Κορμός με σοκολάτα, καραμέλα και ουϊσκι
Οι γιορτές δεν έχουν ακόμη τελειώσει και μαζί τους δεν έχουν τελειώσει και τα γλυκά. Για αυτό και θα προτείνουμε μια ιδιαίτερη συνταγή: κορμό με σοκολάτα, καραμέλα και ουίσκι. Γιατί θέλουμε να κλείσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων με μία πολύ ξεχωριστή γεύση.
Υλικά
Για το μπισκότο:
-5 κρόκοι αβγών
-5 ασπράδια αβγών
-150 γρ. ζάχαρη
-125 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
Για την καραμέλα:
-120 γρ. νερό
-300 γρ. ζάχαρη
-120γρ. γλυκόζη
Για την κρέμα σοκολάτας:
-600 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
-600 γρ. κουβερτούρα
-100-150 γρ. ουίσκι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το μπισκότο. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 100 γρ. ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το μείγμα στην υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Στρώνουμε σε λαδόκολλα το μείγμα σε πάχος 1 εκατοστού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και ξεκολλάμε από την λαδόκολλα. Συνεχίζουμε την καραμέλα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Αφήνουμε να βράσει και να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα.
- Την αδειάζουμε αμέσως σε μία αντικολλητική λαδόκολλα ή σιλικόνη.
- Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από την λαδόκολλα παίρνουμε τα 2/3 και τεμαχίζουμε.
- Με την υπόλοιπη γαρνίρουμε.
- Συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Όταν πάρει βράση αποσύρουμε και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
- Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και ομογενοποιούμε πολύ καλά με το μπλέντερ χειρός.
- Προσθέτουμε το ουίσκι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει έως ότου αποκτήσει παχύρρευστη μορφή.
- Προσθέτουμε την καραμέλα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε στη βάση της φόρμας του κορμού το μαλακό μπισκότο και αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
- Γαρνίρουμε με την τεμαχισμένη καραμέλα που έχουμε κρατήσει και διακοσμητικά της αρεσκείας μας.