Κλείστε τα μάτια και βελτιώστε τη μνήμη σας!
Λόγω φόρτου εργασίας, κούρασης και γρήγορων ρυθμών ζωής, συχνά ξεχνάμε πληροφορίες σχεδόν με το που τις προσλαμβάνουμε. Οι καφέδες, οι βιταμίνες και οι ασκήσεις για βελτίωση της μνήμης δεν βοηθούν όσο μπορεί να βοηθήσει η ξεκούραση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όταν θέλετε να απομνημονεύσετε νέες πληροφορίες δεν πρέπει να παραλείψετε τα διαλείμματα. Ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από μελέτες που έκαναν σε μικρές ομάδες ενήλικων ανδρών και γυναικών.
Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε να συγκρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από δύο ιστορίες που τους διηγήθηκαν. Μετά την πρώτη ιστορία, τους ζητήθηκε να ηρεμήσουν και να κλείσουν τα μάτια τους για δέκα λεπτά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Μετά τη δεύτερη ιστορία τους ζητήθηκε να ασχοληθούν με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να βρουν τις διαφορές ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπες εικόνες. Το πείραμα έδειξε πως οι συμμετέχοντες θυμόντουσαν σαφώς περισσότερες λεπτομέρειες μετά το δεκάλεπτο χαλάρωσης. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως θυμόντουσαν λεπτομέρειες, ακόμα και μια εβδομάδα μετά την αφήγηση της ιστορίας.
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική παρατήρηση. Οι φοιτητές και οι γιατροί για παράδειγμα μπορεί να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, όμως η ανακάλυψη αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα και άλλες ομάδες ενήλικων ατόμων. «Όταν συλλαμβάνουμε νέες πληροφορίες βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο σχηματισμού μνήμης. Οι περαιτέρω νευρικές διεργασίες για να θυμόμαστε αργότερα τις συγκεκριμένες πληροφορίες, απαιτούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Michaela Dewar, ερευνήτρια της συγκεκριμένης μελέτης.
Σημαντικό ρόλο έχει και ο ύπνος στην εξάσκηση της μνήμης. Βοηθά τόσο τη «δηλωτική» μνήμη (το να θυμάσαι γεγονότα) αλλά και τη «διαδικαστική» μνήμη (στο πώς να κάνεις πράγματα). Δεν είναι τυχαίο οτι τα βρέφη κοιμούνται πολύ ώρα. Με τον τρόπο αυτό εξασκούν τη «διαδικαστική» τους μνήμη. Επεξεργάζονται τις πολυάριθμες νέες πληροφορίες που λαμβάνουν καθημερινά. Συγκεκριμένα, χρειάζονται αρκετό χρόνο για να παγιώσουν στον εγκέφαλό τους το πώς θα ελέγχουν το νέο τους σώμα για να περπατήσουν.
Η ανάπαυση λοιπόν, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε με μερικά λεπτά ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της μέρας λειτουργεί ευεργετικά για τη βελτίωση της μνήμης μας. Είναι απαραίτητο αλλά και πολύ δύσκολο να ξεκλέψετε τέτοιες στιγμές καθώς άπειρα πράγματα μπορούν να σας αποσπάσουν την προσοχή λόγω φόρτου πληροφοριών. Κλείστε λοιπόν τα μάτια για δέκα λεπτά την ημέρα στην εργασία ή στο σχολείο και θα βοηθηθείτε στο να συγκεντρώσετε πάγια πληροφορίες στον εγκέφαλό σας.