Η ιστορία της Arctic Ale είναι συνδεδεμένη με ναυτικούς που είχαν ακόρεστη δίψα για ανακαλύψεις νέων, αχαρτογράφητων πολιτισμών και αναζητούσαν …
Κουτάκι vs μπουκάλι: ΤΙ είναι καλύτερο για την μπύρα;
Τελικά, ποια μπίρα είναι καλύτερη: αυτή στο γυάλινο μπουκάλι ή αυτή στο αλουμινένιο κουτάκι; Επιστήμονες αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ερώτημα αυτό, που βασανίζει τους λάτρεις του ζύθου.
Η μπίρα, εκτός από νερό και αιθανόλη, περιέχει χιλιάδες γευστικές ενώσεις, μεταβολίτες που παράγονται από τη μαγιά, τον λυκίσκο και άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Κατά την αποθήκευση, ορισμένα από τα συστατικά αυτά διασπώνται, ενώ άλλα σχηματίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μπίρα να… μπαγιατεύει.
Άλλο ένα ερώτημα, λοιπόν, που βασανίζει τους λάτρεις του συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού, έρχονται να απαντήσουν επιστήμονες. Πέρα από το αν είναι καλύτερο να την πίνουμε με ή χωρίς αφρό. Ποιο είναι αυτό; Αν η αγαπημένη μπίρα παραμένει πιο φρέσκια σε ένα μπουκάλι ή σε ένα κουτί.
Amber ale vs IPA
Οι ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αναφέρουν στο περιοδικό της American Chemical Society, Food Science & Technology, ότι η απάντηση είναι πολύ περίπλοκη και εξαρτάται από τον τύπο της μπύρας. Η μελέτη που διεξήγαγαν εστίασε σε δύο τύπους μπίρας: μια amber ale και μία IPA. Στην ουσία, εξέτασαν τη χημική τους σταθερότητα σε γυάλινα μπουκάλια και σε κουτιά αλουμινίου.
Κουτάκια και καφέ μπουκάλια μπήκαν στο ψυγείο για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για πέντε μήνες. Ετσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μιμηθούν τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης. Κάθε δύο εβδομάδες, οι ερευνητές ανέλυαν τους μεταβολίτες στα δοχεία που ξεσφράγιζαν.
Διαβάστε Επίσης: Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με μπύρα
Τελικά μπίρα σε κουτάκι ή σε μπουκάλι;
Στο διάστημα αυτό, η συγκέντρωση ορισμένων μεταβολιτών στις amber ale –συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αμινοξέων και εστέρων– διέφερε σημαντικά ανάλογα με το αν η μπίρα ήταν συσκευασμένη σε μπουκάλι ή σε κουτί. Οι IPA, ωστόσο, ήταν λιγότερο ευαίσθητες στον τύπο συσκευασίας, πιθανώς λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης πολυφαινολών από τον λυκίσκο. Αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν την οξείδωση και δεσμεύουν τα αμινοξέα, διατηρώντας τα στην μπίρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το μεταβολικό προφίλ τόσο στις amber ale όσο και στις IPA άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, είτε συσκευάστηκαν σε κουτί είτε σε μπουκάλι. Ωστόσο, οι amber ale σε κουτάκι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη διακύμανση κατά τη διάρκεια της παλαίωσης.