Μαθήματα ζωής από τον Βουδισμό

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Τι μαθήματα ζωής μπορεί να μας προσφέρει η φιλοσοφία του Βουδισμού;

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την φιλοσοφία του Βουδισμού. Βεβαίως είχα γράψει παλαιότερα ένα άρθρο αφιερωμένο στον Βούδα και τη σκέψη του,  ωστόσο τώρα θα αναφερθούμε σε άλλες πτυχές αυτής της κοσμοθεωρίας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

«Να ζεις τα πάντα στο εδώ και στο τώρα.»

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ζούμε στο παρόν. Συνήθως το μυαλό μας προσκολλάται σε κάτι που έγινε στο παρελθόν ή σε κάτι που πιστεύουμε ότι θα γίνει στο μέλλον. Έτσι βέβαια δεν απολαμβάνουμε την εκάστοτε στιγμή του παρόντος μας.

Αρχίζοντας όμως να απολαμβάνουμε το παρόν – ζώντας τη στιγμή,  θα αποβάλλουμε τόσο τις περιττές στενοχώριες που έχουμε αναφορικά με το τι κακό μας συνέβη στο παρελθόν,  όσο και τις περιττές ανησυχίες μας περί του τι πρόκειται να μας συμβεί στο μέλλον…

«Γνωρίστε τον εαυτό σας. Μονάχα έτσι θα τα καταφέρετε στη ζωή σας.»

Η αυτογνωσία θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί τη βάση της επιτυχίας και της ευτυχίας. Διότι σκεφτείτε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Που δεν γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της προσωπικότητάς του,   που δεν γνωρίζει τι τον κάνει χαρούμενο ή τι θέλει να επιτύχει στην ζωή του..

Είναι σαν ένα καράβι που ξεκίνησε ένα ταξίδι με προορισμό το «όπου να ’ναι». Πρόκειται ένα τέτοιο καράβι να… πλεύσει σε πελάγη ευτυχίας;

«Ας σηκωθούμε κι ας φανούμε ευγνώμονες, γιατί κι αν ακόμη δεν μάθαμε πολλά πράγματα σήμερα, τουλάχιστον μάθαμε λίγα. Και αν δεν μάθαμε λίγα, τουλάχιστον δεν αρρωστήσαμε. Κι αν αρρωστήσαμε, τουλάχιστον δεν πεθάναμε. Επομένως, ας είμαστε όλοι ευγνώμονες.»

Υπάρχουν αρκετά πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες. Το ότι υπάρχει οξυγόνο και ως εκ τούτου μπορούμε και ζούμε, το ότι είμαστε υγιείς, το ότι έχουμε και σήμερα ένα πιάτο φαί και τρώμε, το ότι έχουμε «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.»…

Μαθήματα ζωής από τον Βουδισμό: Μέρος Α

Ας εκτιμήσουμε λοιπόν ακόμα και αυτά τα απλά πράγματα που τα θεωρούμε ενδεχομένως δεδομένα. Δεν είναι όμως,  καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στο – άμεσο ή μη- μέλλον να τα χάσουμε. Κανείς δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον…

Τελικά όσο πιο πολλούς λόγους βρούμε να είμαστε ευγνώμονες,  τόσο πιο χαρούμενοι και θα νιώθουμε.

«Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε. Όλο μας το «είναι» είναι απόρροια των σκέψεών μας. Με τις σκέψεις μας  δημιουργούμε τον κόσμο μας.»

Είναι κουβέντες που σίγουρα τις έχετε ξανακούσει. Ωστόσο ο Βούδας ήταν ο πρώτος που– κατά πάσα πιθανότητα –διατύπωσε αυτή την άποψη. Ότι όλα ξεκινούν από τις σκέψεις μας, από το πώς ερμηνεύουμε δηλαδή την φυσική πραγματικότητα.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθήματα ζωής από τον Στωικισμό

______________________

Εάν κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, θα νιώσουμε αρνητικά συναισθήματα και πιθανότατα δεν θα συμπεριφερθούμε και στους άλλους όπως θα θέλαμε. Αντίστοιχα εάν κάνουμε ενδυναμωτικές σκέψεις,  αισθανόμαστε αυτόματα καλύτερα και συμπεριφερόμαστε  εντελώς διαφορετικά.

Εναπόκειται σε μας λοιπόν να μάθουμε να ελέγχουμε το μυαλό μας, τις σκέψεις μας. Να διατηρούμε δηλαδή στη συνείδησή μας μόνο σκέψεις και πεποιθήσεις που μας εξυπηρετούν και δεν μας σαμποτάρουν.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…