Κίνημα “Freecycle”… γιατί τίποτα δεν θεωρείται σκουπίδι!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πρωτότυπο, οικολογικό και άκρως χρήσιμο, το δίκτυo“Freecycle” ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και τη νοοτροπία μας. Θεωρείται σκουπίδι ένα αντικείμενο που απλά δεν μας χρειάζεται; Και αν για κάποιον αυτό το αντικείμενο φαντάζει ιδανικό και απαραίτητο; Το “Freecycle” δίνει την απάντηση, παρέχοντάς σας τη δυνατότητα να γίνετε διαδικτυακά μέλη και να ανταλλάσσετε δωρεάν αντικείμενα, που για μερικούς θεωρούνται άχρηστα και για άλλους «θησαυροί».

Το “Freecycle” αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε από την περιοχή Τούσον της Αριζόνα των ΗΠΑ, τη 1η Μαΐου του 2003. Πρόκειται για ένα δίκτυο εναλλακτικής ανακύκλωσης χωρίς κόστος, που παγκοσμίως στοχεύει στο να κρατηθούν τα χρήσιμα είδη μακριά από τις χωματερές, μειώνοντας τον καταναλωτισμό και βοηθώντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Με οικολογικό αλλά και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, δίνει την ευκαιρία στον καθένα να προσφέρει ή να λάβει αντικείμενα, έχοντας ως στήριγμα το διαδίκτυο και τις τοπικές κοινωνίες. Με ένα username και password, το κάθε μέλος λαμβάνει e-mail, όταν κάποιος προσφέρει ή ζητάει κάτι.

Έπιπλα, υπολογιστές, μουσικά όργανα, κινητά και ηλεκτρικές συσκευέςείναι ορισμένα από αυτά που μπορείτε να εντοπίσετε μέσα στο δίκτυο “Freecycle”, μαζί με οποιοδήποτε άλλο αγαθό που δεν αλλοιώνεται με το χρόνο και είναι νόμιμο, εκτός αλκοόλ και καπνού. Ενάντια στην καταναλωτική εξάρτηση, απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι μέσα από ομάδες συζήτησης του yahooεπικοινωνούν με τους κατόχους των αγγελιών και δηλώνουν προθυμία για την προσφορά τους.

To «Freecycle” διαθέτει μέχρι τώρα 5.000 τοπικές ομάδες, 91 χωρών, οι οποίες εκπροσωπούνται από 8.861.104μέλη. Αρχικά, ο ιδρυτής του, ο Deron Beal, παρατήρησε ότι πολλά καινούρια αντικείμενα κατευθύνονταν στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ώστε να τα χρησιμοποιήσουν. Οι επιτυχίες του δικτύου είναι εντυπωσιακές, καθώς χάρη στη δράση του, οι χωματερές σε κάθε χώρα του πλανήτη «γλιτώνουν» καθημερινά 300 τόνους σκουπίδια. Στην Ελλάδα οι ομάδες δικτύου φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Κοζάνη, τις Σέρρες, τη Χαλκίδα, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Ξάνθη, το Ναύπλιο, την Καστοριά και την Κομοτηνή.


Τα απλά και δωρεάν βήματα για να γίνετε μέλος του “Freecycle”

  • Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του οργανισμού: http://www.freecycle.org
  • Αναζητάτε την πιο κοντινή γεωγραφική ομάδα, κάνοντας αναζήτηση με το όνομα της πόλης σας.
  • Πραγματοποιείτε εγγραφή στην ομάδα.
  • Βάζετε αγγελία για κάτι που επιθυμείτε να προσφέρετε, στέλνοντας ένα email στο AthensGreeceFreecycle@yahoogroups.com
  • Το τελευταίο στάδιο είναι να λαμβάνετε emailμε αγγελίες, τις οποίες μπορείτε να διαχειριστείτε στο διαδικτυακό group: http://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τα site: http://www.freecycle.org και http://freecycle.wikispaces.com/freecycle.gr ή στείλτε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: AthensGreeceFreecycle@yahoogroups.com

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.