Κύπρος: η πατρίδα της θεάς της ομορφιάς

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Για την πατρίδα της θεάς Αφροδίτης, την Κύπρο, θα μπορούσαμε να μιλάμε ατελείωτες ώρες. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μέρη ασύγκριτης ομορφιάς και τοπία που κόβουν την ανάσα. Όμως, αυτό που θα ήθελα εγώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι ορισμένα σημεία της Κύπρου που κάθε επισκέπτης πρέπει να γνωρίσει.

Οι Τάφοι των Βασιλέων

Η νεκρόπολη της Νέας Πάφου βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της πόλης, ακριβώς έξω από τις οχυρώσεις. Το βόρειο τμήμα αυτής της τεράστιας νεκρόπολης είναι γνωστό ως οι «Τάφοι των Βασιλέων». Το όνομά τους οφείλεται στη μεγαλοπρέπεια των ταφικών μνημείων και την αρχαιοπρέπεια που εκπνέει ο δωρικός ρυθμός που εμφανίζεται σε μερικά από αυτά. Οι Τάφοι των Βασιλέων φαίνεται ότι αποτελούσαν χώρο ταφής των μελών της πολιτικής και διοικητικής ελίτ της πρωτεύουσας της Κύπρου υπό το κράτος των Πτολεμαίων. Το νεκροταφείο ήταν σε χρήση από την ελληνιστική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Οι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν και από τους πρώτους χριστιανούς, ενώ μερικοί από αυτούς, αφού τροποποιήθηκαν κατάλληλα, χρησιμοποιήθηκαν και κατά το Μεσαίωνα από τρωγλοδύτες. Παράλληλα ο χώρος αποτελούσε ένα διαχρονικό λατομείο. Οι Τάφοι των Βασιλέων συλήθηκαν τουλάχιστον από το 19ο αιώνα. Ανασκαφές άρχισαν κατά την περίοδο 1915-16, συνεχίστηκαν με διακοπές από το 1937 μέχρι το 1951, ενώ από το 1977 άρχισε η συστηματική ανασκαφική έρευνα της νεκροπόλεως, μέχρι το 1990. Στο χώρο υπάρχουν τάφοι διαφόρων τύπων: απλοί λακκοειδείς σκαμμένοι στο βράχο, θαλαμοειδείς που αποτελούνται από το δρόμο και από έναν ή δύο ταφικούς θαλάμους που περιέχουν νεκρικές θήκες και, τέλος, τάφοι με περίστυλο αίθριο. Αυτοί είναι και οι πιο εντυπωσιακοί. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τάφοι αυτοί έφεραν τοιχογραφίες, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων τάφων της Μακεδονίας, τόπου καταγωγής των Πτολεμαίων.

Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου

Το κάστρο τηw Πάφου ήταν αρχικά βυζαντινό οχυρό που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Αρχικά, ο ρόλος αυτός ανήκε στο φρούριο των Σαράντα Κολόνων, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο βόρεια. Κατά τη μακρά ιστορία του, το κάστρο της Πάφου χρησιμοποιήθηκε μεν για λόγους προστασίας καθώς, επίσης, ως φυλακή, αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού κατά την περίοδο που το νησί ήταν βρετανική αποικία. Το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμβλήματα της επαρχίας της Πάφου. Στην πλατεία ακριβώς μπροστά από το κάστρο λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως και το Φεστιβάλ “Αφροδίτη” της Πάφου κάθε Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού παρουσιάζονται διαφορετικές όπερες κάθε χρονιά, οι οποίες σκηνοθετούνται από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, με το κάστρο να αποτελεί συνήθως μέρος των σκηνικών.

Εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους μάς δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούμε και πολλές εκκλησίες, όπως ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου.

Ο ιστορικός Ναός του Αγίου Λαζάρου κατασκευάστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα σε μια ιερή τοποθεσία. Στο σημείο κατασκευής του τάφηκε για δεύτερη φορά ο Λάζαρος που αναστήθηκε κατά τις γραφές από τον Ιησού Χριστό. Η παράδοση λέει ότι ο τάφος του Λαζάρου βρέθηκε το 890 και τα λείψανα μεταφέρθηκαν το 898 από των Βυζαντινό Αυτοκράτορα Λέων ΣΤ΄ στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα κατά των 13ο αιώνα, κατά την διάρκεια της τέταρτης σταυροφορίας, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Μασσαλία όπου και χάθηκαν. Σε ανταπόδοση για την Λάρνακα, από την μεταφορά των λειψάνων ο Αυτοκράτορας Λέων έχτισε την εκκλησία στο σημείο που βρέθηκε ο τάφος στα τέλη του 9ου με αρχές του 10ου αιώνα. Ο ναός παίζει σημαντικό ρόλο στην παράδοση της πόλης της Λάρνακας, και την Κυριακή του Λαζάρου η εικόνα του Αγίου γίνετε περιφορά στους δρόμους της πόλης.

Φυσικά μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στην υπέροχη παραλία Nissi Bay

Η παραλία Nissi Bay βρίσκεται δύο χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Νάπας και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Διασχίζοντας τον κόλπο ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα μικρό νησάκι που προσθέτει στην ομορφιά του τοπίου. Η παραλία έχει μήκος 300 μέτρα, είναι καλυμμένη με ψιλή χρυσή άμμο και είναι πολύ προστατευμένη από ανέμους, με αποτέλεσμα τα κύματα της να είναι πολύ μικρά. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν θαλάσσια σπορ, χώροι διαμονής προς ενοικίαση και εστιατόρια. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο ή με τα πόδια.

Βεβαίως, για εσάς που θα επισκεφτείτε την Κύπρο, δεν γίνεται να μην χαρείτε την ομορφιά της παραλίας «Πέτρα του Ρωμιού». Η περιοχή “Πέτρα του Ρωμιού” είναι μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα. Η ονομασία “Πέτρα του Ρωμιού” (“η πέτρα του Έλληνα”) σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, θρυλικό βυζαντινό ήρωα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του. Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον “Πενταδάκτυλο”, τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών που προσπαθούσαν να δέσουν. Η περιοχή οφείλει στο βράχο αυτόν το όνομά της, ο οποίος υπάρχει ακόμα. Το σημείο αποτελεί μία στάση της πολιτιστικής διαδρομής “Αφροδίτη”.

Τέλος, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το Τέμενος Σελιμιγιέ της Λευκωσίας. Το τέμενος Σελιμιγιέ της Λευκωσίας είναι ο πρώην καθολικός γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, ο οποίος μαζί με το ναό του Αγίου Νικολάου της Αμμοχώστου (Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά) αποτελούν τα σημαντικότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η επίσκεψη στην Κύπρο αποτελεί ένα ταξίδι ζωής που συνδυάζει το φυσικό τοπίο, με θάλασσες, βουνά και λίμνες, με την ιστορία και τη θρησκεία, ορθόδοξη, καθολική και μουσουλμανική. Σίγουρα δεν αρκεί μόνο μια επίσκεψη για να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές που κρύβει το νησί και κάθε φορά έχει κάτι νέο να μας φανερώσει.

Πηγή: taxidologio.gr

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.