Κινητό: Καλή ή κακή συνήθεια; (Μέρος δεύτερο)

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Τα κινητά μας τηλέφωνα, τα κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας και ελέγχουμε συχνά πυκνά τις κλήσεις, τα μηνύματα και τα κοινωνικά μας δίκτυα. Ακόμη και στον χώρο εργασίας μας με πρώτη ευκαιρία, ξεκλέβουμε χρόνο για να ελέγξουμε το κινητό μας.

Τα κινητά είναι πρακτικά και χρήσιμα. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη. Έχουν αντικαταστήσει το παραδοσιακό σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού. Πλέον, επικοινωνούμε πιο εύκολα με τα κινητά μας, και εμείς, αλλά και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας μαζί μας. Μπορούμε άμεσα να δούμε τα email μας, να διεκπεραιώσουμε διάφορες ηλεκτρονικές διαδικασίες (π.χ. τράπεζες, εφορίες κ.α.) μέσα από το κινητό μας.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετές φορές έχουμε νιώσει ότι «τα κινητά περιορίζουν και ρουφάνε τον προσωπικό μας χρόνο και τις στιγμές μας (οικογενειακές, φιλικές, συγγενικές, κοινωνικές, συντροφικές κ.α.)». Σε ποιον δεν έχει άραγε συμβεί, να τον καλούν ακατάλληλες ώρες, ή εκτός ωραρίου και περιβάλλοντος εργασίας για κάποια δουλειά;

Ποιος δεν έχει ενοχληθεί, όταν τον καλούν για ασήμαντους λόγους και αφορμές στο κινητό, χωρίς καμία ενσυναίσθηση ή ενδοιασμό; Ποιος δεν έχει φοβηθεί ή προβληματιστεί, όταν διαπιστώνει ότι έχουν καταπατηθεί ή παραβιαστεί τα προσωπικά του δεδομένα και η ελευθερία έκφρασής του; Ποιος δεν έχει εκνευριστεί, όταν βλέπει ότι δεν σέβονται τις προσωπικές του απόψεις, επιθυμίες, στάσεις και αντιλήψεις;

Τα κινητά, βάσει αξιόπιστων και σημαντικών μελετών, έχει διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνα για την μοναξιά, την περιθωριοποίηση και την κοινωνική απομόνωση. Πολλές ώρες ενασχόλησης με τα κινητά, σημαίνουν έλλειψη επικοινωνίας με τους παραδοσιακούς τρόπους (έξοδοι, διασκέδαση, βόλτες, εκδρομές, ταξίδια, εξορμήσεις, περίπατοι κοκ.).

Συν τοις άλλοις, υπερβολική ενασχόληση με τα κινητά, σημαίνει κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή έλλειψη κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης. Ακόμη και η απλή συζήτηση και ο διάλογος με τα κινητά τηλέφωνα, έχουν χαθεί.

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, δημιουργούν μία σωρεία προβλημάτων, κυρίως ψυχικών (κατάθλιψη, ψυχώσεις, άγχος κ.α.). Γι’ αυτό, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, όλα χρειάζονται, αλλά πάντα με μέτρο. Πρόβλημα δημιουργεί και η υπερβολική χρήση (κατάχρηση), αλλά και η έλλειψη σε καθετί.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.