Μάριος Καπούλας: Το πρώτο άτομο με αναπηρία που περνάει στα ΤΕΦΑΑ

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου

Ο Μάριος ήταν και είναι αθλητής. Στα 18 του, έχοντας τελειώσει τις πανελλήνιες, πηγαίνει με τους φίλους του διακοπές το καλοκαίρι. Αυτές οι διακοπές έμελλε να του αλλάξουν τη ζωή. Ανεβαίνει λοιπόν, σε έναν βράχο για να κάνει βουτιά στη θάλασσα και προσγειώνεται απότομα στο έδαφος. Η πρόσκρουση αυτή του προκαλεί κάταγμα αυχένα και κάκωση του νωτιαίου μυελού. Από τότε δεν μπόρεσε να περπατήσει ξανά. Τα αποτελέσματα από τις πανελλήνιες βγαίνουν και ο Μάριος είναι το πρώτο άτομο με αναπηρία που θα δεχτούν στα ΤΕΦΑΑ. Σήμερα είναι 31 ετών και αποφοίτησε από τα ΤΕΦΑΑ Σερρών πριν από έξι χρόνια, με βαθμολογία 7,4. Τώρα παίζει στις Σέρρες σε ομάδα μπάσκετ για άτομα με κινητική αναπηρία και κάνει και στίβο. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν.

-Παρά το ατύχημά σου κατάφερες και έκανες το όνειρό σου πραγματικότητα.

-Έτσι ακριβώς. Γιατί νομίζω ότι μετά την αναπηρία, όνειρο είναι τα ΤΕΦΑΑ. Σου λένε ότι με το 5% μπορείς να μπεις σε όποια σχολή θες αλλά όχι στα ΤΕΦΑΑ. Κι εγώ κατάφερα και μπήκα στα ΤΕΦΑΑ. Το 2004 ήμουν ο μοναδικός που μπήκε στη σχολή αυτή ως άτομο με κάποια αναπηρία. Και πόσο μάλλον με αναπηρικό αμαξίδιο. Έχω ακούσει -δεν ξέρω αν το λιθαράκι μπήκε από μένα, μπορεί και όχι- αυτή τη στιγμή, έχει ένα-δύο χρόνια που μπαίνουν άτομα στα ΤΕΦΑΑ με κάποιο είδος αναπηρίας. Δεν έχω ακούσει ακόμα για κάποιο άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. Τότε δεν έμπαινε κανένας. Μόνο εγώ μπήκα.

-Εσύ πώς μπήκες;

-Μπήκα με μια επιστολή νομίζω που τους έγραψα. Με βοήθησε και ο πατέρας μου σ’ αυτό. Τους έγραψα ότι ο αθλητισμός είναι η ζωή μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Όλοι μου έλεγαν πάνε να γίνεις δάσκαλος, το οποίο, θεωρητικά πάντα, είναι πιο εύκολη σχολή. Αλλά όχι. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σε κάτι άλλο. ΤΕΦΑΑ! Μπορεί να μην κάνω κάτι αυτή την στιγμή στο αντικείμενό μου, αλλά ο αθλητισμός είναι η ζωή μου.

-Παράλληλα με τις σπουδές σου τι άλλο έκανες;

-Ξεκίνησα να πηγαίνω στο Κολυμβητήριο στις Σέρρες. Εκεί είχε μία προπονήτρια που μου είπε πρέπει να βγάλουμε Δελτίο για αγώνες. Σ’ αυτό εγώ δεν είχα σκοπό να συμμετέχω, αλλά μου λέει ”Πάμε. Θα είμαστε όλοι μαζί παρεούλα, τα έξοδα απ’ την Ομοσπονδία”, οπότε λέω ας βγάλω ένα Δελτίο. Έβγαλα Δελτίο. Πήγα δύο χρονιές κάτω στο Πανελλήνιο. Την τρίτη χρονιά ήρθε μια καινούρια προπονήτρια στο Κολυμβητήριο, η οποία το είδε λίγο πιο σοβαρά, «έψησε» λίγο περισσότερο κι εμένα, οπότε το είδα κι εγώ λίγο πιο σοβαρά. Έκανα προετοιμασία και προπονήσεις, αλλά λίγο πιο εντατικά και στη πορεία μου βγήκαν κάποιες διακρίσεις καλές. Έβγαινα δεύτερος. Κάποια στιγμή κυνηγούσα και όρια για να πάω στο Παγκόσμιο ή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τελευταία χρονιά τα κατάφερα. Έπιασα όρια και χρόνους. Τα πήγα αρκετά καλά, αλλά εκείνη τη χρονιά ανέβηκα κατηγορία. Με άλλαξαν από S4 σε S5 και τα παράτησα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2 3

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr