Μαρούλια στον Άρη;

Συντάκτης: Flowmagazine

Μπορούν να ευδοκιμήσουν οι καλλιέργειες στον κόκκινο πλανήτη; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό είναι εφικτό και μάλιστα δεν απέχουμε πολύ από τη στιγμή που οι αστροναύτες θα τρέφονται με τα λαχανικά, τα οποία οι ίδιοι θα καλλιεργούν στον Άρη.

Όταν οι αστροναύτες θα ταξιδεύουν προς τον Άρη, ενδεχομένως κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2030, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καλλιεργούν τα λαχανικά που θα τρώνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μαρούλι που έχει καλλιεργηθεί στο Διάστημα είναι ασφαλές προς βρώση και εξίσου θρεπτικό με αυτό που παράγεται στη Γη.

Προς το παρόν, η πλειονότητα των τροφίμων που καταναλώνουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προετοιμάζεται στη Γη και αποστέλλονται σε πακέτα. Φρέσκα προϊόντα φθάνουν μέσω πυραύλων και επιτρέπουν στο πλήρωμα να καταναλώνει ορισμένα λαχανικά. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εφικτό σε μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αποστολές, όπως αυτή στην Άρη, που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τρία χρόνια. Τρόφιμα και άλλες προμήθειες είναι δυνατό να αποσταλούν εκ των προτέρων, γεγονός που σημαίνει ότι τα πακέτα με τρόφιμα θα έχουν παρασκευασθεί μέχρι και πέντε χρόνια προτού τα καταναλώσουν οι αστροναύτες. Έως τότε, ορισμένα από τα θρεπτικά τους στοιχεία θα έχουν καταστραφεί, όπως και η νοστιμιά τους.

Αν όμως δεν αρέσει στους αστροναύτες αυτό που τρώνε, ενδέχεται να τρώνε λιγότερο, πυροδοτώντας μια αλυσίδα σοβαρών συνεπειών για την υγεία τους, όπως απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας, καθώς και προβλήματα για το καρδιαγγειακό τους σύστημα. «Προς το παρόν, δεν διαθέτουμε σύστημα που να πληροί τις ανάγκες μας», λέει η Γκρέις Ντάγκλας, επικεφαλής επιστήμων για προηγμένη τεχνολογία τροφίμων στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA. Η διαστημική υπηρεσία προσπαθεί να παρασκευάσει επεξεργασμένα τρόφιμα που να διαρκούν περισσότερο, όπως και μεθόδους για την αποτελεσματική καλλιέργεια φυτών σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, χωρίς όμως να απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους αστροναύτες.

Η NASA έχει εφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήδη από το 2014 με θάλαμο (ονόματι Veggie) καλλιέργειας λαχανικών. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε αναλύονται τα πειράματα που έγιναν για την καλλιέργεια μαρουλιού μεταξύ 2014 και 2016. Έκτοτε στον θάλαμο Veggie έχουν καλλιεργηθεί επίσης κινεζικό λάχανο, ζίνια (ετήσιο καλλωπιστικό φυτό) και ιαπωνική μιζούνα (είδος λαχανικού).

Οι αστροναύτες καλλιεργούν λαχανικά στο Διάστημα επί δεκαετίες, αλλά η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί προβλήματα, ιδίως όσον αφορά το πότισμα. Όμως, με τη χρήση ειδικού πορώδους κεραμικού πηλού παγιδεύονται ο αέρας και το νερό γύρω από τις ρίζες. Λάμπες LED παρέχουν τον απαραίτητο φωτισμό και, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, το κόκκινο μαρούλι που καλλιεργήθηκε σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας ήταν εξίσου υγιές με αυτό που καλλιεργείται στη Γη, ενώ τα μικρόβια που βρίσκονταν μέσα και γύρω από τα φυτά ήταν παρόμοια με αυτά που απαντούν στη Γη.

H NASA επέλεξε πέντε ερευνητικά προγράμματα τον περασμένο μήνα προκειμένου να αναπτύξει αποτελεσματικότερα συστήματα καλλιέργειας φυτών. Θα επιλέξει τα δύο περισσότερο υποσχόμενα, τα οποία και θα δοκιμαστούν στο Διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…