Μαρία Κιουρί: Η γυναίκα σταθμός στη ραδιολογία

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Μαρία Κιουρί ήταν φυσικός και χημικός με ειδίκευση στην ραδιολογία και αποτελεί προσωπικότητα-σταθμό στην επιστήμη.

Πρώτα χρόνια

Η Μαρία Κιουρί γεννήθηκε ως Μαρία Σκουοντόφσκι στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Οι γονείς της, παρά την κάποια οικονομική τους άνεση και την αριστοκρατική καταγωγή της μητέρας της, τύγχαναν να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί. Το 1867, όταν γεννήθηκε και, γενικά, τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν περίοδος ταραγμένη για την Πολωνία και παρέσυρε και την οικογένειά της. Η ασθένεια της μάνας της (φυματίωση) και ο τύφος που κόλλησε η αδερφή της Σοφία, συναρτήσει του πολωνικού εκπαιδευτικού συστήματος, της προκάλεσε εμπόδια στο να σπουδάσει.

Ακαδημαϊκή και επιστημονική πορεία

Το 1891 μετακομίζει για σπουδές θετικών επιστημών, δίπλα στην άλλη αδερφή της. Εκεί, παράλληλα, εργαζόταν και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες, της δημιούργησαν προβλήματα υγείας. Πάρα ταύτα, πήρε από τη Σορβόννη πτυχίο μαθηματικών, φυσικής και χημείας. Αργότερα, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια, εκεί. Στα χρόνια των σπουδών της γνώρισε τον, μετέπειτα, σύζυγο της Πιερ Κιουρί με τον οποίο έκαναν 2 κόρες. Συνέχισε την έρευνα της, ακόμη και όταν τον 1906 ο Πιερ Κιουρί σκοτώθηκε σε τροχαίο με άμαξα. Με τον σύζυγο της και τον Μπεκερέλ κέρδισε, το 1903,  Νόμπελ Χημείας για την έρευνα τους στην ραδιενέργεια


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Μαρία Κιουρί ψηφίστηκε ως η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία


Τα προβλήματα υγείας άρχισαν νωρίς και το 1933 έπαθε λευχαιμία και πέθανε το 1934. Αυτό οφειλόταν, εν πολλοίς, στην έρευνά της πάνω στην ραδιολογία, που κέρδισε Νόμπελ Φυσικής, καθώς, πάντα, στην ποδιά που φόραγε, έβαζε στις τσέπες της γεμάτους δοκιμαστικούς σωλήνες που είχαν ραδιολογικό υλικό, θανάσιμο για τον άνθρωπο. 

Σταθμός στην επιστημονική της πορεία, είναι ότι στα νοσοκομεία των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων δώρισε η ίδια τα έξοδα για συσκευές ανίχνευσης ακτίνων Χ.

Η Μαρία Κιουρί κατέχει μία ξεχωριστή θέση στο πάνθεον της σύγχρονης επιστήμης. Με τις ανακαλύψεις της, δεν βοήθησε μόνο τον κόσμο της επιστήμης, αλλά και τη θέση της γυναίκας στον 20ο αιώνα.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.