Κράτησε την αναπνοή σου για να προστατεύσεις την καρδιά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κράτησε την αναπνοή σου για να προστατεύσεις την καρδιάΟι γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού στην αριστερή πλευρά παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους ογκολόγους. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι μεγαλύτερος σε αυτή την ομάδα γυναικών μετά τη θεραπεία ακτινοβολίας, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι μία επαρκής δόση ακτινοβολίας που παραδίδεται στο αριστερό στήθος θωρακίζει επαρκώς την καρδιά από την έκθεση. Νέα έρευνα δείχνει μια γυναίκα που κρατά την αναπνοή της κατά τη διάρκεια των παλμών ακτινοβολίας μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση ακτινοβολίας στην καρδιά.

«Η θεραπεία ακτινοβολίας συνήθως συνταγογραφείται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση ως συστατικό θεραπείας πρώτης γραμμής» δήλωσε ο Harriet Eldredge-Hindy, ερευνητής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον. «Θέλαμε να καθορίσουμε πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι η άπνοια στη θωράκιση της καρδιάς από την έκθεση στην ξένη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της θεραπείας του αριστερού μαστού.»

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με καρκίνο στον αριστερό μαστό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τη δόση της ακτινοβολίας. Μια σειρά από τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για να περιορίσουν την έκθεση στην καρδιά, όπως μπρούμυτα, ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (IMRT) και επιταχυνόμενη μερική ακτινοβόληση του μαστού. Η τεχνική της άπνοιας επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν την αναπνοή του ασθενούς για τη θέση που μετατοπίζει την καρδιά εκτός του εύρους της δέσμης ακτινοβολίας.

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα παρακολουθώντας γυναίκες για 8 χρόνια μετά τη θεραπεία, 81 γυναίκες κλήθηκαν να κρατήσουν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία για καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς που ήταν σε θέση να κρατήσουν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας είχαν 90% πιθανότητες επιβίωσης με μια διάμεση μείωση της δόσης ακτινοβολίας στην καρδιά κατά 62%.

«Δεδομένου ότι η τεχνική αυτή προστατεύει την καρδιά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο του μαστού, προσφέρουμε συνήθως θεραπεία του καρκίνου του μαστού με την τεχνική αυτή» δήλωσε η Rani Anne, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Κράτησε την αναπνοή σου για να προστατεύσεις την καρδιάΠρόσθετες εργασίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Αμερικανική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας 2014 στο Σαν Φρανσίσκο διερεύνησαν εάν η προστασία από τη δόση πρόσθετης ακτινοβολίας στην πραγματικότητα μεταφράζεται στη μείωση της ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Η Δρ Anne απέδειξε ότι αυτή η ίδια ομάδα ασθενών θα έχουν πιθανότατα μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου μετά από 10 χρόνια. Πράγματι, η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κράτησαν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία παρουσίασαν μόνο ένα ποσοστό 1,4% της ισχαιμικής καρδιακής νόσου μετά από 8 χρόνια παρακολούθησης και εκτιμώμενο ρυθμό 3,6% μετά από 10 χρόνια.

*Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Practical Radiation Oncology.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…