Malala Yousafzai: Το κορίτσι που τα έβαλε με τους Ταλιμπάν!

Συντάκτης: Evelina Petriti

Ο ακτιβισμός και η απόπειρα δολοφονίας

Η ταυτότητα της blogger για λογαριασμό του BBC αποκαλύφθηκε το 2009 και η Malala ξεκίνησε μια σειρά εμφανίσεων σε δημοσιογραφικά προγράμματα όπου υπερασπιζόταν τη γυναικεία εκπαίδευση. Το 2011 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο ειρήνης για παιδιά καθώς «τόλμησε να υψώσει το ανάστημά της για εκείνη και για άλλα κορίτσια και χρησιμοποίησε τα εθνικά και διεθνή media για να διαδώσει το εξής μήνυμα: και τα κορίτσια έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο!» Δυο μήνες αργότερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Yousaf Raza Gillani της απένειμε το εθνικό βραβείο ειρήνης για νέους, με εκείνη να δηλώνει ότι δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος, αλλά ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να ιδρύσει ένα εθνικό κόμμα που να προωθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης! Το 2012 οργάνωσε ένα ίδρυμα με το όνομά της που βοηθά φτωχά κορίτσια να πάνε στο σχολείο.

Malala Yousafzai: Το κορίτσι που τα έβαλε με τους Ταλιμπάν!

Στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από την επίθεση των Ταλιμπάν

Μαζί με τη δημοτικότητά της αυξήθηκαν  και οι κίνδυνοι για τη ζωή της. Άρχισε να δέχεται απειλές μέσα από το facebook, με ανώνυμες επιστολές ριγμένες κάτω από την πόρτα του σπιτιού της, ακόμα και δημοσιευμένες σε εφημερίδες. Στα 15 της χρόνια, καθώς βρισκόταν σε ένα λεωφορείο επιστρέφοντας από το σχολείο, πυροβολήθηκε από έναν Ταλιμπάν στο κεφάλι. «Ποια από εσάς είναι η Malala; Μιλήστε αλλιώς θα σας πυροβολήσω όλες!» Η σφαίρα διαπέρασε το αριστερό της μάτι, προχώρησε στον αυχένα της και τελικά κατέληξε στον ώμο της! Μετά από μια 5ωρη επέμβαση οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν τη σφαίρα, κάνοντας λόγο για 70% πιθανότητες επιβίωσης. Η κυβέρνηση ανέλαβε τα έξοδα νοσηλείας. Αφού ξεπέρασε τον πρώτο κίνδυνο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Birmingham για περαιτέρω θεραπεία, όπου και υποβλήθηκε σε 9ωρη και 5ωρη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του κρανιακού και ακουστικού νεύρου αντίστοιχα. Την απόπειρα δολοφονίας ακολούθησαν διαμαρτυρίες εναντίον των Ταλιμπάν, καθώς κι εκδηλώσεις συμπαράστασης στη Malala σε διάφορες πόλεις του Πακιστάν. Ο πατέρας της δήλωσε τότε: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας είτε η κόρη μας επιβιώσει, είτε όχι. Η ιδεολογία μας υπερασπίζεται την ειρήνη. Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να σταματήσουν όλες τις ανεξάρτητες φωνές με τη δύναμη των όπλων!» Οι τελευταίοι ανέλαβαν την ευθύνη της  επίθεσης χαρακτηρίζοντας το κορίτσι  ως «σύμβολο της απιστίας και της αισχρότητας» και δήλωσαν πως θα της επιτεθούν ξανά. Μια ομάδα 50 κληρικών του Ισλάμ εξέδωσαν τότε μια fatwa-  αφόρισαν τόσο τους παρ’ ολίγον δολοφόνους της, καθώς και όσους τους υπερασπίζονται.

Malala Yousafzai: Το κορίτσι που τα έβαλε με τους Ταλιμπάν!

Τα κορίτσια στην περιοχή Swat προσεύχονταν για την ανάρρωσή της

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κατάσταση των γυναικών στον πλανήτη

______________________

Η Malala σήμερα

 Η Malala συνεχίζει ακάθεκτη την ακτιβιστική της δράση. Το 2015 άνοιξε ένα σχολείο στο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για τους  πρόσφυγες με χρηματοδότηση από το Malala Fund, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρέχει δυνατότητες εκπαίδευσης σε κορίτσια 14 έως 18 ετών. «Επενδύστε σε βιβλία, όχι σε σφαίρες» αιτεί από τους παγκόσμιους ηγέτες. Το 2014 κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης, ενώ από το 2017 το κορίτσι στο οποίο απαγόρευσαν το σχολείο, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πολιτική επιστήμη και συνεχίζει να κάνει όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.

Malala Yousafzai: Το κορίτσι που τα έβαλε με τους Ταλιμπάν!

Με το Νόμπελ ειρήνης

Πηγή: malala.org/malalas-story

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller