Κρεμμύδι: Το μυστικό για την υγεία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κρεμμύδι: Το μυστικό για την υγείαΤα κρεμμύδια δεν αποτελούν μόνο έναν αρωματικό παράγοντα στις αγαπημένες σας συνταγές. Τυχαίνει, επίσης, να είναι κυριολεκτικά γεμάτα με ευεργετικές ουσίες. Σημειώστε το στη λίστα των θαυμάτων της φύσης πάνω από τα ρόδια, τα goji berries και τα βατόμουρα για τους ακόλουθους λόγους.

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες κουερσετίνης

Η κουερσετίνη είναι μια ένωση σε πολυφαινόλες της οικογένειας των φλαβονοειδών των αντιοξειδωτικών. Το κίτρινο ή κόκκινο κρεμμύδι είναι η καλύτερη πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού, ενώ δεν υπάρχει στα λευκά κρεμμύδια. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πικάντικη είναι η γεύση του κρεμμυδιού τόση μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αξία έχει.

Η ένωση βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί, στα μήλα, στο ελαιόλαδο και τα βατόμουρα. Η ένωση αυτή συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά όλων των τύπων καρκίνου λόγω των αντι-φλεγμονώδων ιδιοτήτων. Είναι επίσης μια εξαιρετική θεραπεία για την αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από φλεγμονή.

Η κουερσετίνη πιστεύεται ότι βελτιώνει την υγεία του προστάτη στους άνδρες και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα, μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τις γενικές αλλεργίες, ενώ διατηρεί υγιή τα επίπεδα χοληστερόλης (HDL).

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε ενώσεις θείου

Κρεμμύδι: Το μυστικό για την υγείαΟι ενώσεις θείου είναι υπεύθυνες για την πικάντικη γεύση και τη μυρωδιά ενός κρεμμυδιού, καθώς και για την απελευθέρωση αερίων, υπεύθυνα για τον ερεθισμό των ματιών. Είναι επίσης υπεύθυνες για τις αντιμικροβιακές και ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες του κρεμμυδιού.

Οι ενώσεις του θείου εδώ και καιρό θεωρούνται ότι καταπολεμούν τον καρκίνο. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ενώσεις θείου μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Παράλληλα, συμβάλλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την καρδιαγγειακή νόσο, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την αρτηριοσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, χαλκού, ασβεστίου, βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Οι βιταμίνες Α, Ε και C είναι όλες άριστα αντιοξειδωτικά.

Τέλος, τα κρεμμύδια καταπολεμούν διαταραχές του εντέρου και του στομάχου. Η υψηλή κατανάλωση κρεμμυδιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Παράλληλα, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Οι οργανισμοί στο κρεμμύδι πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, ενώ αναστέλλουν την ανάπτυξη των καταστροφικών βακτηρίων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…