Οι τροφές που χρησιμεύουν στο να διατηρούμε καθαρές τις αρτηρίες μας είναι αυτές που περιέχουν καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και διαλυτές …
Λειτουργικό Τρόφιμo No. 2: Ρεβίθι – Χούμους
Σε αυτό το άρθρο της σειράς για τα λειτουργικά τρόφιμα, σας παρουσιάζουμε το μικροσκοπικό, αλλά σπουδαίο από άποψη ωφελειών για την υγεία, ρεβίθι και σας συνιστούμε να φτιάξετε μ’ αυτά χούμους σε 3 φανταστικές παραλλαγές.
Η ιστορία του ρεβιθιού
Στον ελληνικό χώρο το ρεβίθι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων– η καλλιέργειά του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου πρέπει να ξεκίνησε κοντά στο 3.000 π.Χ. Ο «ερέβυνθος» των Μινωϊτών, καλλιεργήθηκε και από τους Αχαιούς, όπως μαρτυρά μια παρομοίωση στην ομηρική Ιλιάδα στη μονομαχία μεταξύ του Ατρείδη Μενέλαου και του Τρώα Έλενου: «Από δικράνι πως απλόχωρο μες στο φαρδύ τ’ αλώνι ψηλά πηδούνε τα μαυρόφλουδα κουκιά και τα ροβίθια στο σουριχτό του ανέμου φύσημα, στου λιχνιστή τη φόρα∙ όμοια απ’ το θώρακα του ασύγκριτου Μενέλαου ξετινάχτη κι αντιπηδώντας πέρα επέταξε μακριά η πικρή σαγίτα» (Ραψ. Ν, στ. 588-592, μετάφραση Ν. Καζαντάκη – Ι.Θ. Κακριδή).
Τα οφέλη του για την υγεία
Ο σπόρος του ρεβιθιού ξεχειλίζει από πρωτεΐνη και γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι συνεισφέρουν στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη, άλλως κρατούν τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας υπό έλεγχο.
Επίσης, η κατανάλωση ρεβιθιών φαίνεται να εμποδίζει την αύξηση της πίεσης του αίματος και της κακής χοληστερίνης και έτσι, το συγκεκριμένο τρόφιμο, συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.
Άλλα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως το ρεβίθι, είναι η συνδρομή τους στην κατασίγαση της ναυτίας και η βοήθειά τους στην απώλεια βάρους. Τα ρεβίθια είναι φτωχά σε θερμίδες, ενώ οι αργά διασπώμενοι υδατάνθρακες που περιέχουν, παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού και κάνουν κάποιον να αισθάνεται χορτάτος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Buddha bowls: η νέα διατροφική τάση που θα σας κερδίσει απόλυτα!
______________________
Αντίθετα, οι σπόροι των ρεβιθιών είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που προάγουν την πέψη και τη συνολική υγεία του γαστρεντερικού∙ μελέτες τεκμηριώνουν την συμβολή της κατανάλωσης ρεβιθιών στην καταπολέμηση της εντερικής διαπερατότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σπουδαία πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α, τα ρεβίθια εισφέρουν σημαντικά στην καλή ποιότητα του αίματος, όπως και στην οξεία όραση – επομένως, είναι υπερ-ωφέλιμα για μαθητές, σπουδαστές και για όσους καταπονούν τα μάτια τους με πολύωρη μελέτη και εργασία μπροστά σε οθόνες υπολογιστών!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ