Τι λάθη κάνουμε στην καθημερινότητά μας και προκαλούμε ζημιά στο σώμα μας

Συντάκτης: Μαρία Μουτάφη, Φυσικοθεραπεύτρια

Πολλές φορές εμφανίζεται πόνος στο σώμα χωρίς κάποια προφανή αιτία. Και ενώ μπορεί κάποιος να γυμνάζεται και να προσέχει πώς σηκώνει βάρη, ξαφνικά να βρεθεί με πόνο είτε στη μέση, είτε στον αυχένα είτε στα γόνατα κλπ. Θα εξετάσουμε κάποιες συνήθειες που ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της μέρας οι οποίες αν γίνονται καθημερινά, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα.

  • Πρωινή γυμναστική που περιλαμβάνει έντονη κάμψη ή έκταση της σπονδυλικής στήλης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που βρίσκονται ανάμεσα σε όλους τους σπονδύλους, αναπληρώνουν τα υγρά τους. Με αποτέλεσμα το πρωί μόλις ξυπνάει κάποιος, το σώμα να είναι δύσκαμπτο, και οι απότομες κινήσεις μπορούν να τραυματίσουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αν κάνετε πρωινή γυμναστική προσπαθήστε να μην περιλαμβάνει πολύ σκύψιμο ή έντονες διατάσεις.
  • Γενική καθαριότητα στο σπίτι. Κάνουμε όλες τις δουλειές του σπιτιού μαζί χωρίς διάλειμμα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών όπως όταν καθαρίζει κάποιος τα τζάμια, τρίβει πατώματα ή πλακάκια στο μπάνιο, κουράζει τους τένοντες των χεριών. Φυσιολογικά για λίγη ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως οι δουλειές συνεχίζονται όλη μέρα οι τένοντες παθαίνουν υπερκόπωση, κάνουν φλεγμονή οδηγώντας σε γνωστές τενοντίτιδες ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι στους τένοντες δεν αισθανόμαστε την κόπωση για να σταματήσουμε τη δουλειά παρά μόνο όταν έχει ξεκινήσει η φλεγμονή και τότε είναι αργά. Επομένως, ως πρόληψη, μοιράζουμε τις δουλειές σε διαφορετικές μέρες και σταματάμε πριν πονέσουμε.
  • Κουβαλάμε μια τσάντα στο χέρι όλη μέρα. Παρόλο που μπορεί να αποφεύγουμε να σηκώσουμε βαριά αντικείμενα ή όταν τα σηκώνουμε να έχουμε σωστή στάση, συνηθίζουμε στην καθημερινότητά μας να κουβαλάμε μια τσάντα στο χέρι όλη μέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τενοντίτιδες ώμου, αγκώνα και καρπού. Το βάρος της τσάντας μας πρέπει να είναι ίσα με το 10% του βάρους του σώματος μας. Προσέχουμε να αλλάζουμε ώμο κάθε μισή ώρα, και αποφεύγουμε να την κρατάμε στον αγκώνα.
  • Μετά από μια δύσκολη κουραστική μέρα χαλαρώνουμε στον καναπέ. Ίσως και με τα πόδια να στηρίζονται πάνω στο τραπεζάκι. Ή ξαπλώνουμε με τον αυχένα στο μπράτσο του καναπέ. Από τα πιο επικίνδυνα λάθη που μπορούμε να κάνουμε στο σώμα μας. Σε αυτές τις χαλαρές θέσεις δε λειτουργεί κανένας μυς και οι σπόνδυλοι δέχονται μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι γνωστές κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων. Το ιδανικό θα είναι αν θέλουμε να χαλαρώσουμε να ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση με μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Διαφορετικά για να προστατέψουμε το σώμα από τυχόν μυοσκελετικές βλάβες επιλέγουμε ένα ψηλό κάθισμα με πλήρη υποστήριξη της πλάτης και μέσης.

Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την φυσικοθεραπεύτρια κ. Μουτάφη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Μαρία Μουτάφη, Φυσικοθεραπεύτρια

Influence:

Η Μουτάφη Μαρία είναι απόφοιτος του Ανώτατου ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης απ’ το 2004 με μετεκπαίδευση…