Μανιτάρι: Το μαγικό υλικό για τις συνταγές σας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα μανιτάρια, με τη γήινη γεύση και τις ποικίλες υφές τους, λειτουργούν ως γαστρονομική απόλαυση σε πληθώρα πιάτων. Από ορεκτικά μέχρι κυρίως πιάτα, αυτές οι απλές αλλά γευστικές συνταγές με μανιτάρια εξυπηρετούν τόσο τους αρχάριους όσο και τους έμπειρους μάγειρες, προσφέροντας μια νόστιμη εξερεύνηση αυτού του ευέλικτου συστατικού.

Σοτέ  μανιταριών με σκόρδο και βούτυρο

Υλικά:

  • Μανιτάρια κουμπιά ή κρεμίνι
  • Τριμμένο σκόρδο Βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • Φρέσκο μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι

 Προετοιμασία: Σοτάρετε τα φέτες μανιταριών σε βούτυρο με άρωμα σκόρδου ή ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και προσθέστε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε ως συνοδευτικό με τοστ ή ως γρήγορο και ευχάριστο ορεκτικό.

Γεμιστά μανιτάρια

Υλικά:

  • Μεγάλοι κάλυκες μανιταριών
  • Κρέμα τυρί ή τυρί κατσικίσιο
  • Τριμμένο σκόρδο
  • Φρέσκα βότανα (θυμάρι, δεντρολίβανο)
  • Ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά)

Προετοιμασία: Αφαιρέστε τις φλούδες από τις κάλυκες μανιταριών και γεμίστε τις με ένα μείγμα τυριού, σκόρδου και βοτάνων. Ψήστε μέχρι τα μανιτάρια να γίνουν μαλακά και η γέμιση να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προαιρετικά: Προσθέστε ψίχουλα ψωμιού για προσθήκη υφής.

Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά:

  • Ρύζι που χυλώνει (λαπάς)
  • Φέτες μανιταριών (σιιτάκι, πορτομπέλο)
  • Κρεμμύδια φρέσκα ή ξερά
  • Ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Λευκό κρασί
  • Τυρί παρμεζάνα
  • Φρέσκο μαϊντανό

 Προετοιμασία: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν διαφανή. Προσθέστε σταδιακά το ζωμό και το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί. Ολοκληρώστε με τυρί παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό για ένα κρεμώδες και ζεστό πιάτο.

Κρεμώδης παραδοσιακή μανιταρόσουπα

manitari_to_magiko_yliko_gia_tis_syntages_sas

 Υλικά:

  • Ζυμαρικά της επιλογής σας
  • Φέτες μανιταριών (μίγμα ποικιλιών)
  • Κρέμα γάλακτος
  • Σκόρδο, θυμάρι
  • Τυρί παρμεζάνα

 Προετοιμασία: Σοτάρετε τα μανιτάρια με σκόρδο και θυμάρι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε κρέμα και αφήστε να βράσει μέχρι να πυκνώσει ελαφρά. Ανακατέψτε με τα βρασμένα ζυμαρικά και ολοκληρώστε με τριμμένη παρμεζάνα.

Πίτα με μανιτάρια Υλικά:

Για την ζύμη:

  • 2 1/2 κούπες αλεύρι πολλαπλών χρήσεων
  • 1 κούπα βούτυρο χωρίς αλάτι, κρύο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 6-8 κουταλιές του γλυκού παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • λίβρα μείγμα μανιταριών (όπως κουμπί, κρεμινί, σιιτάκε), κομμένα σε φέτες
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι πολλαπλών χρήσεων
  • 1 κούπα λαχανικών ή κοτόπουλο ζωμό
  • 1/2 κούπα βαριά κρέμα
  • κουταλάκι θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1 αυγό (για αυγολέμονο)
  • Οδηγίες:

Προετοιμασία της ζύμης:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το κομμένο βούτυρο και χρησιμοποιήστε ένα μίξερ για να ανακατέψετε για να διαλύσετε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. Σταδιακά προσθέστε το παγωμένο νερό, λίγο λίγο και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να συσφίξει. Φτιάξτε τη ζύμη σε μπαλίτσα, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προετοιμασία της γέμισης:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διαφανή. Προσθέστε τα φέτες μανιταριών και ψήστε τα μέχρι να αφήσουν το υγρό τους και να γίνουν χρυσόκοκκα. Απλώστε το αλεύρι πάνω στα μανιτάρια και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Σιγά-σιγά ρίξτε το ζωμό, ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει. Προσθέστε τη κρέμα και το θυμάρι. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πηγαίνει. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.

Προθερμάνετε το φούρνο:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C).

Συναρμολόγηση της πίτας:

Μοιράστε την ψυγείο ζύμη σε δύο μέρη: ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο (για το κάτω και το πάνω καπάκι). Ανοίξτε τη μεγαλύτερη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να ταιριάζει στο πιατέλα πίτας. Με προσοχή μεταφέρετε την ανοιγμένη ζύμη σε μια λαδωμένη πιατέλα πίτας. Ρίξτε τη γέμιση μανιταριών στη ζύμη της πίτας.

Προσθήκη της άλλης ζύμης στην πάνω πλευρά:

Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη για να ταιριάζει στην κορυφή της πίτας. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο καρύδας ή απλά να καλύψετε την πίτα με τη ζύμη, κάνοντας μερικές τομές στην κορυφή για να διαφύγει ο ατμός. Σφραγίστε τις άκρες με μια πιρούνα ή τα δάχτυλά σας. Χτυπήστε το αυγό και βουρτσίστε το πάνω από τη ζύμη για μια χρυσαφένια επιφάνεια.

Ψήσιμο της πίτας:

Τοποθετήστε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε τη για 40-45 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσαφί. Αφού ψηθεί, αφαιρέστε την πίτα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε και την σερβίρετε.

Αυτή η πίτα με μανιτάρια είναι φανταστική όταν σερβίρεται ζεστή ως κύριο πιάτο ή μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη προσθήκη σε ένα brunch ή δείπνο!

Χορτοφαγικές πατάτες πορτομπέλο

manitari_to_magiko_yliko_gia_tis_syntages_sas

Υλικά:

  • Μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
  • Μαρινάρισμα σε ξύδι βαλσάμικο
  • Υλικά για πατάτες
  • Μαρούλι
  • Ντομάτα
  • τυρί

Προετοιμασία: Μαρινάρετε τις πατάτες σε καπνιστό ξύδι βαλσάμικο και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε ως χορτοφαγικό γεύμα με πατάτα ακολουθούμενο από τα αγαπημένα σας υλικά και  ψωμί.

Τα μανιτάρια προσφέρουν ένα όμορφο καμβά για γαστρονομική δημιουργικότητα. Είτε σοτάρονται, είτε γεμίζουν, είτε αναμειγνύονται σε παρηγορητικά πιάτα, αυτές οι απλές συνταγές αποτελούν απόδειξη της ευελιξίας και της γευστικής έφεσης των μανιταριών, κάνοντάς τα μια χαρούμενη προσθήκη σε κάθε γεύμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.