Mayday: Τα προβλήματα εν ώρα πτήσης (Α΄ Μέρος)
Υπήρξε μια εποχή όπου το ταξίδι με αεροπλάνο ήταν ένα σχετικά εύκολο πράγμα (με την προϋπόθεση να έχει κανείς χρήματα). Αλλά η σημερινή εμπειρία πτήσης είναι κάτι περισσότερο από μια δοκιμασία παρά ευχαρίστηση, η οποία επιδεινώνεται από τις ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία, τις μεγάλες ουρές για τους ελέγχους ασφάλειας και προστασίας, και άλλων εκνευριστικών διαδικασιών, όπως ο έλεγχος των μακροσκελών καταλόγων γύρω από τις αποσκευές που μπορείτε ή δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας.
Σε αυτά προσθέτουμε το άγχος και θέματα υγείας, όπως το «σύνδρομο οικονομικής θέσης». Πρόκειται για την παθολογία που μπορεί να προκύψει (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων και πνευμονική εμβολή) με αιτία τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια (συνήθως άνω των τεσσάρων ωρών), λόγω έλλειψης χώρου από τα στενά καθίσματα, της αδράνειας, του ύψους και της αφυδάτωσης των επιβατών, και φυσικά το jet lag.
Ωστόσο, παρά τα εν λόγω μειονεκτήματα, οι περισσότεροι από εμάς έχουν επιβιβαστεί σε αεροσκάφη. Τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5% ετησίως τα τελευταία 30 χρόνια. Το 2006, πάνω από 2.000 αεροπορικές εταιρείες του κόσμου πέταξαν 23.000 αεροσκάφη που μετέφεραν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια επιβάτες σε σχεδόν 28 εκατομμύρια προγραμματισμένες πτήσεις.
Αν και υπάρχουν, λοιπόν, πολλά προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια, ωχριούν σε σύγκριση με τα τεράστια οφέλη για τον ταξιδιώτη, το εμπόριο και τις διεθνείς υποθέσεις.
Έτσι, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στο αεροπορικό ταξίδι. Ποιες είναι, όμως, εκείνες οι ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας και να εξασφαλίσουμε την άνεσή μας κατά τη διάρκεια της πτήσης;
Αυτό το άρθρο σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές που συγκέντρωσε από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων συμβουλών από εμπειρογνώμονες, καθώς και από προσωπικές εμπειρίες συχνών ταξιδιωτών σχετικά με το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του jet lag. Στο β΄μέρος του άρθρου θα μιλήσουμε για την άνεσή σας εν ώρα πτήσης και τις πιθανότητες να κοιμηθείτε επί του σκάφους, καθώς επίσης και συμβουλές για ασκήσεις για τη μείωση του κινδύνου «του συνδρόμου της οικονομικής θέσης».
Jet Lag
Το jet lag είναι το αποτέλεσμα του ταξιδιού σε διάφορες χρονικές ζώνες, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση και διαταραχή του ύπνου. To βιολογικό μας ρολόι είναι εναρμονισμένο με την ημέρα-νύχτα του κύκλου της αρχής του ταξιδιού. Έτσι όταν ταξιδεύουμε σε χώρα με διαφορετική ζώνη ώρας, το σώμα μας συνεχίζει να λειτουργεί σαν να ήμασταν στη ζώνη ώρας που έχουμε αφήσει πίσω. Μπορεί να χρειαστούν 2 ημέρες και 2 εβδομάδες για να προσαρμοστείτε πλήρως στη νέα ζώνη ώρας, ανάλογα με το πόσο μακριά έχετε ταξιδέψει.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του jet lag:
- Ρυθμίστε το ρολόι σας με τη ζώνη ώρας του προορισμού σας πριν από την αναχώρησή σας.
- Εάν πετάτε Δυτικά (π.χ. από το Παρίσι στο Βανκούβερ, από το Μπανγκόκ στο Λονδίνο), μείνετε ξύπνιοι για όσο διάστημα μπορείτε. Επίσης, αν μπορείτε, προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς και να ξυπνάτε αργότερα για λίγες ημέρες πριν το ταξίδι σας.
- Εάν πετάτε Ανατολικά (π.χ. από Μεξικό προς Φρανκφούρτη, Γιοχάνεσμπουργκ στο Σίδνεϊ), προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο, ενώ είναι βράδυ. Κατά την άφιξή σας, προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλιώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος να προσαρμοστείτε στη νέα ζώνη ώρας.
- Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, μπείτε στην τοπική ρουτίνα όσο το δυνατόν συντομότερα.
- Στον προορισμό σας, προσπαθήστε να μείνετε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο μπορείτε, επειδή το φυσικό φως βοηθά το βιολογικό σας ρολόι να προσαρμοστεί.
- Αν έχετε ταξιδέψει δυτικά, βγείτε έξω το πρωί και παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους το απόγευμα για τις πρώτες ημέρες. Αν έχετε ταξιδέψει ανατολικά, αποφύγετε το πρωινό φως.