Λεξικό της νέας ελληνικής αργκό για πρωτάρηδες

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα μικρό σύγχρονο λεξικό με τις πιο «φρέσκες» αργκό λέξεις και φράσεις για όσους θέλουν απεγνωσμένα να καταλάβουν τι λένε μεταξύ τους οι νέοι στους δρόμους της πόλης!

Η αργκό ως μέσο θωράκισης  των ανθρώπων  του περιθωρίου

Η ελληνική γλώσσα έχει αντέξει πολλά λεκτικά φορτία στην «καμπούρα» της εδώ και αμέτρητα χρόνια. Από έναν ατελείωτο κατάλογο τουρκικών και λατινογενών    λατινογενείς λέξεων και εκφράσεων, μέχρι ιδιωματισμούς και αναγραμματισμούς που δίνουν μια χιουμοριστική νότα στην επικοινωνία μας. Ενίοτε οι μικρές, περιθωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων σε μια κοινωνία, είχαν ανάγκη να επικοινωνήσουν με δικούς τους κώδικες που μόνο τα ελάχιστα μέλη τους θα είχαν «διδαχθεί» και θα κατανοούσαν, όπως ήταν για χρόνια τα «ποδανά» (βλέπε τι «σηφά ζειπαί»).

Οι περισσότερες κατασκευασμένες διάλεκτοι, χάριν ανάγκης κωδικοποιημένης ομιλίας όπως ήταν τα «καλιαρντά», η αργκό των ομοφυλόφιλων, έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στη δεκαετία του 1940, από  ανάγκη να μην τους αντιλαμβάνεται το εχθρικό περιβάλλον που τότε επικρατούσε.  Αυτή λοιπόν η γλώσσα του δρόμου τούς θωράκιζε ενάντια στους παράλογους και άδικους νόμους και τους έκανε να νιώθουν ασφάλεια απέναντι στον εχθρό. Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή του slang, ενός «λεξικού» αλλιώτικου, πολλές φορές άκρως σεξιστικού, με αρκετές δόσεις χιούμορ.

Slang και αργκό διάλεκτοι δοκιμάζουν την ελληνική γλώσσα

Πρωτότυπες λέξεις, αργκό γλωσσικά φαινόμενα και ευφάνταστες φράσεις της καθομιλουμένης που δεν θα βρεις σε ένα τυπικό λεξικό και σίγουρα δεν θα ακούσεις από το στόμα της γιαγιάς σου (οι μαμάδες κάτι πιάνουν). Η επονομαζόμενη και slang της εποχής μας, ωστόσο, απέχει μάλλον πολύ από τους χώρους που τυπικά θα συνδύαζε κανείς με την αργκό, δηλαδή τη γλώσσα των κοινωνικά περιθωριοποιημένων. Το «pop culture» της εποχής που εκφράζεται μέσα από την σύμπτυξη του λόγου μέσω του διαδικτύου προωθεί εκτός από την απλοποίηση της γλώσσας και την αποδοχή χρήσης ακραίων σεξιστικών ή πάσης φύσεως ρατσιστικών εκφράσεων ως χιούμορ. Δύο είναι λοιπόν τα τινά. Είτε η ελληνική γλώσσα να βγει «λαβωμένη» μέσα από αυτή την διαδικασία, είτε να «γελάει» δυνατά με τα καμώματά της…

Ή και τα δύο.

«Λούζω»

Όταν λούζεις μάλλον κάτι παραμελείς, κάτι αγνοείς ή κάτι κάνεις λάθος. Μπορεί να αργήσεις στη δουλειά σου επειδή «έλουσες», μπορεί να ξέχασες να βάλεις το κινητό σου στην τσάντα σου γιατί «έλουσες», μπορεί να μην έκανες την διπλωματική σου γιατί… όλη μέρα «έλουζες». Ο «λούστης» είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα νέου της γενιάς μας.

«Βράζω»

Το αντίθετο του «είμαι cool». Όταν «βράζεις» κάτι σε ενοχλεί, κάτι χαλάει την ισορροπία σου, κάτι σε κάνει να είσαι ευερέθιστος, κάτι σε «χαλάει» που έλεγαν και οι πιο παλιοί γλωσσοπλάστες. Σε κάθε παρέα υπάρχει κι ένας «βραστήρας» που… «δεν την βρίσκει» με τίποτα, ποτέ και πουθενά.

«Έμπαινα»

Το έμπαινα είναι μια από τις σεξιστικές, φαλλοκρατικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε αγόρι της παρέας. Χρησιμοποιείται συνήθως στη.. θέα μιας εντυπωσιακής ή σέξι γυναικείας συνήθως παρουσίας. Με λίγη φαντασία η ερμηνεία της φράσης αυτής είναι προφανής.

«Φάση» ή «Σηφά»

Η φάση του καθενός έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του στη μουσική, στη διασκέδαση, ή με τη διάθεση της στιγμής. Όταν παίζει «καλή φάση» συνήθως σημαίνει πως θα περάσεις καλά. Πως θα έχει καλή μουσική, φθηνό και καλό ποτό, ενδιαφέρον κόσμο. Όταν ο φίλος σου «δεν είναι σε φάση», μάλλον δεν θα περάσει καλά πουθενά, δεν έχει τη διάθεση να βγει ή τελοσπάντων  να βγει μαζί σου. 

«Δεν παλεύεται» ή «Την παλεύεις;»

Όταν κάτι «δεν παλεύεται» είναι απλώς ανυπόφορο. Όταν κάποιος «δεν την παλεύει», δεν έχει συναίσθηση του τι κάνει. Και συνήθως έχει κάνει κάποια ανοησία.

«Λιώσιμο»

Όταν ο χρόνος περνάει χωρίς να κάνεις το οτιδήποτε, όταν αράζεις στον καναπέ για ώρες, όταν ασχολείσαι ασταμάτητα με ένα συγκεκριμένο πράγμα, τότε λιώνεις. 

«Ψημένο»

«Ψήνεσαι» για κάτι που σε ενδιαφέρει να κάνεις, για κάτι που σε τραβάει, για κάτι που σου αρέσει.

«Νάκι»

Η δεύτερη πιο σεξιστική λέξη στο λεξιλόγιό μας. Ίσως να βγαίνει από το… γκομε-νάκι, ίσως από κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση το χρησιμοποιούν συνήθως οι άντρες της παρέας, τοποθετώντας τις περισσότερες φορές κάποιο κοσμητικό επίθετο για να χαρακτηρίσουν κάποια κοπέλα που μόλις πέρασε από μπροστά τους.  

«RTMS»

Χρησιμοποιείται κυρίως στον γραπτό λόγο και μεταφράζεται ως Ρώτα Τη Μάνα Σου. Δεν φαντάζομαι να θέλετε εξηγήσεις!

«Σάπια» ή «σαπίλα»

Μάλλον αυτός που το χρησιμοποιεί δεν περνάει καλά. Το σάπια είναι η κατάλληλη λέξη για να χαρακτηρίσεις κάτι άθλιο και σιχαμερό. Εάν το πάρτι που πήγες χθες ήταν σάπιο, τότε σίγουρα δεν πέρασες καθόλου καλά.

«Γαρίδα»

Κρατάς το σώμα πετάς το κεφάλι. Ένα απαράδεκτο -κατά τα άλλα- ουσιαστικό που χαρακτηρίζει μια κοπέλα ή ένα αγόρι με υπέροχο σώμα και όχι και τόσο όμορφο πρόσωπο.

«Φορτώνω»

Εάν φύγεις από το μπαρ με κάποιον ολίγον τι τούβλο να είσαι σίγουρη πως θα έχει σταλεί μήνυμα στο κινητό του κολλητού του η φράση «απόψε φόρτωσα». Τα λόγια είναι περιττά.

«Ξερός»

Κάποιος που είναι βαρετός, που δεν μιλάει πολύ, που μαζί του τελοσπάντων ο χρόνος δεν κυλάει ευχάριστα.

«Γύλος»

Ένας κατά βάση μειωτικός χαρακτηρισμός που xρησιμοποιείται ωστόσο χιουμοριστικά στην παρέα. Φαντάσου έναν τύπο που έχει πιει και είναι λιώμα. Κάνει βλακείες, δεν προσέχει τι λέει η παρέα, σπάει τασάκια. Ε, αυτός είναι ο γύλος της παρέας.

«Φεϊλάς»

Βγαίνει από το ξενόφερτο «fail». Ο Φεϊλάς είναι συνώνυμο του Λούστη. Ο τύπος που συνεχώς αποτυγχάνει.

«Τσιο», «φέος», «πινέλο», «ρόπαλο»

Και πολλοί ακόμα χαρακτηρισμοί για τους λάτρεις του… χόρτου.

«Λουέν»

Επίρρημα θαυμασμού. «Καλά, οι παραλίες στη Μήλο ήταν λουέν!»

«Blue Bin»

Όταν βγαίνεις ξανά με την πρώην σου. Βγαίνει από τον μπλε κάδο. Ναι! Αυτόν της.. ανακύκλωσης.

«Χώσου!»

Όταν βλέπεις μια όμορφη κοπέλα στο μπαρ και κωλώνεις να της μιλήσεις, εκεί έρχεται ο κολλητός σου και με την φράση αυτή σε παρακινεί να το τολμήσεις. 

«Rape»

Εάν κάποιος φίλος ή φίλη σου βρουν ανοιχτό το facebook σου στο λάπτοπ σου, τότε πολύ πιθανόν να σου κάνει rape. Και δεν θα σου αρέσει καθόλου να δεις ένα στάτους ή μια αστεία φωτογραφία σου που δεν πόσταρες εσύ ποτέ!

«Με τω μπόσω;»

Όταν θέλεις να μάθεις πόσο κοστίζει κάτι πριν το αγοράσεις.

«Σπέκια»

Όταν θες να δώσεις το «respect» σε κάποιον.

«Δροσερός»

Ο δροσερός ειναι cool, είναι άνετος, είναι ωραίος, είναι γαμάτος.

«Όλα πόπα»

Δηλαδή όλα μπόμπα, δηλαδή όλα πένα, δηλαδή όλα τέλεια!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…