Μάταλα – Πόσο από την παλιά τους δόξα διατηρούν σήμερα; Γιατί αξίζει να τα επισκεφτείς;

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη

Τα Μάταλα είναι γνωστά από την δεκαετία του ’60 και του ’70, όπου φιλοξενούσαν τα μέλη του κινήματος των χίπις. Σήμερα τα Μάταλα συνεχίζουν να προσελκύουν πλήθος κόσμου, που συρρέει με σκοπό να νιώσει την αύρα εκείνης της ταραχώδους εποχής. Όμως πόση από την παλιά τους δόξα διατηρούν στις μέρες μας; Αξίζει να τα επισκεφτούμε;

Τα Μάταλα είναι παραθαλάσσιο χωριό στη Νότια Κρήτη, κοντά στην Φαιστό, όπου κατά την αρχαιότητα ήταν το λιμάνι της Φαιστού και το δεύτερο σημαντικό Μινωικό Ανάκτορο στην Κρήτη. Κατά την μινωική εποχή, τα Μάταλα, ήταν πόλος έλξης εύπορων κατοίκων της Φαιστού και της Γόρτυνας, οι οποίοι έχτιζαν στην παραλία τα πολυτελή τους θερινά «παλάτια». Σημαντικότατο λιμάνι για τους μινωίτες. Όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας, ο λαμπρός πολιτισμός τους χάθηκε, όμως μπορούμε να δούμε τα ερείπια και ότι άλλο έχει μείνει του αρχαίου οικισμού της στην υποθαλάσσια περιοχή του όρμου.

Όμως τα Μάταλα έγιναν γνωστά κατά την δεκαετία του 1960, όταν έφτασαν χίπις από όλον τον κόσμο για να ζήσουν μέσα στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων, που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Σπηλιές, οι οποίες έχουν λαξευτεί από ανθρώπινο χέρι πριν από χιλιάδες χρόνια. Εκείνη την εποχή αυτό που ακουγόταν έντονα, ήταν ο ήχος της κιθάρας και ανθρώπινες φωνές, οι οποίες είτε μιλούσαν, είτε τραγουδούσαν.

Αυτό το μέρος με τους λαξευμένους βράχους της ακτής, αποτυπώνει το παρελθόν, μαρτυρώντας τις ένδοξες ιστορικές περιόδους και το κίνημα των παιδιών των λουλουδιών. Και όχι άδικα δεν νομίζετε; Μία μαγευτική παραλία, με πεντακάθαρα νερά, μικρά και φιλόξενα ξενοδοχεία, αυθεντικό τοπίο, έχουν κάνει τα Μάταλα ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της Κρήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως είπαμε παραπάνω, κατά την δεκαετία του 1960, οι περιπλανώμενοι χίπις, ανακάλυψαν τις εγκαταλειμμένες σπηλιές, και μαγεμένοι από τα χρυσαφένια παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά της, αποφάσισαν να μετατρέψουν το φτωχό ψαροχώρι σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του κινήματός τους. Αγανακτισμένοι από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποφάσισαν να γίνουν ένα με το περιβάλλον, άρχισαν να ψαρεύουν και να καλλιεργούν, ουσιαστικά τρεφόντουσαν με όσα τους έδινε η μάνα γη. Βέβαια πολλοί θυμούνται τα Μάταλα εκείνης της εποχής για τα ξέφρενα πάρτι, την ανέμελη διάθεση και τα ναρκωτικά, άφησαν όμως ακόμα και έτσι το δικό τους στίγμα στην πολυτάραχη ζωή του κινήματος. Βρήκαν ουσιαστικά αυτό που λέμε το σπίτι τους.

Αργότερα κατά την εποχή της Χούντας, το κίνημα αυτό, και τα παιδιά των λουλουδιών, αναγκάστηκαν να σιωπήσουν. Φόβοι είχαν γεννηθεί σε όσους δεν αναγνώριζαν την ζωή των Χίπις, τα όσα πρέσβευαν, την ελευθερία τους και την αυτοδιάθεση τους, αντίθετα φοβόντουσαν για καταπάτηση των ηθών, διότι κυκλοφορούσαν ημίγυμνοι ή εντελώς γυμνοί και για διαφθορά της νεολαίας.

Εκείνη την εποχή λόγω της πολιτικής αναταραχής, έδρασε η αστυνομία κάνοντας ενδελεχή έλεγχο στην παραλία, προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων. Ο τόπος που κάποτε γιορταζόταν η απελευθέρωση, κατακτήθηκε από την τότε πολιτική- χουντική κυβέρνηση και εξαιτίας του κοινωνικού φόβου που επικρατούσε. Η ελευθερία εκείνη την εποχή, είχε τελειώσει, δεν υπήρχε ασυλία μέσα στις σπηλιές, οι οποίες έκλεισαν οριστικά τις πόρτες τους, και οι ένοικοι τους μεταφέρθηκαν στην Ίο.


Δείτε ακόμα: Οι Χίπις επιστρέφουν στα Μάταλα


Φτάνοντας στο σήμερα τι έχει διατηρηθεί από την δόξα των Χίπιδων;

Στις μέρες μας οι τότε σπηλιές- κατοικίες, έχουν περιφραχθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία, καθιστώντας τες έναν ιστορικό τόπο. Τα Μάταλα δεν έχουν καμία σχέση με τις εικόνες της δεκαετίας του ’60. Οι περίπου 300 κάτοικοι των Ματάλων, ζουν από τον τουρισμό και προσπαθούν να μεταδώσουν και να διατηρήσουν την παλιά τους δόξα, προβάλλοντας μία ανέμελη εικόνα ζωής.

Κάθε χρόνο, επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα Μάταλα, για να αντικρύσουν αυτό το θρυλικό μέρος και για να μεταφερθούν έστω και νοερά στο παρελθόν της χίπικης φιλοσοφίας.

Εκτός όμως του ότι θέλουν να πάρουν μία γεύση από το πως ζούσαν οι χίπηδες, έρχονται να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο τοπίο, με τα όμορφα σοκάκια, τα τουριστικά μαγαζάκια και τους ανθρώπους να του λένε peach men κάνοντας και τον αντίστοιχο συμβολισμό.

Παράλληλα η φημισμένη παραλία των Ματάλων έχει γίνει τουριστικό θέρετρο, ενώ οι σπηλιές τουριστική attraction, όπου όποιος ανεβαίνει πάνω στον βράχο, θα δικαιώσει τους χίπηδες που είχαν επιλέξει να ξυπνάνε και να αντικρύζουν την θέα από ψηλά.

Όσον αναφορά την παραλία, θα σας κατενθουσιάσει. Κρυστάλλινα νερά και ψιλή άμμος συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό αυτής της οργανωμένης ακτής. Έχει αποκτήσει η παραλία και οικογενειακό χαρακτήρα, αλλά να ξέρετε ότι το καλοκαίρι καταφθάνουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κολυμπήσουν σ’ αυτά τα νερά να θαυμάσουν την θέα μέσα από τις σπηλιές και να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, πριν την Χούντα. Έστω και λίγο προσπαθούν να ασπαστούν την φιλοσοφία των Χίπηδων.

Σίγουρα είναι ένας προορισμός που αξίζει με τα χίλια να πάτε. Μπορεί τα Μάταλα να μην έχουν την δόξα που είχαν κάποτε, αλλά σίγουρα μπορείτε να τα επισκεφτείτε, και να μπείτε μέσα στις σπηλιές, για να θαυμάσετε αυτό το επιβλητικό τοπίο.

Καθώς πηγαίνετε στα Μάταλα, κάντε μία στάση στην πλατεία του χωριού για να δείτε από κοντά το πιο διάσημο δέντρο του κόσμου. Μία ελιά 600 ετών, η οποία συμβολίζει την ίδια την ζωή. Πάνω της είναι σκαλισμένα τα πρόσωπα τεσσάρων θεοτήτων, του Δία, του Ποσειδώνα, του Διονύσου και του Ερμή. Το έργο αυτό είναι σκαλισμένο, από τον Σπύρο Στεφανάκη.

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.