένα κείμενο κρατώντας με τα δόντια σας ένα στυλό (που σαν αναγκάζει να χαμογελάτε προσποιητά), αισθάνεστε πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στο κείμενο που διαβάζετε. Δηλαδή επηρεάζει την αντίληψή σας για το κείμενο, κάνοντάς σας να το βλέπετε πιο θετικά. Επομένως όταν χαμογελάει το πρόσωπό σου, νιώθεις αυτόματα σαν να χαμογελάς. Δεν είναι λογικό να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και με άλλα συναισθήματα; Δηλαδή όταν έχεις έκφραση θυμωμένου να νιώθεις θυμωμένος, όταν έχεις έκφραση λυπημένου, να νιώθεις λυπημένος κ.ο.κ.;

Τελικά τι ισχύει;

Τώρα λοιπόν οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν το πρόσωπό σας δεν μπορεί να σχηματίσει εκφράσεις που απεικονίζουν συναισθήματα, πιθανόντατα μειώνεται και η δική σας ικανότητα να αισθάνεστε τα αντίστοιχα συναισθήματα. Μένει να αποδειχθεί ο ισχυρισμός τους, όμως έχει λογική βάση. Θυμίζει το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Κατ’ αντιστοιχία «δείχνοντας ένα συναίσθημα, το νιώθεις κιόλας». Αν δεν μπορείς να το δείξεις, μήπως δεν μπορείς να το νιώσεις κιόλας; Ιδού η απορία!

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr