Τα συχνότερα λάθη των νέων επιχειρηματιών
Στις σημερινές δύσκολες στιγμές που ζει η οικονομία μας, είναι καλή ιδέα ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους από το να ψάχνουν τη δουλειά των ονείρων τους, που ίσως να μην βρουν και ποτέ. Ως νέος και ανερχόμενος επιχειρηματίας θα διακατέχεστε από την θέληση και την επιθυμία να κάνετε τα πράγματα με τον δικό σας τρόπο. Αυτό δεν θα είναι πάντα επιτυχημένο, καθώς θα υπάρξουν στιγμές που θα υποπέσετε σε λάθη και απροσεξίες. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό από την στιγμή που το κόστος δεν είναι μεγάλο. Θα πρέπει να μάθετε μέσα από τα λάθη σας αλλά και από παλιότερους επαγγελματίες που έχουν περάσει από αυτές τις διαδικασίες, έχουν δοκιμαστεί και κατάφεραν να επιτύχουν.
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν στο ξεκίνημά τους οι νέοι επιχειρηματίες θα τα βρείτε παρακάτω. Το πιο σημαντικό είναι να μάθετε πως να τα αποφύγετε και να βελτιωθείτε μέσω αυτών, απέναντι στους ανταγωνιστές σας.
1. Να μην έχετε ξακάθαρους στόχους
Είναι από τα σημαντικότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε. Σύμφωνα με έρευνες αρκετοί νέοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον κόσμο των επιχειρήσεων χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Είναι αβέβαιοι με το τι θέλουν να πετύχουν και δεν ξέρουν τον τρόπο. Σαν νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να γνωρίζετε πως πολύ σημαντικό για την επιτυχία της επιχείρησης σας είναι η δημιουργία στόχων, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων. Να σχεδιάζετε τα πάντα λεπτομερώς και να ακολουθείτε το σχέδιο κατά γράμμα. Πέρα από τους μάκρο και τους βραχυπρόθεσμους στόχους θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν και τους στόχους της αγοράς και να ενημερώνετε τους εργαζομένούς σας σχετικά με τον στόχο της επιχείρησης.
2. Προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνος σας
Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες προσπαθούν να τα χειριστούν όλα μόνοι τους, χωρίς να ζητάνε βοήθεια από άλλους κάτι που είναι πολύ επιβλαβές για την επιχείρηση. Το να διοικείτε μία επιχείρηση είναι μια δοκιμασία, που δεν μπορείτε σε πολλές φάσεις της να την διαχειριστείτε μόνος σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσετε να σπαταλάτε τον χρόνο σας προσπαθώντας να τα κάνετε όλα μόνος σας και να αρχίσετε να ψάχνετε βοήθεια από επαγγελματίες, αλλά και από άλλους ανθρώπους. Ωστόσο υπάρχει και παγίδα στην προσφορά της βοήθειας από άλλους. Επειδή οι άνθρωποι είναι κακοί και υπάρχει ζήλια, πολλές φορές θα λάβετε εκείνη την “βοήθεια” που θα έχει στόχο την αποτροπή της επιτυχίας σας. Αυτό που θα κάνετε, λοιπόν, εσείς είναι να ακούτε μονάχα λίγους και έμπιστους ανθρώπους που πιστεύετε πως μπορούν να σας βοηθήσουν.
3. Γίνεστε άπληστος
Αν το να γίνετε πλούσιοι και το να βγάλετε χρήματα είναι η κύρια πρόθεσή σας ως επιχειρηματίας, τότε σίγουρα θα αποτύχετε. Η απληστία είναι ένα από τα σοβαρότερα ατοπήματα που μπορείτε να κάνετε ως επιχειρηματίας, επειδή μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχετε δημιουργήσει κάνοντάς σας μίζερο. Η απληστία σας κάνει να εστιάζετε μονάχα στην ποσότητα των χρημάτων, αντί να εστιάζετε σε πιο σημαντικά πράγματα (εξυπηρέτηση πελατών, πως να κινητοποιήσετε τους υπαλλήλους σας, κλπ). Να είστε πάντα ικανοποιημένοι με το τι έχει να προσφέρει η επιχείρησή σας, μικρό ή μεγάλο, και να είστε περήφανοι για το πως διαχειρίζεστε την ζωή σας.
4. Απροθυμία να παραδεχτείτε τα λάθη σας
Το να παραδέχεστε και να διορθώνετε τα λάθη σας είναι αρετή. Πριν όμως φτάσετε σε αυτό το σημείο θα πρέπει αποδεχτείτε ότι σφάλατε. Έρευνες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρηματιών είναι πάντα απρόθυμοι στο να παραδεχτούν τα λάθη τους. Συχνά πιστεύουν πως ο τρόπος που διαχειρίζονται την επιχείρησή τους είναι ο καλύτερος και δεν πρέπει να αμφισβητείται από άλλους.
Είναι ωστόσο σημαντικό να μάθετε να ακούτε τι έχουν να σας που οι τρίτοι, καθώς πολλές φορές είναι φορείς χρήσιμων συμβουλών. Το θέμα είναι να διορθώνετε τα λάθη σας και να μάθετε να τα αποφεύγετε στο μέλλον. Προσπαθήστε να καταλάβετε που πήγατε λάθος και να ακούτε τις ιδέες των άλλων, μπορεί να είναι καλύτερες.
5. Να μην είστε ανυπόμονοι
Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 60% των επιχειρήσεων αποτυγχάνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των ανυπόμονων επιχειρηματιών. Θέλουν να αρχίζουν αμέσως να κερδίζουν χρήματα από την λειτουργία της επιχείρησης. Η ανυπομονησία όμως είναι πολύ επιβλαβής καθώς “σκοτώνει” την επιχείρηση με κάθε τρόπο. Σαν νέος επιχειρηματίας είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως μία επιχείρηση δεν αναπτύσσεται σε μία νύχτα. Τα πράγματα για κάθε μία ξεχωριστά μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται μετά από βδομάδα, μήνες, χρόνια, αρκεί να είστε υπομονετικοί.
6. Θωρείτε τον οικονομικό σχεδιασμό δεδομένο
Η μειωμένη χρηματοδότηση της επιχείρησής σας είναι ξεκάθαρη ένδειξη πως εκείνη δεν θα έχει μέλλον. Όλα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί από την αρχή για την επιχείρηση αν επιθυμείτε αυτή να ευδοκιμήσει και να επιβιώσει. Αν δεν έχετε διαθέσιμο κεφάλαιο είναι καλύτερο να ψάξετε για τρόπους να βγάλετε χρήματα νωρίς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει δανεισμός. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε κεφάλαια από έμπιστους φίλους ή από μέλη της οικογένειας. Μόλις βρείτε χρήματα βάλτε στόχο να βελτιστοποιήσετε την επιχείρησή σας και μην αρχίσετε να τα ξοδεύετε σε αυτοκίνητα, ταξίδια και στην καλή ζωή. Αν δεν ξέρετε πως να διαχειρίζεστε μεγάλα ποσά χρημάτων ζητήστε την συμβολή από φίλους, συγγενείς αλλά και συμβούλους επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβουν πως τα λάθη είναι για να γίνονται. Το παν είναι να εντοπίζονται έγκαιρα να διορθώνονται και όσο το δυνατόν να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον. Επειδή η οικονομία για να λειτουργήσει χρειάζεται τους τολμηρούς νέους επιχειρηματίες, εκείνοι δεν θα πρέπει να απογοητεύονται με το πρώτο στραβοπάτημα, αλλά να προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι μέσα από τα λάθη τους.