Οι τροφές που επιλέγουμε να μπαίνουν στο σώμα μας επηρεάζουν όλο μας τον οργανισμό και μπορούν να μας βλάψουν ανεπανόρθωτα. …
Μάθετε ποιά είδη τροφών δε θα έτρωγαν οι ειδικοί
Υπάρχουν δυστυχώς γύρω μας τροφές πολύ επικίνδυνες. Έχουν υποστεί τέτοια επεξεργασία, που τις κάνει ανθυγιεινές για όλους μας, λόγω των τοξινών και των χημικών πρόσθετων που περιέχουν. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί μας ενημερώνουν για να μας προφυλάξουν για μερικά από αυτά.
Αλλαντικά: Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας. Τα λουκάνικα, το μπέικον και το ζαμπόν περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αλάτι και το νάτριο που βρίσκεται σε αυτό, επιβαρύνει κάθε σύστημα του οργανισμού μας.
Γλυκά ροφήματα: Ένας καφές με σιρόπι ή σαντιγί μας επιβαρύνει με πάνω από 400 θερμίδες και 15 κουταλιές ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα φυτικά σάκχαρα (φρουκτόζη και στέβια), η επεξεργασμένη ζάχαρη αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.
Μαργαρίνη: Ορισμένοι τύποι μαργαρίνης έχουν υποστεί τη λεγόμενη υδρογόνωση για να αποκτήσουν πιο στερεή δομή κι έτσι περιέχουν σημαντικές ποσότητες τρανς λιπαρών.
Κονσέρβες: Η εσωτερική επίστρωση στις κονσέρβες περιέχει διφαινόλη-Α, μία ουσία που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Στις κονσέρβες ντομάτας τα υψηλά επίπεδα οξύτητάς της θα μπορούσαν να προκαλέσουν και πρόβλημα στο μεταλλικό δοχείο. Ας προτιμούμε λοιπόν τις χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.
Προϊόντα ντεκαφεϊνέ: Σε δύο από τις κύριες διαδικασίες αφαίρεσης της καφεΐνης χρησιμοποιούνται χημικοί διαλύτες (το χλωριούχο μεθυλένιο και ο οξικός αιθυλεστέρας). Αν και σε υγρή μορφή θεωρούνται ασφαλείς για την επεξεργασία τροφίμων, ωστόσο είναι ιδιαίτερα τοξικοί σε αέρια μορφή ή όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
Γάλα σόγιας: Κατ’ αρχάς, πολλές φορές φτάνει σε εμάς (ως γάλα ή γιαούρτι), αφού έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Επίσης, η σόγια περιέχει θρυψίνη, η οποία μπορεί να εμποδίσει την πέψη πρωτεϊνών και την παγκρεατική λειτουργία. Επιπλέον, το γάλα σόγιας περιέχει φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση βασικών μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
Popcorn στον φούρνο μικροκυμάτων: Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων κάνει τις ουσίες αυτές να εξατμίζονται από την εσωτερική συσκευασία – και να μπαίνουν μέσα στο ποπ κορν μας. «Μένουν στο σώμα σας για χρόνια και η συσσώρευση είναι αθροιστική», λέει η Naidenko και αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές ανησυχούν, ότι τα επίπεδα στον άνθρωπο θα μπορούσαν να αυξάνονται σταδιακά και να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα εκείνα, πέρα από τα οποία προκαλούνται καρκίνοι στα πειραματόζωα.
Σολομό ιχθυοτροφείου: Η σάρκα του σολομού είναι φτωχότερη σε βιταμίνη D και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες από μολυσματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων ουσιών PCBs, βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας και φυτοφαρμάκων, όπως η διοξίνη και το DDT. Προκαταρκτικές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει επίσης το DDT με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά μερικοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τις μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή αυτών των ψαριών. Όταν τρώμε σολομό ιχθυοτροφείου, παίρνουμε μια καλή δόση από αυτά τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά.
Επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικά προϊόντα, επηρεάζουν την υγεία μας. Καλό είναι, να τα αποφεύγουμε και να τα καταναλώνουμε όσο γίνεται λιγότερο. Ας αφαιρέσουμε λοιπόν τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα και ας στραφούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά.