Κλεπτομανία: τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Όταν η ηθοποιός Γουινόνα Ράιντερ συνελήφθη σε γνωστό κατάστημα με την τσάντα της γεμάτη ρούχα, πολλοί απόρησαν για ποιο λόγο μία πλούσια γυναίκα μπαίνει στη διαδικασία να κλέψει αγαθά και προϊόντα που μπορεί να αγοράσει. Η ίδια είδε την καριέρα της να κινδυνεύει και το όνομά της να αποκτά δημοσιότητα για λανθασμένους λόγους.

Τι είναι τελικά η κλεπτομανία; Γιατί μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να κλέβουν στην προσπάθεια να γεμίσουν το ψυχικό τους κενό;

Τι είναι η κλεπτομανία;

Η λέξη κλεπτομανία περιγράφει την ψυχική διαταραχή στην οποία το άτομο δεν μπορεί να αντισταθεί στην επιθυμία του να κλέψει. Πολλές φορές μάλιστα, τα άτομα αυτά κλέβουν αντικείμενα τα οποία δεν έχουν πραγματικά ανάγκη, τα οποία μπορεί και να επιστρέψουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στο κατάστημα ή τον άνθρωπο από το οποίο το πήραν. Επιπροσθέτως, είναι μία πράξη η οποία δεν είναι πάντοτε απόρροια οικονομικών προβλημάτων και δεν προέρχεται από συναισθήματα θυμού και εκδίκησης για το πρόσωπο ή ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Ο κλεπτομανής ενώ διακατέχεται από ένα συναίσθημα ενοχής για την επιθυμία του, στη συνέχεια προβαίνει σε αυτή την πράξη, η οποία του επιφέρει ένα αίσθημα ηδονής και ικανοποίησης. Η ίδια η πράξη δεν είναι προγραμματισμένη, εμφανίζεται ξαφνικά στον άνθρωπο και η ίδια η πράξη αποσκοπεί στην συναισθηματική αποφόρτιση  του ατόμου (είναι γεγονός πως οι κλεπτομανείς είναι άνθρωποι με μειωμένη αντίσταση σε εσωτερικές παρορμήσεις). Αυτό φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός πως υπάρχουν πολλοί κλέφτες οι οποίοι χρησιμοποιούν την κλεπτομανία σε μία προσπάθεια να δεχθούν ελαφρύτερη ποινή.

Κλεπτομανία: τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Ποια είναι τα αίτια της κλεπτομανίας;

Έχουν γίνει  πολλές έρευνες σχετικά με ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην κλεπτομανία. Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν την έλλειψη της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και την προσπάθεια του κλεπτομανή μέσα από την πράξη του αυτή να αισθανθεί χαρά. Μπορούμε να ορίσουμε ως κυριότερες αιτίες τις παρακάτω:

  • Για όσους ακολουθούν τη διδασκαλία του Φρόυντ, η εξήγηση που αυτή δίνει για την κλεπτομανία, είναι πως αυτή η πράξη προσφέρει μίας μορφής σεξουαλική ικανοποίηση για το άτομο και πως τα αντικείμενα έχουν σεξουαλικό ορισμό.
  • Άλλη μία θεωρία υποστηρίζει πως πολλοί άνθρωποι ωθούνται σε αυτή σε μία προσπάθεια να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους για την κοινωνία και ως έναν τρόπο εναντίωσης στις κοινωνικές επιταγές.
  • Η τραυματική σχέση του κλεπτομανή με την οικογένειά του, η έλλειψη στοργής και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, η επιθυμία του ανθρώπου να εκδικηθεί για υλικές και συναισθηματικές στερήσεις που μπορεί να είχε στην παιδική του ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κλεπτομανία;

Η κλεπτομανία αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ειδικού και με τη διαπαιδαγώγηση του ατόμου η οποία στοχεύει στον έλεγχο των παρορμήσεων και στη συνειδητοποίηση πως αυτή η πράξη μπορεί να πληγώσει και να ζημιώσει άλλους ανθρώπους.

Πολλοί γονείς μάλιστα, συνηθίζουν να επιτίθενται στο παιδί και να του καταλογίζουν σκληρές εκφράσεις, όπως ‘’αλήτης’’, ‘’απατεώνας’’, ‘’κλέφτης’’. Πρέπει να γνωρίζουν πως η κλεπτομανία η οποία αφορά τα παιδιά, μπορεί να είναι μία προσπάθεια των ίδιων να δεχθούν μεγαλύτερη προσοχή και αγάπη από εκείνους.

Η ενασχόληση του κλεπτομανή με άλλες δραστηριότητες, η βοήθεια και η υποστήριξη του ίδιου από ειδικούς ψυχικής υγείας, θα βοηθήσουν στην καταπράϋνση της ταραγμένης ψυχολογίας του και στην ισορροπία των συναισθημάτων του.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…