Μαθήματα ζωής από τον Osho

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Τι μαθήματα ζωής μπορούμε να αντλήσουμε από την κοσμοθεωρία του Ινδού φιλοσόφου, Osho;

Σήμερα πολλοί από εμάς ίσως να έχουμε ακουστά το όνομα του Osho. Ίσως να έχουμε διαβάσει κάποιο από τα πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν ή να έχουμε δει κάποια ομιλία του στο διαδίκτυο.

Ποιος όμως ήταν ο Osho και ποιες ήταν οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του;

Σύντομη βιογραφία του Osho

Ο Osho γεννήθηκε το 1931 στην Ινδία.  . 

Ο Osho στα 30 του

Ήταν Ινδός φιλόσοφος, από τους σπουδαιότερους του 20ου αιώνα. Υπήρξε συγκεκριμένα μυστικιστής φιλόσοφος και καθηγητής φιλοσοφίας, με διεθνή μάλιστα αναγνώριση.

Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη, στη δημιουργικότητα και στην ευδαιμονία, στοιχεία που ενυπάρχουν στον άνθρωπο και τα οποία όμως χάνει όντας εντεταγμένος σε ένα σύστημα που αποτελείται από «στατικά» πιστεύω και αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 έγινε διάσημος σε όλη την Ινδία και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να μυηθούν στη φιλοσοφία του.

Τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 ακολούθως,  η φιλοσοφία του έγινε ευρέως γνωστή στην Ευρώπη,  αλλά και στις ΗΠΑ,  με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αρκετές ομιλίες σε χώρες της Δύσης.

Να σημειώσουμε τέλος ότι εισήγαγε και ένα νέο είδος διαλογισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο Osho- μεταξύ των άλλων- πρότεινε να ασκούμαστε σωματικά,  πριν κάνουμε διαλογισμό.

Ο τελευταίος για εκείνον είναι η διαδικασία του να μην σκέφτεσαι τίποτα και με αυτόν τον τρόπο να ηρεμείς και να απαλλάσσεσαι από το άγχος και τον αρνητισμό.

Ο Osho πέθανε το 1990  στην Ινδία.

Ας δούμε τώρα ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές φράσεις που είχε πει.

«Θα βρεις νόημα σ’ αυτή τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ.
Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε.»

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιο να είναι το νόημα της ύπαρξης μας. Ψάχνουμε να το βρούμε κάπου εκεί έξω, αλλά στην πραγματικότητα εμείς χρειάζεται να το δημιουργήσουμε για λογαριασμό μας, με βάση τις επιθυμίες μας και τις απόψεις μας….

Σύμφωνα με τον Osho δηλαδή, το νόημα της ζωής δεν πηγάζει από κάποιο Θεό ή από οποιαδήποτε κοινωνική παράδοση,  αλλά καθαρά από τους ίδιους μας τους εαυτούς.

«Αν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αγαπάς και τους άλλους αν μισείς τον εαυτό σου,  τότε μισείς και τους άλλους,  γιατί οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι απλά η απεικόνιση του εαυτού σου.»

Όσο πιο καλή σχέση έχουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερη σχέση έχουμε και με τους άλλους. Όταν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, είμαστε πιο ήρεμοι και πιο χαρούμενοι στη ζωή μας.

Δεν έχουμε την τάση ή την ανάγκη να κάνουμε πικρόχολα σχόλια προς τους άλλους και δεν βγάζουμε κανένα κόμπλεξ προς τα έξω με την συμπεριφορά μας.

«Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Η πραγματική ερώτηση είναι αν έχεις ζωή πριν το θάνατο.»

Το εάν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, κανείς δεν το ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά και κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ο Osho όμως, μας καλεί να αναρωτηθούμε κάτι άλλο: εάν πραγματικά ζούμε την ζωή μας ή αν απλώς υπάρχουμε. Γιατί έχει μεγάλη διαφορά.

Άλλο να ζούμε δαμάζοντας τους φόβους μας και κάνοντας αυτό που πραγματικά θέλουμε και άλλο να επιτρέπουμε στους φόβους μας να κυβερνούν την ζωή μας.

«Η ζωή ξεκινάει εκεί που τελειώνει ο φόβος»

Είχα γράψει παλιότερα ένα άρθρο για το πώς ο φόβος είναι εκείνος που ουσιαστικά αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο προς την επιτυχία και ευτυχία μας. Το ίδιο πράγμα μας επισημαίνει και ο Osho.

Στη ζωή μας λοιπόν, κατά βάθος φοβόμαστε το τι θα πουν οι άλλοι για εμάς σε περίπτωση που αποτύχουμε σε κάτι που κάνουμε. Αυτός ο φόβος σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνος που μας «φρενάρει»- υποσυνείδητα-  από το να αναλάβουμε δράση.

 Ωστόσο, λησμονούμε ότι όλοι ανεξαιρέτως κάνουμε λάθη και ότι κανένας δεν έγινε επιτυχημένος στον τομέα του χωρίς να έχει κάνει αρκετά λάθη στο παρελθόν.

Οπότε εάν θέλουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να ζούμε τη ζωή μας,  θα χρειαστεί να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε πιο γενναία και αποφασιστικά.

«Αν είσαι δυστυχισμένος σε σένα οφείλεται. Αν είσαι ευτυχισμένος και αυτό σε σένα οφείλεται. Κανένας άλλος δεν μπορεί να επιδράσει στη ζωή σου παρά μόνο εσύ ο ίδιος. Εσύ είσαι η κόλασή σου, εσύ ο παράδεισός σου.»

Θα κλείσουμε με αυτή την φράση του Osho που είναι και η αγαπημένη μου από τον εν λόγω φιλόσοφο.

Πράγματι η ευτυχία είναι στο χέρι μας. Γιατί όλα ξεκινάνε από το πώς σκεφτόμαστε, κάτι που είναι από τα ελάχιστα πράγματα στον κόσμο που μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε.

Εάν κάνουμε αρνητικές σκέψεις λοιπόν, τότε είναι επόμενο να έχουμε άγχος, να είμαστε  φοβισμένοι ή να είμαστε στενοχωρημένοι. Από την άλλη,  εάν έχουμε θετική σκέψη και διατηρούμε μια θετική στάση ζωής, τότε αυτόματα νιώθουμε καλύτερα και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που μας ικανοποιεί περισσότερο.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…