Η κατακράτηση υγρών που ταλαιπωρεί το 90% των γυναικών -ανεξαρτήτως ηλικίας- προκαλεί αύξηση του βάρους μας. Μπορεί να προκληθεί από …
Κορτιζόνη και διατροφή: τι πρέπει να προσέξετε
Τι είναι η κορτιζόνη;
Όπως είναι γνωστό, η κορτιζόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του δέρματος και του εντέρου, οι αλλεργίες κλπ. Η μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών ωστόσο, σχετίζεται με παρενέργειες, πολλές από τις οποίες απαιτούν τροποποιήσεις στη διατροφή των ασθενών.
Στις παρενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η κατακράτηση υγρών λόγω μειωμένης απέκκρισης νατρίου, το πρήξιμο και η αύξηση του βάρους, η αύξηση της όρεξης, η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης λόγω μειωμένης απορρόφησης και αυξημένης απέκκρισης ασβεστίου μέσω των ούρων κ.α.
Έτσι, τα άτομα που βρίσκονται σε αγωγή με κορτιζόνη πρέπει να προσαρμόζουν τις διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να αποτρέψουν την εμφάνιση παρενεργειών. Κάποιες συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι οι εξής:
Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού-νατρίου αποφεύγοντας το επιπλέον αλάτι στο φαγητό και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως αλμυρά τυριά, αλλαντικά, κονσερβοποιημένα και παστά τρόφιμα, ελιές, τουρσί, έτοιμες σάλτσες, σούπες ή ντρέσινγκ, αλατισμένα αρτοσκευάσματα, αλμυρά σνακ (πατατάκια, κράκερ κ.λπ.), αλατισμένους ξηρούς καρπούς και έτοιμα φαγητά. Συμβουλευτείτε τις ετικέτες τροφίμων προκειμένου να αποφύγετε τυποποιημένα προϊόντα με αυξημένη ποσότητα νατρίου.
Περιορίστε τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες αποφεύγοντας την κατανάλωση μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως γλυκά, κουλουράκια, κρουασάν, κέικ, σοκολάτες, παγωτά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων με προσθήκη ζάχαρης κ.ά.
Φροντίστε για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου καταναλώνοντας τουλάχιστον δύο μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά τη μέρα (γάλα, γιαούρτι). Άλλες καλές πηγές ασβεστίου είναι τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο), οι ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σουσάμι) και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα. Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου απαιτείται και επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία συντίθεται ενδογενώς, μέσω της έκθεσης στον ήλιο.
Καταναλώστε καλές πρωτεΐνες όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε το άπαχο κρέας, αφαιρώντας το ορατό λίπος.
Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά οξέα και τα έτοιμα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και προτιμήστε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη.
Χωρίς αλάτι και ζάχαρη, πόσο νόστιμη θα είναι η διατροφή;
Αρχικά θα πρέπει να έχετε τη θέληση να δοκιμάσετε τις γεύσεις χωρίς να απογοητευτείτε βλέποντάς τα όλα μαύρα. Έτσι μπορείτε να βάλετε λεμόνι, πιπέρι, μπαχαρικά της επιλογής σας (πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κύμινο κ.α), ξύδι, λαχανικά που ενισχύουν την γεύση του φαγητού κ.α.
Συνεπώς, για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες, καλό θα είναι να προσέξουμε λίγο την διατροφή μας και να πειραματιστούμε στην κουζίνα μας.