Μακροβιοτική Διατροφή: η τέχνη της Αναζωογόνησης της Μακροζωίας

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

UPDATED

Σε αυτό το άρθρο μαθαίνουμε πώς μπορούμε μέσω της Μαρκοβιοτικής διατροφής να επαναφέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να νιώσουμε ευεξία.

Τι είναι η Μακροβιοτική διατροφή;

Η Μακροβιοτική διατροφή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση ισορροπημένων, φυσικών τροφών και μας διδάσκει πώς να εξισορροπούμε την ενεργειακή δομή του φαγητού μας αποφεύγοντας τις «ακραίες» τροφές, που τείνουν να δημιουργούν ενεργειακές ανισορροπίες και ασθένειες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η Μακροβιοτική διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση αναποφλοίωτων δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, λαχανικών, καρπών, φρούτων και άλλων ενδημικών και εποχικών φυσικών τροφών, αποκλείοντας ή περιορίζοντας στο απολύτως ελάχιστο την κατανάλωση τροφών ζωικής προελεύσεως.

Ποιο είναι το ιδανικό μακροβιοτικό «μενού»;

Η δομή και οι αναλογίες των καθημερινών γευμάτων, με βάση την εύκρατη ζώνη κλίματος στην οποία ανήκει η χώρα μας, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 50-60% της καθημερινής ποσότητας τροφής μας συστήνεται να αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι, σιτάρι, φαγόπυρο, βρώμη, κριθάρι, κεχρί, καλαμπόκι και άλλα άγρια ή καλλιεργήσιμα είδη δημητριακών, που αποτελούν ένα από τα πιο εξελιγμένα και άρτια είδη του φυτικού βασιλείου.
  • 25-30% από λαχανικά, όπως λάχανο, καρότο, ρέβα, κρεμμύδι πράσο, κολοκύθα, χόρτα εποχής, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, αποφεύγοντας στο βαθμό του δυνατού να τα καταναλώνουμε ωμά.
  • 5-10% όσπρια και παράγωγα οσπρίων, όπως ρεβίθια, φακές, φάβα, φασόλια όλων των ειδών και των κατηγοριών με βάση την εποχικότητα (π.χ. πράσινα φασολάκια το καλοκαίρι, φασόλια σόγιας τον χειμώνα)
  • 5-10% λαχανικά της θάλασσας, με κύριο εκπρόσωπο τα ειδικά προς κατανάλωση φύκια όπως wakame, dulse, nori και άλλα, που αποτελούν μια θαυμάσια πηγή σιδήρου και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο.
  • 5-10% των καθημερινών μας γευμάτων (1 με 2 μπωλ) συστήνεται να προετοιμάζεται υπό τη μορφή σούπας περιέχοντας λαχανικά της επιλογής μας και προϊόντα/ παράγωγα φυσικής ζύμωσης από φασόλι σόγιας, όπως το miso, που αποκαθιστούν και ενισχύουν αποφασιστικά την καλή πεπτική λειτουργία.

Επιπλέον, συνίσταται η περιστασιακή και σε μικρές ποσότητες κατανάλωση φρούτων και καρπών, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, πεπόνι, μούρα καθώς και καρύδια, αμύγδαλα.

Γιατί να στραφείτε στη Μακροβιοτική διατροφή

Δυστυχώς, η έκρηξη της τεχνολογικής επανάστασης και η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον φυσικό τρόπο ζωής, σηματοδότησε εδώ και χρόνια την βαθμιαία αλλά σταθερή υποβάθμιση της διατροφής μας, φέρνοντας την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών και γλυκών στο επίκεντρο της διατροφικής μας καθημερινότητας. Το επεξεργασμένο, λευκό αλεύρι και ρύζι, όπου κάθε θρεπτικό στοιχείο έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί, αντικατέστησε τα θαυματουργά δημητριακά ολικής αλέσεως και το καστανό, αναποφλοίωτο ρύζι. Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα και κατεψυγμένα φαγητά αντικατέστησαν τα φρέσκα ενδημικά και εποχικά λαχανικά και φρούτα, οδηγώντας μας αργά αλλά σταθερά σε έναν «τεχνητό» τρόπο διατροφής, μακριά από τους νόμους και την ισορροπία της φύσης, που οδηγεί βαθμιαία και στη δική μας έλλειψη ουσιαστικής υγείας και ισορροπίας.

Αν επιθυμείτε μια σταδιακή, ισορροπημένη αλλαγή του τρόπου διατροφής σας με στόχο την ουσιαστική εδραίωση της υγείας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της ζωής σας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα το δρόμο της Μακροβιοτικής και σας προτείνουμε ένα τρόπο σταδιακής μετάβασης από τις πιο ακραίες τροφές προς τις πιο ισορροπημένες, με ρυθμό και τρόπο που ταιριάζει στον δικό σας τρόπο ζωής, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα υπάρχοντα διατροφικά σας πρότυπα.

Εν κατακλείδι

Η Μακροβιοτική διατροφή δεν αποτελεί μια υπερφυσική λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Αποτελεί μετά βεβαιότητας, όμως, έναν ενδεδειγμένο και αποτελεσματικό τρόπο για να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας κοντά στη φυσική του λειτουργία, κάτι που σταδιακά θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας, ώστε να είμαστε αλλά και να αισθανόμαστε καλύτερα, ζώντας με μεγαλύτερη ευεξία και αντιμετωπίζοντας τη ζωή και τις προκλήσεις της με όρεξη, κέφι και πίστη στις δυνατότητες μας.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr