Κολυμπώντας με τα δελφίνια, μια μοναδική θεραπεία

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Σίγουρα έχουμε κάπου στο μυαλό μας το όνειρο να κολυμπήσουμε κάποια μέρα με δελφίνια σε ανοικτή θάλασσα. Αυτά τα τόσο έξυπνα θηλαστικά, γνωστά για την κοινωνικότητά τους, μοιράζονται με τους ανθρώπους ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι εξοπλισμένα με τα καλύτερα μυαλά του σύμπαντος.

Τα δελφίνια διαθέτουν ένα έμφυτο χαμόγελο και μας μεταδίδουν την καλή τους διάθεση και τη χαρά της ζωής. Είναι εξαιρετικά χαριτωμένα στο νερό, πολύ ευκίνητα και υπερβολικά ισχυρά. Μια ήρεμη δύναμη και σύναμα απόλυτη ακρίβεια κι ευκινησία διακατέχει αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, η κολύμβηση με τα δελφίνια έχει παρατηρηθεί πως ενισχύει τη δημιουργική έκφραση, την επικοινωνία, αλλά και τη θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και τις δυσχερείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η θεραπεία μέσω της κολύμβησης με δελφίνια αποτελεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ατόμων, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, χάρη στις έρευνες του Dr. John Lilly, σχετικά με την επίδραση των δελφινιών σε άτομα με αναπηρίες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη θεραπευτική δράση της δελφινοθεραπείας με τον Dr. David Nathanson να μελετά περιπτώσεις ατόμων με σύνδρομο Down και την Dr. Ludmila Lukina σε πολλές άλλες μεθόδους αποθεραπείας.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την εξομάλυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αργότερα, εφαρμόστηκε σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ως ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων για την ανακούφιση ψυχικών διαταραχών, όπως η νοητική υστέρηση, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η χρόνια κόπωση, ο αυτισμός, το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Rett, αλλά και τα προβλήματα λόγου.

Η θεραπεία έγκειται στην ενδυνάμωση του συναισθηματικού κόσμου των ασθενών, όπου οι θεραπευτές τους ενθαρρύνουν να κολυμπήσουν στο νερό με τα δελφίνια, να τα αγγίξουν, παίζοντας μαζί τους, ελευθερώνοντας ταυτόχρονα το μυαλό και το σώμα τους από τις βασανιστικές σκέψεις και τις έγνοιες. Ανάλογα με τη κάθε διαταραχή και το βαθμό της, οι θεραπευτές μπορούν να εργάζονται εξατομικευμένα πάνω στις συμπεριφορές, την ομιλία ή τις κινητικές δεξιότητες του ατόμου.

Η δελφινοθεραπεία αποτελείται από δύο στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία εκτός νερού ενώ το δεύτερο στάδιο, τη θεραπευτική κολύμβηση, την εκμάθηση των νοηματικών συμβόλων και την επαφή με το δελφίνι, το κολύμπι και το παιχνίδι στο νερό.

Η δελφινοθεραπεία θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως μια αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδος, η οποία λειτουργεί ευεργετικά στην αντιμετώπιση σοβαρών σωματικών και νοητικών ασθενειών. Η παράλληλη ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς είναι άκρως απαραίτητη, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να επέλθει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Θα το προτείνατε σε δικούς σας ανθρώπους για να βοηθηθούν;

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.