Λέμε τελικά τις μεγαλύτερες αλήθειες πάνω στον θυμό μας;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι μεγαλύτερες κρυφές και βαθιές αλήθειεςδεν βγήκαν στο φως σε κανονικές συνθήκες αλλά ειπώθηκαν πάνω στον θυμό; Είναι πάντα απόλυτο αυτό;

Η πικρή αλήθεια μπορεί να ειπωθεί πάνω σε έκρηξη θυμού 

Ο θυμός ή η οργή που νιώθουμε όταν επικρατεί μια εκρηκτική κατάσταση μας οδηγεί σε αυτή την αντίδραση και δεν είναι λίγες οι φορές που ξεστομίζουμε αλήθειες που δεν θα τολμούσαμε να εκφράσουμε υπό άλλες συνθήκες.

Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό; 

Μην κρατάς μέσα σου αυτά που σε ενοχλούν: επικοινώνησέ τα στους άλλους! Σου έχει συμβεί ποτέ να θέλεις να πεις τόσα πολλά πράγματα που σε ενοχλούν είτε στον σύντροφο σου είτε στους φίλους σου ή σε κάποιον από το κοντινό σου περιβάλλον και να διστάζεις να τα εκφράσεις

Χωρίς να είναι απόλυτο, έχει διαπιστωθεί από έρευνες πως, όταν κρατάμε κάτι κρυφόκαι δεν το βγάζουμε από μέσα μας, είναι αρκετό για να μας προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια ότι κάτι μπορεί να ξανασυμβεί.

Ο φόβος δεν είναι λύση. Είναι καλύτερα όταν εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος να το συζητήσουμε αμέσως και να μην το προσπεράσουμε, φοβούμενοι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καβγά. Οι πικρές αλήθειες, αν δεν συζητηθούντην κατάλληλη στιγμή, μπορούν να πληγώσουν όταν ακουστούν απότομα και αυτό να προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα μετέπειτα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μέλλον θα προστεθούν κι άλλα πράγματα που μας προβληματίζουν και,εφόσον δεν τα έχουμε εκφράσει στον άλλο, θα βγουν αργά ή γρήγορα στο φως! Αυτό είναι χειρότερο, γιατί σε κατάσταση θυμού μπορεί να ειπωθούν αλήθειες που υπό νορμάλ συνθήκες δεν είχαμε σκοπό να ξεστομίζουμε.

Όταν ο άλλος μας ακούσει, θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει αυτό που προκαλεί τη δυσαρέσκειά μας και να μην το επαναλάβει. Σε άλλη περίπτωση δεν θα το γνωρίζει και είναι πιθανόν άθελά του να δημιουργήσει ξανά πρόβλημα, χωρίς να του έχει δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσει να το διορθώσει. 


Διαβάστε επίσης: Εκφράζοντας και όχι καταπνίγοντας το θυμό μου!


Λέμε τελικά τις μεγαλύτερες αλήθειες πάνω στον θυμό μας;

Θέτουμε όρια για καλύτερες και πιο υγιείς σχέσεις 

Είναι φρόνιμο, πέρα από το να έχουμε το θάρρος έκφρασης των συναισθημάτων μας, αυτών των χαρακτηριστικών που δεν μας αρέσει στη συμπεριφορά των άλλων, να μπορούμε να βάζουμε σαφή όρια και να μην φοβόμαστε να τα εξηγήσουμε στους άλλους.             

Τα όρια στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δημιουργούν ξεκάθαρες και πιο ειλικρινείς σχέσεις, βασιζόμενες στην αλήθεια, και παράλληλα δημιουργούνται γερά θεμέλια.

Για παράδειγμα, αν έχεις πει καθαρά τι σε ενοχλεί ή τι σου δημιουργεί θυμό, στεναχώρια, λύπη στον σύντροφό σου και παρ’ όλη την καλή σου διάθεση να καταλήξετε σε συμβιβασμό δεν βλέπεις την παραμικρή προσπάθεια αλλαγής, τότε δεν φταις εσύ. Αν, αντί για θέληση ή υπομονή στα «θέλω» σου, συναντήσεις οργή ή έλλειψη κατανόησης, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τη σχέση σας. 

Είσαι με το κατάλληλο άτομο; Μπορεί να σε καταλάβει; Σέβεται τις ανάγκες σου; Η ερώτηση αυτή μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη σχέση σας. 


 Όταν ο άλλος θυμώνει με τα δικά σου όρια, είναι δικό του πρόβλημα κι όχι δικό σου!!!


Αντικατέστησε τον θυμό με χιούμορ

Πόσες φορές το χιούμορ ή η φράση «Πλάκα κάνω!» μας έχει βοηθήσει να ξεγλιστρήσουμε από αμήχανες καταστάσεις; 

Το χιούμορ είναι μια έξυπνη μέθοδος κατευνασμού του θυμούκαι αντικατάστασής του με μια εύθυμη νότα χαράς, που θα αλλάξει το ψυχρό κλίμα και θα σπάσει πιο εύκολα τον πάγο στη συζήτηση. 

Ίσως έτσι μεταβούμε σε μια πιο ομαλή έκβαση της συνομιλίας μας, χωρίς την πιθανή εμφάνιση θυμού ή άλλων αντίστοιχων συναισθημάτων.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.