Κρεμμύδια γεμιστά, τα λαχταριστά
Το καλοκαίρι ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά του ελληνικού τραπεζιού είναι φυσικά τα γεμιστά. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες είναι συνήθως τα λαχανικά που επιλέγουμε να γεμίσουμε με ρύζι ή και κιμά. Γιατί δεν δοκιμάζουμε όμως και κρεμμύδια;Το στρογγυλό, φουσκωτό τους σχήμα είναι ιδανικό για γέμισμα και έχουν μια ολόγλυκια γεύση όταν ψήνονται. Εδώ τα συναντάμε σε μια χορτοφαγική εκδοχή.
Υλικά
4 μεγάλα στρογγυλά κρεμμύδια
1 κλωνάρι σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα φασκόμηλο
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. φρυγανιά
100 γρ. γραβιέρα τριμένη
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
200γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε βραστό αλατισμένο νερό, για λίγα μόνο λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
- Αφαιρούμε ένα μέρος από το εσωτερικό, ώστε αυτό που μένει να έχει πάχος 2 εκατοστά.
- Ψιλοκόβουμε τα κομμάτια των κρεμμυδιών που βγάλαμε, το σέλινο, το σκόρδο και το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά σε χαμηλή φωτιά στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά στη φωτιά.
- Κατόπιν ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και γραβιέρα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μίγμα στα κρεμμύδια που έχουμε βάλει σε βουτυρωμένο ταψί και περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
- Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο επί 30-35 λεπτά περιχύνοντας συχνά με τη σάλτσα τους.
Φεύγοντας από τη χορτοφαγική εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και κομματάκια από κρέας βραστό ή ψητό ψιλοκομμένο.