Κρεμμύδια γεμιστά, τα λαχταριστά

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το καλοκαίρι ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά του ελληνικού τραπεζιού είναι φυσικά τα γεμιστά. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες είναι συνήθως τα λαχανικά που επιλέγουμε να γεμίσουμε με ρύζι ή και κιμά. Γιατί δεν δοκιμάζουμε όμως και κρεμμύδια;Το στρογγυλό, φουσκωτό τους σχήμα είναι ιδανικό για γέμισμα και έχουν μια ολόγλυκια γεύση όταν ψήνονται. Εδώ τα συναντάμε σε μια χορτοφαγική εκδοχή.

Υλικά

4 μεγάλα στρογγυλά κρεμμύδια

1 κλωνάρι σέλινο

1 σκελίδα σκόρδο

2 φύλλα φασκόμηλο

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. φρυγανιά

100 γρ. γραβιέρα τριμένη

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό

200γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε βραστό αλατισμένο νερό, για λίγα μόνο λεπτά.
  • Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
  • Αφαιρούμε ένα μέρος από το εσωτερικό, ώστε αυτό που μένει να έχει πάχος 2 εκατοστά.
  • Ψιλοκόβουμε τα κομμάτια των κρεμμυδιών που βγάλαμε, το σέλινο, το σκόρδο και το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά σε χαμηλή φωτιά στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά στη φωτιά.
  • Κατόπιν ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και γραβιέρα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μίγμα στα κρεμμύδια που έχουμε βάλει σε βουτυρωμένο ταψί και περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο επί 30-35 λεπτά περιχύνοντας συχνά με τη σάλτσα τους.

Φεύγοντας από τη χορτοφαγική εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και κομματάκια από κρέας βραστό ή ψητό ψιλοκομμένο.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.