Μαθήματα ζωής από τον Jim Rohn

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Τι μαθήματα ζωής μπορούμε να αντλήσουμε από τη φιλοσοφία του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα αυτοβοήθειας, Jim Rohn;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι –ακόμα και στην χώρα μας-  διαβάζουν βιβλία Προσωπικής Ανάπτυξης. Ένας από πρώτους αλλά και διασημότερους συγγραφείς αυτής της κατηγορίας βιβλίων ήταν ο Jim Rohn.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα πάρουμε μια γεύση τόσο από το πως έζησε ο ίδιος, όσο και από την προσωπική του φιλοσοφία ζωής.

Σύντομη βιογραφία του

Ο Jim Rohn γεννήθηκε το 1930 στις ΗΠΑ.

Ήταν γόνος αγροτικής οικογενείας και μέχρι τα 18 του ήταν και εκείνος αγρότης. Αφού τέλειωσε το σχολείο, μπήκε στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως εγκατέλειψε σύντομα, για να ξεκινήσει να δουλεύει στη εταιρία Sears.

Το 1955 όμως, ένας φίλος του τον προσκάλεσε  σε ένα σεμινάριο του Earl Shoaff. Ο τελευταίος ήταν ένας διάσημος επιχειρηματίας και motivational speaker της εποχής και δίπλα του,  ο Jim έμαθε πολλά τόσο για τον εαυτό του όσο και την τη ζωή. Την εποχή εκείνη παράλληλα,  εντάχθηκε και στην επιχείρηση άμεσης πώλησης του Shoaff, την AbundaVita.

O Earl Shoaff

Το 1957 ωστόσο, εντάχθηκε σε μια άλλη εταιρεία σων πωλήσεων, την NutriBio έχοντας πάντα ως μέντορα τον Shoaff. Η επαγγελματική πορεία του Jim πήγε ανέλπιστα καλά,  με αποτέλεσμα η Nutri-Bio να επεκταθεί σε πολλές χώρες και εκείνος να γίνει αντιπρόεδρός της, αλλά και εκατομμυριούχος ταυτόχρονα, στην ηλικία μόλις των 31 ετών. .

Το 1963 ο Jim έκανε το πρώτο του σεμινάριο ως εισηγητής, το οποίο πήγε τόσο περίφημα που του πρότειναν σύντομα να κάνει δημόσιες ομιλίες επί πληρωμή.

Έκτοτε, έως και το θάνατό του το 2009,  έκανε σεμινάρια και δημοσιές ομιλίες για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, τα οποία σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία και τον καταξίωσαν ως κορυφαίο στο επάγγελμά του.

Η φιλοσοφία του

 Μέσα από τις ομιλίες και τα σεμινάρια του λοιπόν, ανέλυε τη φιλοσοφία ζωής του, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους στην επιτυχία αλλά και την ευτυχία.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες φράσεις του, που έχει πει σε ομιλίες του και όχι μόνο.

«Μην εύχεσαι να ήταν πιο εύκολο. Να εύχεσαι να ήσουν καλύτερος.»

«Είσαι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάς μαζί τον περισσότερο χρόνο.»

Το ποιοι άνθρωποι μας περιβάλλουν έχει τεράστια σημασία για εμάς.

Εάν π.χ συναναστρεφόμαστε με τοξικούς ανθρώπους, τότε μπορεί και μεις να γίνουμε τοξικοί ή μπορεί η παρέα μας μαζί τους να σαμποτάρει την επιτυχία και ευτυχία μας στην ζωή, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά.

«Ωριμότητα είναι να επωφελείσαι χωρίς να απολογείσαι, και να μην παραπονιέσαι όταν κάτι δεν πάει καλά.»

Όταν ήμουν μαθητής Λυκείου, διάβασα για πρώτη φορά αυτή την φράση. Τότε βέβαια δεν γνώριζα ότι την είχε πει ο Jim Rohn, αλλά θυμάμαι πως αποτελούσε για μένα έναν τέλειο ορισμό της έννοιας της ωριμότητας.

Πράγματι δεν είναι και η πιο ώριμη αντίδραση το να γκρινιάζεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελες ή περίμενες. Ούτε φυσικά είναι ώριμο και το να … απολογούμαστε στους άλλους για το ότι τα πράγματα μπορεί να πήγαν απροσδόκητα καλά για εμάς.

«Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ στόχου και επίτευξης του στόχου.»

Το να θέτουμε στόχους από μόνο του, δεν σημαίνει και επίτευξη στόχου. Ασφαλώς είναι πολύ καλύτερο το να θέτεις στόχους από το να μην θέτεις καθόλου στόχους, αλλά από κει και πέρα χρειάζεται και ανάληψη δράσης.

Με αλλά λόγια, χρειάζεται κάθε φορά να έχουμε την προθυμία να κάνουμε εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση του εκάστοτε στόχου μας. Δηλαδή, χρειάζεται να έχουμε αυτοπειθαρχία.

«Να φροντίζεις το σώμα σου. Είναι ο ναός της ψυχής σου.»

Ίσως να υποτιμάμε την αξία του να φροντίζουμε το σώμα μας. Το να ενδιαφερόμαστε έμπρακτα τόσο για την καθαριότητα του σώματός μας όσο και για να γυμναζόμαστε, έχουν μεγάλη σημασία.

Από το πόσο φροντίζουμε την σωματική μας κατάσταση σε τελική ανάλυση εξαρτάται- σε τεράστιο βαθμό-  το εάν θα έχουμε αυτοπεποίθηση,  αλλά και αυτοεκτίμηση.

«Αν δεν είσαι πρόθυμος να ρισκάρεις για το ασυνήθιστο, θα πρέπει να συμβιβαστείς με το συνηθισμένο.»

Από την μια θέλουμε περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, αλλά από την άλλη, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε συνήθειες.

 Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτή τη στάση ζωής είναι σαν να πατάμε … γκάζι και φρένο ταυτόχρονα.

«Όλα στη ζωή έχουν ρίσκο. Είτε δοκιμάσεις να κάνεις κάτι είτε όχι. »

Ρίσκο έχει το να πας να μιλήσεις στο μπαρ σε μια κοπέλα που σου αρέσει. Ναι, μπορεί να σε απορρίψει εάν την φλερτάρεις, αλλά μπορεί και όχι.

Ρίσκο όμως έχει και το να μην πας να της μιλήσεις, καθώς αργότερα μπορεί να μετανιώσεις για το ότι δεν το έκανες.

 «Όλα αλλάζουν, όταν εσύ αλλάζεις.»

Πολλές φορές λέμε πως εάν άλλαζαν κάποιες συνθήκες στη ζωή μας, θα γινόμασταν ευτυχισμένοι.

Ωστόσο το τι τελικά θα κάνουν …οι συνθήκες της ζωής μας, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Επομένως χρειάζεται να εστιάσουμε αποκλειστικά σε όσα μπορούμε να επηρεάσουμε ή ελέγξουμε. Δηλαδή, στην αλλαγή της νοοτροπίας μας και της στάση μας απέναντι στα πράγματα.

«Σε 5 χρόνια θα είσαι κάπου. Το θέμα είναι ΠΟΥ;»

Εάν είμαστε ζωντανοί, πράγματι, το 2024 θα είμαστε κάπου.

Το που όμως θα είμαστε όμως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που θα έχουμε κάνει. Από τα ρίσκα και τις αποφάσεις που θα έχουμε πάρει ή δεν θα έχουμε πάρει…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…