Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «κλέβουν» το ενδιαφέρον του πλανήτη… με τους ερευνητές να ψάχνουν για νέες τεχνολογίες που θα φέρουν …
Χαρταετοί για πτήσεις γεμάτες ενέργεια!
Updated article
Το μέλλον της ενεργειακής αυτάρκειας κρύβεται στον ουρανό, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες που πειραματίζονται κατασκευάζοντας νέας γενιάς… χαρταετούς. Φυσικά δεν πρόκειται για τους κλασικούς παρδαλούς χαρταετούς, αλλά για κατασκευές που βασίζονται στην μηχανική του γνωστού παιχνιδιού και λειτουργούν στην ουσία σαν ανεμογεννήτριες.
Πίσω από κάθε τέτοια κατασκευή, όσο περίπλοκη ή απλή και αν είναι, κρύβονται δύο βασικές αρχές. Πρώτον, όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο που κατορθώνει να φτάσει ένας χαρταετός, τόσο ισχυρότερος ο άνεμος. Δεύτερον, το μεγάλο πεδίο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί χωρίς περιορισμούς, όπως αντίθετα συμβαίνει με τις κλασικές ανεμογεννήτριες. Ο περισσότερος χώρος που απαιτείται για να πετάξει ο χαρταετός ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια.
Σύμφωνα με ερευνητές η ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε χρησιμοποιώντας την δυνατότητα των χαρταετών να φτάνουν σε μεγάλο υψόμετρο, συγκεκριμένα ξεπερνώντας το ένα χιλιόμετρο, είναι ίση με 1200 τεραβάτ. Όπως τονίζεται, αυτοί οι χαρταετοί δεν αποτελούν την μοναδική λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά σε πολλές περιπτώσεις. Υπολογίζεται μάλιστα πως ένα αιολικό πάρκο με χαρταετούς μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια τέσσερις φορές φθηνότερη σε σχέση με αυτή που παράγεται από τις συμβατικές ανεμογεννήτριες.
Η ιδέα της χρήσης του χαρταετού για παραγωγή ενέργειας παρουσιάζεται για πρώτη φορά, χωρίς καμία απήχηση, το 1970 σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό. Μέχρι σήμερα όλες οι προτάσεις βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και οι κατασκευές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα. Μια απ’ αυτές είναι και η πρόταση του καθηγητή μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Σύδνεϊ, Μπράιαν Ρόμπερτς. Πρόκειται για κατασκευές που συνδυάζουν τα στοιχεία του χαρταετού με αυτά του ελικοπτέρου.
Η ιδέα του καθηγητή που βρήκε ανταπόκριση από μια αμερικανική εταιρεία περιλαμβάνει έναν μεταλλικό σκελετό που φέρει δύο έλικες και δύο γεννήτριες. Οι έλικες του υψηλής τεχνολογίας χαρταετού μόλις φτάσουν στο απαραίτητο ύψος όπου οι άνεμοι είναι ισχυροί -μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 χιλιόμετρο- αλλάζουν την λειτουργία τους και μετατρέπονται σε γεννήτριες μεταφέροντας τον ηλεκτρισμό μέσω των καλωδίων που τις συνδέουν με το έδαφος. Η κατασκευή μάλιστα μπορεί να ακολουθεί τους ανέμους μόλις αυτοί αλλάζουν φορά.
Εξίσου φιλόδοξο είναι και το σύστημα MARS που είναι γεμάτο με το αέριο ήλιο και μπορεί να πετάει μόνο του. Οι ράβδοι που βρίσκονται στην επιφάνεια του σκελετού λειτουργούν όπως η ρόδα στα ποταμόπλοια εγκλωβίζοντας τον αέρα και προκαλώντας την περιστροφή ενός μεγάλου μπαλονιού γύρω από τον άξονά του. Στις απολήξεις του άξονα είναι τοποθετημένες γεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν τις περιστροφές του μπαλονιού σε ενέργεια. Μέσω ενός καλωδίου που συνδέει την κατασκευή με το έδαφος η ενέργεια μεταφέρεται από τον ουρανό στη Γη.