Κοινωνικό πρόβλημα ο χρόνιος πόνος στη μέση

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Τα αποτελέσματα της έρευνας BackPain, με θέμα τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο στη μέση, παρουσιάστηκαν στις 28 Νοεμβρίου στην Αίγλη Ζαπείου. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα, συμμετείχαν 450 ασθενείς και 260 λειτουργοί υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων όπως παθολόγοι, νευρολόγοι και γιατροί ειδικοί στην αντιμετώπιση του πόνου.

Από τους Έλληνες, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι υποφέρουν από χρόνιο πόνο στη μέση για περισσότερο από έξι μήνες. Τέσσερις στους δέκα αντιμετωπίζουν κάποιο πόνο στη μέση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Για σχεδόν τους μισούς ασθενείς (45,5%) με χρόνιο πόνο στη μέση το αίσθημα κόπωσης είναι έντονο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της εργασίας τους. Σε μικρότερο ποσοστό (27,3%) οι ασθενείς διακρίνουν αρνητικές επιπτώσεις του πόνου στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και στις ερωτικές τους σχέσεις.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην καθημερινότητα τους δεν αναζητούν σύντομα τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Το 54% των ασθενών δεν αναζητούν τη βοήθεια κάποιου ειδικού και το 66,7% λαμβάνει παυσίπονα χωρίς την έγκριση κάποιου γιατρού. Όταν οι ασθενείς τελικά απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό οι περισσότεροι από τους μισούς, θα περιμένουν για πάνω από ένα μήνα να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στάθηκε στην ανάγκη οι γιατροί να λάβουν την κατάλληλη ενημέρωση για τον χρόνιο πόνο στη μέση ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι στη θεραπεία των ασθενών. Τόνισε τις δυσκολίες διάγνωσης του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου στη μέση. «Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση, αποχή από την εργασία και φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή νευροληπτικά» επεσήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Συμπλήρωσε ότι τα αίτια του χρόνιου νευροληπτικού πόνου μπορεί να μην είναι μόνο σωματικά ή εγκεφαλικά αλλά και ψυχολογικά.

Ο κ. Γεώργιος Σάπκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οι ασθενείς να επαναδραστηριοποιηθούν. «Οι ασθενείς που δουλεύουν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σουλτάνης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τη δυσκολία να μετρηθεί ο πόνος του ασθενή. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκλειστεί πρώτα, ότι ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα όπως η παρουσία ενός όγκου, πριν ξεκινήσει θεραπεία για χρόνιο νευροπαθητικό πόνο στη μέση. Επεσήμανε ότι το 80% αντιμετωπίζει κάποιο πόνο στη μέση, στη διάρκεια της ζωής του. «Αν ο πόνος επιμένει για πάνω από τρεις εβδομάδες θα ήταν καλό ο ασθενής να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό» επισήμανε στο flowmagazine.gr.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr