Τώρα το καλοκαίρι που αναζητάμε ανάλαφρα και δροσερά γεύματα οι σαλάτες είναι η ιδανικότερη επιλογή. Μπορούμε να συνοδεύουμε το γεύμα …
Ξεχωριστές συνταγές με γλυκοπατάτες
Η γλυκοπατάτα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες, υγιεινές διατροφικές επιλογές. Πώς μπορούμε να πειραματιστούμε με αυτή για να δημιουργήσουμε λαχταριστά πιάτα;
Ουσιαστικά, η γλυκοπατάτα εισήλθε στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Η πρώτη ιστορική καταγραφή της γλυκοπατάτας συνέβη του 750 π Χ, στο Περού. Σήμερα, η σπουδαιότερη χώρα εξαγωγής αυτού του είδους τροφής είναι η Κίνα.
Παρά το γεγονός πως η γλυκοπατάτα δεν είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για κατανάλωση, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι μία σπουδαία διατροφική και διαιτητική επιλογή. Μπορούμε, άραγε, να καινοτομήσουμε και να σκεφτούμε πρωτότυπες συνταγές;
Λαχταριστές συνταγές με γλυκοπατάτα!
Οι πέντε παρακάτω, είναι ιδιαίτερα νόστιμες και συστήνονται!
- Γλυκοπατάτες στο φούρνο: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε παχύ ή λεπτότερο μέγεθος. Τις τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί στο οποίο έχουμε προσθέσει ελαιόλαδο, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και διάφορα μυρωδικά, όπως μαϊντανό. Τις ψήνουμε σε έναν προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, για σαράντα λεπτά και δεν ξεχνάμε να τις ανακατεύουμε συχνά ώστε να μην κολλήσουν. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να κρυώσουν για 4-5 λεπτά και είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε!
- Τσιπς γλυκοπατάτας: Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε όλο το μείγμα. Τις αφήνουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και αν θέλουμε τις συνοδεύουμε είτε με ένα άλλο ορεκτικό, διαφορετικά τις καταναλώνουμε σκέτες.
- Ψητές γλυκοπατάτες: Κόβουμε τις πατάτες σε μέτριου πάχους λωρίδες, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε μία σχάρα ή στο γκριλ. Τις αφήνουμε να ψηθούν και από τις δύο μεριές για τέσσερα με έξι λεπτά και στις δύο πλευρές. Περιμένουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
- Γλυκοπατάτες με καρότα στο φούρνο: Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
- 6 γλυκοπατάτες μετρίου μεγέθους
- 2 μέτρια καρότα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 σκ. σκόρδο λιωμένες
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα και το χυμό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τη συνταγή, χρειάζεται ως πρώτο βήμα να προθερμάνουμε το φούρνο στους 190ο. Καθαρίζουμε και τις πατάτες και τα καρότα σε κομμάτια. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ όπου ανακατεύουμε καλά με όλα τα προαναφερθέντα υλικά, ώστε να ανακατευτούν καλά. Τα μεταφέρουμε, αφού έχουν ανακατευτεί καλά, σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνουμε (στην αρχή σκεπασμένες για 15′) επί 45′ ώστε να ροδίσουν καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, έχουμε το νου μας και δεν παραλείπουμε να ανακατεύουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ