Κόκορας με ζυμαρικά
Η πιο συνηθισμένη εκδοχή του είναι κόκορας κρασάτος. Προσωπικά είχα την τύχη να δοκιμάσω κόκορα κρασάτο με ζυμαρικά σε μια ταβέρνα στην Ορεινή Αρκαδία και η εμπειρία μου έχει μείνει αξέχαστη. Εδώ σας προτείνουμε μια παραλλαγή κόκορα με ζυμαρικά, με σάλτσα ντομάτας χωρίς κρασί. Εξίσου νόστιμος και μυρωδικός! Για το κυριακάτικο τραπέζι η καλύτερη επιλογή.
Το μυστικό επιτυχίας φυσικά, είναι να βρείτε κόκορα ελευθέρας βοσκής. Η διαφορά στη γεύση απλώς δεν συγκρίνεται!
Υλικά (4-6 μερίδες)
2/3 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κόκορας ελευθέρας βοσκής, πλυμένος, καθαρισμένος και κομμένος σε 8 μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκες σφιχτές ντομάτες τριμμένες
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
Αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ταλιατέλες
½ φλ. τριμμένο λαδοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί για τρίψιμο
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τις μερίδες του κόκορα με την πέτσα προς τα κάτω μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτετε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι
- Ρίχνετε αρκετό νερό, ώστε να φτάσει περίπου στα 2/3 της κατσαρόλας.
- Σκεπάζετε και βάζετε να πάρει μια βράση.
- Κατεβάζετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι ο κόκορας να είναι τρυφερός όταν τον τρυπάτε με το πιρούνι, 1 με 1 ½ ώρα περίπου
- Μόλις ο κόκορας είναι σχεδόν έτοιμος, βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Τα μαγειρεύετε μέχρι να κρατάνε στο δόντι ή λίγο πιο μαλακά.
- Τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε μαζί με ελαιόλαδο.
- Για το σερβίρισμα, βάζετε τα ζυμαρικά σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα, έπειτα τον κόκορα και τη σάλτσα και τρίβετε αρκετό λαδοτύρι από πάνω.