Ξαναστέκομαι στα πόδια μου
Ψυχική ανθεκτικότητα. Ένα συστατικό της θετικής ψυχολογίας που συμβάλλει στο βίωμα της ευτυχίας. Πόσα γνωρίζουμε άραγε για αυτό τον όρο που αφορά όλους μας; Το να είμαστε ψυχικά ανθεκτικοί σημαίνει ότι έχουμε τα εφόδια να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε αντιξοότητα μας φέρνει στο διάβα της η ζωή, χωρίς να μας παίρνει από κάτω.
Θάνατος, ασθένεια, διαζύγιο, απόλυση– όλα αυτά είναι κρίσεις που ο καθένας από εμάς μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του και όχι μόνο να αντέξει αλλά να βγει δυνατότερος και πιο σοφός.
Μα ποια είναι αυτά τα εφόδια που μας επιτρέπουν να διαθέτουμε αυτή την πολύτιμη ψυχική ανθεκτικότητα; Και πώς μπορούμε άραγε να τα καλλιεργήσουμε όταν ζούμε σε ένα κουκούλι υπερπροστατευτικότητας από τους γονείς μας στα πλαίσια της ελληνικής οικογένειας; Η αλήθεια είναι ότι με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά, αλλά και με τον τρόπο που μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές (βλέπε σημερινούς 30ρηδες, 40ρηδες), βγαίνουν τελείως ανέτοιμοι στην κοινωνία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Κι αυτό γιατί η οικογένεια είναι αδύνατον να σε προστατεύει από κάθε πόνο (π.χ. ασθένεια, θάνατο), ούτε και να επέμβει σε αποφάσεις άλλων (π.χ. απόλυση, διαζύγιο).
Πώς χτίζουμε ανθεκτικότητα στον πόνο
Έτσι λοιπόν, με εξαίρεση μια μερίδα ανθρώπων που έχουν τη δύναμη και τα εφόδια να αντιμετωπίζουν τη ζωή, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω ανατροφής, οι περισσότεροι αισθανόμαστε αδύναμοι μπροστά στα επώδυνα γεγονότα της ζωής. Τα καλά νέα εδώ, είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ψυχική ανθεκτικότητα μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να το βάλουμε σε πρόγραμμα. Σε αυτό το σκοπό έρχεται να μας δώσει βοήθεια η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου με το βιβλίο της «Ξαναστέκομαι στα πόδια μου» που κυκλοφορεί απ΄ τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Εύγλωττα ο τίτλος του βιβλίου μας εισάγει στο θέμα. Είναι ένας χρηστικός οδηγός που προσφέρεται να βοηθήσει κάθε αναγνώστη να ξανασταθεί στα πόδια του, εφόσον αντιμετωπίζει έναν από τους 4 μεγαλύτερους «πόνους» στη ζωή: θάνατο, ασθένεια, απόλυση, διαζύγιο. Και οι τέσσερις περιπτώσεις συνιστούν στην ουσία μια απώλεια στη ζωή μας που βιώνουμε επώδυνα ψυχικά, σωματικά και πνευματικά. Για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον πόνο θα πρέπει να φροντίσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Απαιτείται η κατάλληλη φροντίδα ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Η συγγραφέας μας προσφέρει όλη την πολύτιμη γνώση ώστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας όπως πρέπει και να βγούμε δυνατότεροι από την εμπειρία. Τα θέματα που πραγματεύεται αφορούν ενδεικτικά
- Τον ύπνο μας
- Άσκηση
- Υγιεινή διατροφή
- Θετική σκέψη
- Συναισθηματική νοημοσύνη
- Σχέσεις και κοινωνική ζωή
- Αναγνώριση, αποδοχή και διαχείριση συναισθημάτων
- Καλλιέργεια ευγνωμοσύνης
Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά έλειπε από την ελληνική αγορά και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό. Είναι ένα επιστημονικό βιβλίο, γραμμένο όμως απλά και κατανοητά και με χρηστική δομή. Ένα βιβλίο που αγγίζει ένα διαχρονικό θέμα που αφορά το ευρύ κοινό, καθώς αναλύει 4 περιπτώσεις που αργά ή γρήγορα θα βιώσουμε όλοι, τουλάχιστον μία από αυτές π.χ. την απώλεια αγαπημένου προσώπου.
Εφόδιο και ενάντια στην κρίση
Πέρα από αυτό, είναι ένα βιβλίο που δίνει χρήσιμες απαντήσεις στη διαχείριση της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια. Απώλεια εργασίας, απώλεια εισοδήματος, απώλεια ταυτότητας, απώλεια πατρίδας ήταν οι συνέπειες για μεγάλο ποσοστό των ελλήνων λόγω της κρίσης. Μια κρίση που δεν φαίνεται να φεύγει, αλλά αντίθετα εγκαθίσταται όλο και πιο βαθιά στη ζωή μας και στην ψυχή μας.
Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να την κοιτάξουμε κατάματα και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά; Γιατί ενώ τη βιώνουμε εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι φαίνεται να εθελοτυφλούμε και να μην παραδεχόμαστε τις αλλαγές που έχει επιφέρει μέσα μας. Η πλειοψηφία των ατόμων εξακολουθεί να δείχνει καλά ποστάροντας μια ειδυλλιακή ζωή στα social media για να εισπράττουν likes, αλλά μέσα τους νιώθουν μια σωρεία αρνητικών συναισθημάτων που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Απογοήτευση, αδυναμία, θλίψη, άγχος, φόβο, θυμό. Αυτός πια ο θυμός έχει γίνει το κυρίαρχο στοιχείο στις συμπεριφορές γύρω μας.
Αν σας παρηγορεί, όλα όσα βιώνετε είναι φυσιολογικά. Είναι απόρροια της κρίσης την οποία βιώνουμε που δεν ξέρουμε πώς να την χειριστούμε γιατί κανείς δεν μας δίδαξε. Δεν είναι ντροπή. Ο καθένας από εμάς μπορεί να μάθει να ξαναστέκεται στα πόδια του, αρκεί να το αποφασίσει. Με τη βοήθεια ενός ειδικού που θα τον καθοδηγήσει ψύχραιμα, με ειλικρίνεια και με γνώση. Στην προκειμένη περίπτωση και σιωπηλά καθώς αναφερόμαστε σε βιβλίο που έχει γραφτεί από ειδικό.
Αυτό που θαύμασα ιδιαίτερα στη συγγραφέα σε όλο το βιβλίο είναι η νηφαλιότητα και η καθαρή ματιά με την οποία προσεγγίζει το θέμα. Είναι σίγουρα αποτέλεσμα της βαθιάς γνώσης και εμπειρίας μέσα από την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική της πορεία. Είναι ένα βιβλίο που λέει αλήθειες, που ξεσκεπάζει μύθους, που ανοίγει τα μάτια, όσων θέλουν να τα ανοίξουν φυσικά.
Κλείνοντας θα παραθέσω ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου που υπογράφει η συγγραφέας. Είναι ενδεικτικό της ευθύτητας και την ειλικρίνειας που αντανακλάται σε όλο το βιβλίο. Πραγματικά το χάρηκα! Ελπίζω κι εσείς…
«Όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες ο εαυτός μας μας δίνει ποικίλα σημάδια ότι η ζωή μας έχει αναστατωθεί και χρειάζεται «συγύρισμα». Είναι σημαντικό να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. Μπορεί να επιλέξουμε να αγνοήσουμε τα σημάδια, να σφίξουμε τα δόντια και να θάψουμε τα συναισθήματά μας, συνεχίζοντας τη ζωή ενώ παριστάνουμε ότι «όλα είναι καλά». Μπορεί μάλιστα να συμμορφωνόμαστε με τη γνώμη ανθρώπων που μας λένε «δεν έχεις ανάγκη εσύ», «δεν σε φοβάμαι εσένα», «είσαι βράχος». Φράσεις που ακούγονται αρχικά κολακευτικές και ενθαρρυντικές, αλλά στήνουν μια ύπουλη παγίδα στην ευαίσθητη πλευρά μας και μας κάνουν να την κρύβουμε και να υποκρινόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό ότι είμαστε τόσο δυνατοί. Ενώ κατά βάθος πονάμε, θρηνούμε, νιώθουμε ανίδεοι, απεγνωσμένοι, ανήμποροι. Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνουμε πάλι παιδιά, να κουρνιάσουμε στην αγκαλιά της μαμάς μας και να πιστέψουμε, έστω για λίγο, ότι όλα θα πάνε καλά».