Κωνσταντίνος Καβάφης, ο μεγάλος μας Έλληνας ποιητής

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Ένα ποίημα που έχουμε ψελλίσει όλοι εμείς που προσπαθούμε με κόπο και αγώνα να κατακτήσουμε τη δική μας Ιθάκη. Ο σπουδαίος Κωνσταντίνος Καβάφης περιέγραψε με τρόπο μοναδικό, την αξία της προσπάθειας να φτάσεις εκεί που θέλεις, και όχι μόνο της επιτυχίας.

Δεν είναι λίγοι  εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον Κωνσταντίνο Καβάφη ως τον σπουδαιότερο Έλληνα ποιητή όλων των εποχών. Ο μαγικός τρόπος με τον οποίο περνούσε διδάγματα και μετέφερε ιστορικά γεγονότα, παραμένει αξιοζήλευτος.

Πληροφορίες για τη ζωή του

Ο μεγάλος μας ποιητής γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1863. Από μικρός ξεκίνησε να διαβάζει το μεγαλύτερο μέρος της μόρφωσής του οφείλεται σε διδασκαλία στο σπίτι και σε προσωπική μελέτη. Η μόρφωση του Καβάφη είναι από τις σπάνιες. Ο ίδιος υπήρξε γνώστης Αγγλικών, Γαλλικών και ολίγων Ιταλικών; μελετούσε Ελληνική ιστορία και Ευρωπαϊκή φιλολογία, όπως και τα ομηρικά έπη. Μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Αγγλία. Επισκέφτηκε αρκετές χώρες, ανάμεσα σε αυτές την Κωνσταντινούπολη και τη Γαλλία.  Πέθανε το 1933 μετά από μάχη με τον καρκίνο του λάρυγγα, την ίδια ημερομηνία που είδε και το φως της ζωής, στις 29 Απριλίου.

Η ποιητική του δράση

Ο Καβάφης ξεκίνησε να δημοσιεύσει ποιήματα από πολύ μικρός. Έγραφε αδιάκοπα σε όλη του τη ζωή όχι αποκλειστικά ποιήματα, αλλά και διάφορες άλλες μελέτες σε περιοδικά της Λειψίας, της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας. Τα θέματά του τα εμπνεόταν από την Ιστορία, την παρατήρηση της ζωής και, ειδικότερα, από τη δική του ζωή. Η Ιθάκη παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυδιαβασμένα ποιήματα παγκοσμίως, έχοντας μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…