Λιναρόσπορος: ιδιότητες και διατροφική αξία

Συντάκτης: Flowmagazine

Τί είναι ο λιναρόσπορος και ποια τα οφέλη του στην υγεία μας; Ποιες είναι οι ιδιότητές του και ποια η διατροφική του αξία; Διαβάστε παρακάτω για να ενημερωθείτε.

Το “λινάρι” ή αλλιώς “λινό“, με την επιστημονική ονομασία Linum usitatissimum (Λίνον το ωφελιμότατον), πρόκειται για ένα μονοετές αγγειόσπερμο φυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και χαίρει εκτίμησης, όχι μόνο για τις κλωστικές του ίνες και την παραγωγή του λινού υφάσματος, αλλά και για τον σπόρο του, τον λιναρόσπορο.

Έχει καταβολές από τη Μέση Ανατολή, ενώ καλλιεργείται εδώ και 7.000 περίπου χρόνια κατά κύριο λόγο στη Ρωσία, Γαλλία, Ινδία και Λιθουανία. Όσον αφορά την Ελλάδα, η καλλιέργεια λιναριού δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, καλλιεργείται στη Μεσσηνία, κυρίως για την παραγωγή του λιναρόσπορου.

Ο λιναρόσπορος, που τον συνοδεύει μία διακριτική γλυκιά γεύση, φημίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα για τη φαρμακευτική του δράση ως προς τον ανθρώπινο οργανισμό, στον οποίο χαρίζει ευρωστία και ενέργεια.

Εξάλλου δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες και μη, ως superfood ή και ως ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής, λόγω της πληθώρας των ιδιοτήτων και των θρεπτικών συστατικών που του αναλογούν.

Φαινομενικά, οι λιναρόσποροι είναι σπόροι και μοιάζουν με τους σπόρους του σουσαμιού, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο λιναρόσποροι διακρίνονται για το μεγαλύτερο μέγεθός τους και για το σκληρότερο περίβλημά τους.

Τέλος, ο λιναρόσπορος διακρίνεται σε τρεις τύπους: σκούρος (ανεπεξέργαστος), αποφλοιωμένος (με ανοιχτό ξανθό χρώμα) και γενετικά τροποποιημένος (με ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα).

Οι ιδιότητες-σύσταση και θερμιδική αξία του λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή σύσταση σε:

• Βιταμίνες και μέταλλα

• Φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες

• Ω-λιπαρά οξέα

• Φυτοχημικά (λιγνάνες)

• Πρωτεΐνες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει διαπιστωθεί ότι ο λιναρόσπορος χάρη στις θρεπτικές του ουσίες έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αναφορικά δε με τις θερμίδες του: μία κουταλιά της σούπας, δηλαδή 10 γραμμάρια, αλεσμένος λιναρόσπορος ισούται με περίπου 36 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά της σούπας ολόκληρων των σπόρων αντιστοιχεί σε 55 θερμίδες.

Τα οφέλη του λιναρόσπορου:

Ο λιναρόσπορος, που χαρακτηρίζεται ως δραστικό καθαρτικό, δεν ανακουφίζει μόνο το πεπτικό σύστημα, αλλά έχει και ευεργετική επίδραση στην ψυχολογική υγεία και γενικότερα σε ολόκληρο το σύστημα του ανθρώπου.

Σε γενικές γραμμές, ο λιναρόσπορος συμβάλλει:

• Στην καταπολέμηση της χοληστερόλης.

• Στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

• Στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

• Στον περιορισμό της κατάθλιψης.

• Στη λάμψη του δέρματος και στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

• Στη μείωση κινδύνου σχετιζόμενου με μορφές καρκίνου που συνδέονται με τις ορμόνες, την οστεοπόρωση, το παχύ έντερο και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

• Στη θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας.

• Στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

• Στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και στην καταπράυνση των ερεθισμών αυτού.

• Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Στην ανακούφιση των ερεθισμών του ουροποιητικού συστήματος.

• Στη μείωση των πόνων περιόδου και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

• Στον κατευνασμό της πνευμονίας, στα βρογχικά, στον ερεθισμένο λαιμό και στη γαστρίτιδα.

• Στην επούλωση πληγών, ή στα σημάδια ακμής και έρπητα.

• Στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Σε αυτό το σημείο είναι αρκετά σημαντικό να επισημανθεί το πώς τρώγεται ο λιναρόσπορος.

Καταρχάς, ο ακατέργαστος και ολόκληρος σπόρος του λιναριού είναι δύσπεπτος, κι αυτό οφείλεται στο σκληρό περίβλημά του.

Η ιδανικότερη λύση είναι να τον μουλιάσουμε από το προηγούμενο βράδυ με χλιαρό προς ζεστό νερό και να τον καταναλώσουμε την επόμενη μέρα, έχοντας στην διάθεσή μας ένα πλήθος διατροφικών επιλογών με τις οποίες μπορεί να συνοδευτεί.

Ένας άλλος τρόπος για να φαγωθεί ο λιναρόσπορος είναι αρχικά να τον αγοράσουμε ολόκληρο και στην συνέχεια να τον αλέσουμε. Αν καταναλωθεί ολόκληρος, δεν χωνεύεται από το πεπτικό σύστημα, και έτσι ο οργανισμός δεν αποκομίζει τα θρεπτικά του συστατικά στο έπακρο.

Αλέθεται στο μπλέντερ, στο γουδί ή σε έναν μύλο του καφέ, και έπειτα μουλιάζεται σε νερό, ώστε να καταναλωθεί την επόμενη μέρα.

Σημειωτέον, πριν από όλα αυτά οι σπόροι χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο.

Τέλος, ο λιναρόσπορος είναι απαραίτητο να λαμβάνεται με μέτρο και πλήρη σύνεση παρά το γεγονός του ότι αποτελεί πολύτιμη υπερτροφή με ωφέλιμη δράση.(Η μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση σπόρων λιναριού είναι μέχρι 3 κουταλιές της σούπας, ενώ συνιστάται η 1 κουταλιά της σούπας σε καθημερινή βάση για ενήλικες και για παιδιά όχι παραπάνω από ¼ κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα.)

Επομένως, ο λιναρόσπορος είναι απόλυτα χρήσιμος και ωφέλιμος για την υγεία, ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση σωστής ποσότητας αυτού, καθώς υφίστανται παρενέργειες.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…