Κινόα: Η τροφή των Ίνκας στον κανόνα της διατροφής
Σήμερα η κινόα και άλλα αρχαία δημητριακά, όπως ο αμάραντος και το κριθάρι γνωρίζουν ταχέως αναπτυσσόμενη δημοτικότητα χάρη στο υψηλό επίπεδο θρέψης που παρέχουν. Οι αρχαίοι σπόροι έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι για εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Η κινόα ήταν γνωστή στους Ίνκας ως «η μητέρα όλων των δημητριακών» και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά 5.000 χρόνια πριν.
Διατροφική ανάλυση
Στην πραγματικότητα η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά με παρόμοιο θρεπτικό προφίλ. Διατροφικά, η κινόα θεωρείται ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν το σύνολο άθικτο σπόρων χωρίς την κατάργηση όλων των τμημάτων του.
Λευκή και κόκκινη κινόα
Οι πιο κοινές εκδόσεις που διατίθενται στα καταστήματα είναι η λευκή, κόκκινη και μαύρη κινόα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος. Τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και το ψωμί μάς παρέχουν απλούς υδατάνθρακες που γρήγορα αφομοιώνονται αλλά δεν είναι υψηλής θρεπτικής αξίας.
Η κινόα είναι ελεύθερης γλουτένης και περιέχει σίδηρο, Β-βιταμίνες, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που θεωρείται «πλήρης πρωτεΐνη» και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μάλιστα, προτάθηκε από τη NASA ως η ιδανική τροφή για μεγάλης διάρκειας διαστημικές πτήσεις.
Το ένα τέταρτο φλιτζάνι κινόας περιέχει 160 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους (0 γραμμάρια κορεσμένων και τρανς λιπαρών), 0 γραμμάρια χοληστερόλης και νατρίου, 27 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρης) και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Η κατανάλωση 2-3 μερίδων κινόα την ημέρα προστατεύει την υγεία από καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο του παχέος εντέρου και παχυσαρκία.
Συνιστάται να καταναλώνετε 48 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα. Η κινόα παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από άλλα κοινά δημητριακά που χρησιμοποιούνται σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Ερευνητές στο Κέντρο Κοιλιακής νόσου του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσαν ότι το θρεπτικό περιεχόμενο σε δίαιτες χωρίς γλουτένη βελτιώθηκε σημαντικά με την προσθήκη βρώμης ή κινόα σε γεύματα και σνακ.
Είναι εύκολο να ενσωματώσετε την κινόα στη διατροφή σας. Απλώς χρησιμοποιήστε την στη θέση του ρυζιού σε οποιαδήποτε συνταγή. Η λεπτή γεύση καρυδιού την καθιστά ένα ευέλικτο συστατικό στην κουζίνα.