Ανάλαφρο, δροσερό και πολύ εύκολο μπισκοτογλυκό ψυγείου με cookies, για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όχι μόνο. Μια πανεύκολη συνταγή για …
Κρέμα καραμελέ με άρωμα βανίλιας
Μια υπέροχη, λαχταριστή κρέμα καραμελέ με άρωμα βανίλιας, εύκολη στη παρασκευή της, ακαταμάχητη στη γεύση της. Η Κρέμα Καραμελέ (Crème caramel ή crème renversée) ένα γαλλικό γλύκισμα που λόγω της υπέροχης υφής και γεύσης της έγινε παγκοσμίως γνωστή. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα από τα πιο “κομσά” κλασικά και αγαπημένα επιδόρπια, τη κρεμ καραμελέ με ένα υπέροχο άρωμα βανίλιας και τέλεια κρεμώδη υφή, περιχυμένη με μαλακή καραμέλα, που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
Για τη καραμέλα επικάλυψης:
1/2 φλ. τσαγιού + 2 κ.σ. επιπλέον (120 γρ.) ζάχαρη
2 κ.σ. (30 ml) νερό
Για τη κρέμα:
3 αυγά
2 φλ. τσαγιού (500 ml) γάλα
1/4 φλ. τσαγιού (50 γρ.) ζάχαρη
1 φασόλι (μπαστουνάκι) βανίλιας
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάλαφρο μπισκοτογλυκό ψυγείου
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160ºC. Κόβετε την βανίλια κατά μήκος με αιχμηρό μαχαιράκι, βγάζετε τους σπόρους τους και κρατάτε στην άκρη και τους σπόρους και το άδειο μπαστουνάκι.
- Για τη καραμέλα επικάλυψης: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακατεύετε καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει μια ελαφριά βράση σταματάτε το συνεχές ανακάτεμα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξει χρώμα και πάρει να πάρει ένα καφέ-ροδαλό χρώμα αλλά και να πυκνώσει ελαφρώς μεν αλλά χωρίς να πήξει πολύ (θέλουμε ρευστό μείγμα).
- Αποσύρετε τη καραμέλα από τη φωτιά και τη ρίχνετε αμέσως σε ένα στρογγυλό βαθύ πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο βάσης 18 εκ. Ανακινείτε αμέσως το πυρίμαχο σκεύος σας έτσι ώστε να καλυφθεί καλά η βάση του και τα τοιχώματα σε ύψος 4-5 εκ. με τη καραμέλα (βλέπε βίντεο). Το αφήνετε στην άκρη.
- Για τη κρέμα: Στην ίδια κατσαρόλα που βράσατε τη καραμέλα ρίχνετε το γάλα μαζί με τους σπόρους και το άδειο μπαστουνάκι βανίλιας και τα ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά. Πριν πάρει βράση το αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη για λίγα λεπτά να εμποτιστεί το γάλα με το άρωμα της βανίλιας.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με σύρμα (ή με μίξερ ή ράβδο) τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και, σταδιακά, το γάλα συνεχίζοντας το διαρκές χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε προσεκτικά την αραιή κρέμα μέσα στο πυρίμαχο σκεύος με την καραμέλα.
- Βάζετε το πυρίμαχο σκεύος μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Ρίχνετε στο μεγαλύτερο ταψί βραστό νερό που να καλύπτει περίπου τα 3/4 του πυρίμαχου σκεύους με το μείγμα (δηλ. σαν μπεν μαρί φούρνου/ βλέπε βίντεο).
- Ψήνετε τη κρεμ καραμελέ στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει. Στα 50 λ ψησίματος ελέγχετε αν η κρέμα είναι έτοιμη, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της το οποίο όταν βγει πρέπει να είναι καθαρό. Επίσης βλέπετε αν τρέμει ελαφρά στο κούνημα (δεν είναι ρευστή) οπότε είναι άλλο ένα δείγμα ότι η κρέμα είναι έτοιμη.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφαιρείτε το πυρίμαχο σκεύος από το μπεν μαρί και το βάζετε επάνω σε σχάρα για να κρυώσει και έλθει η κρέμα καραμελέ σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε τα καλύπτετε με μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
- Πριν σερβίρετε τη κρέμα καραμελέ σας, τη βγάζετε από το ψυγείο, “περνάτε” ένα μαχαίρι ανάμεσα στη κρέμα και το πυρίμαχο σκεύος για να ξεκολλήσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Αν η καραμέλα έχει παγώσει και δεν μπορείτε να τη ξεφορμάρετε εύκολο, βάζετε καυτό νερό σε ένα ταψάκι ακουμπάτε μέσα στο καυτό νερό το πυρίμαχο σκεύος για 10-15 δευτερόλεπτα να μαλακώσει η καραμέλα και τη ξεφορμάρετε.
Πηγή: sintayes.gr